47 asmenys bus teisiami dėl narkotikų platinimo Vilniuje

Prieš Vilniaus apygardos teismą stos 47 dviem organizuotos nusikalstamos grupuotėms priklausę asmenys, kurie įtariami Vilniuje vertęsi narkotinių medžiagų platinimu, ketvirtadienį pranešė policija ir prokuratūra.

Pasak tyrimui vadovavusių prokurorų, du atskiri nusikalstami susivienijimai Vilniaus mieste pradėjo veikti nuo 2008 metų ir 2010 metų. Vieno jų organizatoriai yra kaltinami tuo, kad atlikdami laisvės atėmimo bausmes pataisuos namuose, duodami laisvėje esantiems bendrininkams nurodymus, organizavo narkotinių ir psichotropinių medžiagų - heroino, metamfetamino platinimą Vilniaus mieste.

Tarp kaltinamųjų - broliai dvyniai Edgaras ir Erikas Dančenkovai. Edgaras Dančenkovas yra nuteistas vieneriems metams už buvusio krepšininko Arvydo Macijausko užpuolimą. Edgaras Dančenkovas taip pat yra nuteistas kalėti kitoje byloje dėl narkotikų platinimo.

2011 metų policijos ataskaitoje teigiama, kad pareigūnai išskaidė Edgaro Dančenkovo organizuotą nusikalstamą grupuotę, kuri organizavo ir platino dideliais kiekiais narkotines medžiagas bei turėjo gatvės platintojų tinklą. Buvo sulaikytas 21 asmuo, iš neteisėtos apyvartos išimta 5,5 kilogramo metamfetamino, 1 kilogramas kanapių ir 100 gramų heroino. Policija šios grupuotės sutriuškinimą vertina kaip vieną iš reikšmingiausių savo darbų 2011 metais.

Dešimties klasių išsilavinimą turintis Edgaras Dančenkovas 2004-aisiais teistas už neteisėtą disponavimą psichotropinėmis medžiagomis, tąsyk už grotų jis praleido pusmetį. Vienoje byloje už su narkotikais susijusius nusikaltimus jis nuteistas kalėti dešimčiai metų, bet nuosprendis dar nėra įsiteisėjęs.

Vilniaus apygardos teismui praėjusią savaitę perduotojo byloje Erikui Dančenkovui ir Dmitrijui Kravcovui yra pareikšti įtarimai dėl narkotikų platinimo organizavimo.

Byloje taip pat bus teisiama ir sutuoktinių pora - vyras ir žmona įtariami narkotikų platinimu.

Kaltinimai dėl narkotikų platinimo taip pat pateikti leidimą laikinai gyventi turinčiam čėčėnui.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Aivaras Alimas spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė, kad kai prieš porą metų pareigūnai sulaikė organizuotos „lapinų“ nusikalstamos grupuotės narius, buvo iškelta hipotezė, kad jos vietą užims kažkuri kita konkuruojanti grupuotė.

Pareigūnų spėjimai pasitvirtino ir jei ėmė fiksuoti daromus nusikaltimus, įtariamųjų tarpusavio ryšius.

Paaiškėjo, kad kaip vienas nusikalstamas susivienijimas veikė pataisos namuose jau už narkotikų platinimą nuteisti asmenys - jie organizavo platinimą, o kitas nusikalstamas susivienijimas veikė mieste.

„Tie, kurie atliko bausmę už narkotinių medžiagų platinimą, turėjo ryšius laivėje, narkotikų tiekėjus. Ne paslaptis, kad mobiliojo telefono ryšys pataisos namuose nėra išjungtas ir juo naudojantis vykdomi ne vien telefoniniai sukčiavimai“, - sakė prokuroras A.Alimas.

Nustatyta, kad gauja platino iš Rusijos atvežtą heroiną, o iš Vakarų buvo vežami sintetiniai narkotikai.

Vienas platintojų buvo nepilnametis romų taboro gyventojas. Jis ir pats vartojo narkotikus, ir juos platino. Jaunuolis prieš teismą nestos, nes mirė.

Pasak prokuroro A.Alimo, prekyba narkotikais grupuotei atnešė milijoninius turtus, todėl atliekamas atskiras ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto praturtėjimo.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo 3-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkė Rūta Jašinskienė sakė, kad į Lietuvą heroiną įveždavo ne vie ši išaiškinta grupuotė. Ji atkreipė dėmesį, kad heroinas pastaruoju metu skiedžiamas, be to, atsiranda naujų ir gyvybei labai pavojingų kvaišalų.

„Kiekvienas platintojas labai atskiedžia gautą medžiagą, nes nori kuo daugiau parduoti. Jau antri metai pastebima, kad stipriai atskiedžiamas heroinas. Taip pat pasirodė nauja sintetinė medžiaga. Ar gali būti perdozavimo, mirčių nuo šios medžiagos labai sunku nustatyti“, - sakė R.Jašinskienė.

Trys šio nusikalstamo susivienijimo nariai teismo laukia suimti, penki atlieka laisvės atėmimo bausmes už ankščiau padarytus nusikaltimus. Kito nusikalstamo susivienijimo organizatoriai ir dalyviai (dvylika jų teismo laukia suimti) kaltinami platinę įvairias narkotines ir psichotropines medžiagas - heroiną, kokainą, metamfetaminą, kanapes, įvairius psichotropinių medžiagų darinius, per specialiai tam tikslui sukurtą platintojų tinklą, taip pat ir per Vilniaus romų tabore gyvenančius asmenis.

Pareigūnų teigimu, šias galimai nusikalstamas veikas darantys asmenys buvo itin atsargūs, naudojo patikrintas ir, jų manymu, saugias nusikalstamų veikų schemas.

Narkotinės ir psichotropinės medžiagos būdavo perduodamos paliekant jas iš anksto sutartose vietose, miškuose ar atokiose vietovėse.

Ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje atliko Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai kartu su Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnais.

Jų bendro darbo pastangomis po beveik trejus metus trukusio ikiteisminio tyrimo nustatyti tiriamų nusikalstamų veikų organizatorius, jų artimiausių bendrininkų ratas ir surinkti faktinius duomenys, reikalingus šių asmenų baudžiamajam persekiojimui.

Atliekant šį tyrimą glaudžiai bendradarbiauta su užsienio valstybių teisėsaugos pareigūnais, taikyti nusikalstamą veiką imituojantys veiksmai, kiti svarbūs procesiniai veiksmai, atlikta apie 50 kratų, išimti labai dideli narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiai. Baudžiamąją bylą sudaro 70 tomų dokumentų.


Šiame straipsnyje: narkotikaiplatinimasteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

kliedesiai kazkokie panasu

kliedesiai kazkokie panasu portretas
kas cia - saskaitu suvedinejimas ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių