2011-aisiais į Lietuvą grąžinta per 900 asmenų

2011-aisiais dėl įvairių priežasčių iš užsienio į Lietuvą buvo grąžinti 903 asmenys – šis skaičius, palyginus su 2010 metais, išaugo ketvirtadaliu (tuomet buvo grąžinti 724 asmenys).

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) duomenimis, du trečdaliai (646) iš pernai grąžintųjų užsienio valstybėse buvo padarę nusikaltimus ar pažeidimus.

Pasak VSAT pranešimo, manoma, kad pernai išaugęs į Lietuvą grąžinamų asmenų skaičius gali būti susijęs su pastaraisiais metais žymiai išaugusia emigracija iš šalies. Užsienio valstybėse augant išvykusiųjų iš Lietuvos skaičiui atitinkamai daugėja ir dėl įvairių priežasčių grąžinamų į ją asmenų.

Pastebima, kad nemažai į užsienio šalis išvykusiųjų lietuvių ieško greito ir pelningo pragyvenimo šaltinio, todėl dalis jų imasi ir nusikalstamos veiklos – organizuoja ar patys užsiima automobilių, motociklų, įvairios ūkio ir buities technikos, dviračių vagystėmis ir jų pargabenimu į Lietuvą. Spėjama, kad dalis Lietuvą palikusių asmenų atgal buvo grąžinti, nes užsienyje galėjo verstis ir ten gyvenančių lietuvių apgaudinėjimu ar reketu, teigia VSAT.

Pasieniečių duomenimis, iš visų 903 pernai į šalį gražintų asmenų 692 buvo Lietuvos piliečiai.

Taip pat grąžinti 77 gruzinai, tarp kurių daugiausiai tokių, kurie Lietuvoje prašėsi prieglobsčio. Pasinaudoję teise parai išeiti iš Užsieniečių registracijos centro Pabradėje, jie bando per Lenkiją vykti toliau į Vakarų Europos šalis. Jei Gruzijos piliečiai ten sulaikomi, pagal Europos Sąjungoje galiojančius teisės aktus jie grąžinami į tą valstybę, kurioje pirmiausia prašėsi prieglobsčio.

Pernai į Lietuvą taip pat grąžintas 31 Rusijos pilietis, 24 kirgizai, 18 armėnų, 12 baltarusių, 11 afganistaniečių bei po kelis asmenis iš 16 kitų valstybių. Tarp šių užsieniečių irgi buvo tokių, kurie pirmiausia pasiprašė prieglobsčio Lietuvoje.

Dar viena grąžintųjų kategorija – Lietuvos diplomatinėse atstovybėse Šengeno vizas gavę ir į šią erdvę atvykę užsieniečiai, prieglobsčio vėliau pasiprašę kitose šalyse. Tokiu atveju jie irgi grąžinami vizą išdavusiai valstybei.

Užfiksuota ir nemažai atvejų, kai trečiųjų šalių piliečiai užsienio valstybėse įkliūna su svetimais ar padirbtais lietuviškais asmens dokumentais, o to neišsiaiškinę užsienio teisėsaugininkai juos bando išsiųsti į Lietuvą. Tokią apgaulę demaskavę VSAT pareigūnai paima suklastotus grąžintųjų asmens dokumentus, o užsieniečius išsiunčia atgal į tas valstybes, kur jie buvo sulaikyti.


Šiame straipsnyje: nusikaltimainusikaltėliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

afigenai

afigenai portretas
31 Rusijos pilietis, 24 kirgizai, 18 armėnų, 12 baltarusių, 11 afganistaniečių bei po kelis asmenis iš 16 kitų valstybių atvykeliai skaitosi lietuvos pilieciai.tai nesuprantu kokio raudono galo as moku mokescius?sitiems islaikyt o ne tautieciams cia rimtai sakes pareina.....

TEISMAI TEISIA

TEISMAI  TEISIA portretas
PO 15 -25 KARTUS NUSIKALTELIUS ,PO TO ISLEIDZIA Y UZSIENY PAVAGILIAUT , KAD SURINKTU PINIGU SUMA , KURIA SKOLINGI TEISEJAMS, PROKURORAMS IR ADVOKATAMS UZ PALEIDIMA , TAS KONVEJERIS BE PERTRAUKOS JAU BENT 18 METU VEIKIA.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių