Pareiškimas dėl D.Kedžio dukters teisių pažeidimo

Lietuvos Respublikos Prezidentei

Daliai Grybauskaitei

Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkei

Irenai Degutienei

Lietuvos Respublikos ministrui pirmininkui

Andriui Kubiliui

Pareiškimas dėl žmogaus (vaiko) teisių pažeidimo

Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje teigiama, kad vaikai turi tokias pačias teises kaip ir visi žmonės, be to, vaikai turi teisę būti ypač globojami ir remiami. Vaiko teisių deklaracijoje (JTO, 1959), Vaiko teisų konvencijoje (JTO, 1989, LRS ratifikuota 1995-07-30), Lietuvos Respublikos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme (1996) akcentuojamas vaiko interesų prioritetas. D.Kedžio dukters atveju, ypač paskutiniu metu, priėmus Kėdainių apylinkės teismo nutartį ir pradėjus imtis veiksmų jai įgyvendinti, išryškėjo akivaizdūs vaiko teisių, įtvirtintų aukščiau minėtuose dokumentuose, pažeidimai.

1. „Imantis bet kokių vaiką liečiančių veiksmų, nesvarbu, ar tai darytų valstybinės ar privačios įstaigos, užsiimančios socialiniu aprūpinimu, teismai, administracijos ar įstatymų leidimo organai, svarbiausia - vaiko interesai.“ (Vaiko teisių konvencija, 3 str.).  Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme (4. str.)  teigiama: „1) Visur ir visada pirmiausia turi būti atsižvelgiama  į teisėtus vaiko interesus; 2)   vaikas turi teisę naudotis visomis Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, šiame ir kituose įstatymuose bei teisės aktuose nustatytomis vaiko teisėmis bei laisvėmis“.

D. Kedžio dukters atžvilgiu grubiai ignoruojami vaiko interesai pasirinkti gyvenimo vietą bei aplinką (mokyklą, draugus, globotinius, artimųjų ratą ir kt.).

2. „Valstybės dalyvės įsipareigoja teikti vaikui tokią apsaugą ir globą, kokios reikia jo gerovei ...“ (Vaiko teisų konvencija, 3 str., 2).

Vaiko gerovė šiuo atveju priklauso nuo jo interesų tenkinimo. Ignoruojant vaiko interesus, jo gerovė negali būti užtikrinta.

3. „Valstybės dalyvės garantuoja vaikui, sugebančiam suformuluoti savo pažiūras, teisę laisvai jas reikšti visais jį liečiančiais klausimais; be to, vaiko pažiūroms, atsižvelgiant į jo amžių ir brandumą, skiriama daug dėmesio“. (Vaiko teisių konvencija, 12 str., 1). „Todėl vaikui būtinai suteikiama galimybė būti išklausytam bet kokio jį liečiančio teisminio ar administracinio nagrinėjimo metu tiesiogiai arba per atstovą ar atitinkamą organą nacionalinių įstatymų numatyta tvarka.“ (Vaiko teisių konvencija, 12 str., 2).

Vykdant teismo sprendimą, privalu atsižvelgti i vaiko nuomonę, kurią laisvai reikšti jis turi teisę. Ši vaiko teisių norma D. Kedžio dukters atžvilgiu yra akivaizdžiai ignoruojama.

4. „Nė vienas vaikas neturi patirti savavališko ar neteisėto kišimosi į  jo asmeninį, šeimyninį gyvenimą,  buto neliečiamybę, susirašinėjimo paslaptį  arba neteisėto  kėsinimosi į jo garbę ir reputaciją.“ (Vaiko teisių konvencija, 16 str., 1).   „Vaikas  turi teisę nuo tokio kišimosi ar kėsinimosi būti įstatymo ginamas.“ (Vaiko teisių konvencija, 16 str., 2).  „Vaikas  turi  teisę į asmeninį gyvenimą, bendravimą, susirašinėjimo slaptumą, į asmens neliečiamybę ir laisvę. Šias teises   bei   laisves  saugo  ir  gina  Lietuvos  Respublikos Konstitucija, šis ir kiti įstatymai bei teisės aktai“. (Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, 10 str.).

Vykdant D. Kedžio dukters perdavimo ją kitam asmeniui procedūrą, ši vaiko teisių norma pažeidinėjama.

5. „Valstybės dalyvės imasi visų reikiamų priemonių, kad padėtų fiziškai ir psichologiškai atsistatyti ir socialiai reintegruotis vaikui, tapusiam  bet kokio pobūdžio nesirūpinimo, išnaudojimo, piktnaudžiavimo; kankinimo ar kitokio žiauraus, nežmoniško arba orumą žeminančio elgesio ar bausmės; ginkluotų konfliktų auka. (Vaiko teisų konvencija, 34 str.). „Vaikui, nukentėjusiam nuo nusikaltimo, smurto ar kito blogo elgesio, turi būti suteikta reikalinga pagalba, kad jis galėtų susigrąžinti sveikatą po   patirtos fizinės ar psichologinės traumos ir reintegruotis į socialinę aplinką. (Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, 43 str., 3).

Įvertinus visas aplinkybes, susijusias su D.Kedžio dukters atveju, akivaizdu, kad Kėdainių apylinkės teismo nutarties vykdymo procedūra iš esmės prieštarauja šiai vaiko teisės normai, nes vietoje vaiko psichologinio atsistatymo ir socialinės integracijos jos metu vyksta priešingi procesai.

6. „Valstybės dalyvės įsipareigoja ginti vaiką nuo visų seksualinio išnaudojimo  ir seksualinio suvedžiojimo formų.“ (Vaiko teisių konvencija, 39 str.).

Įvertinus tai, kad Vilniaus 2-me apylinkės teisme šiuo metu yra nagrinėjama pedofilijos byla, kurioje nukentėjusioji yra D. Kedžio duktė, o jos motina yra susijusi su šia byla, dukters perdavimas šiam asmeniui bylai dar nepasibaigus prieštarauja aukščiau minėtai vaikų teisių normai.

7. Vaiko teisių deklaracijoje akcentuojama, kad „Vaikas turi būti gerai parengtas savarankiškam gyvenimui visuomenėje...“ (Preambulė) „Kiekvienam vaikui - tiek iki gimimo, tiek ir po jo  - turi  būti  garantuota  galimybė būti  sveikam ir normaliai vystytis fiziškai bei protiškai, o gimusiam vaikui - taip  pat doroviškai ir dalyvauti visuomenės gyvenime“. (Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, 4 str.). „Vaiko  teisę į gyvenimo sąlygas, būtinas jo fiziniam, protiniam, dvasiniam, doroviniam vystymuisi, užtikrina tėvai, kiti  teisėti  vaiko atstovai, valstybės ir vietos  savivaldos institucijos. (Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, 11 str., 4).

Šiai vaiko teisių normai prieštarauja tai, kad nėra žinomos ir nėra įvertintos D.Kedžio dukters motinos materialinės gyvenimo sąlygos, jos pajamos, gyvenamoji aplinka, be to, nėra įvertintas šios motinos noras ir gebėjimas bendrauti su dukra, intelekto ir dorovės lygis.

8. „Valstybės dalyvės įsipareigoja gerbti vaiko teisę išsaugoti savo identiškumą, ....“. (Vaiko teisių konvencija, 8 str., 1). „Vaiko  teisė į  individualybę ir  jos išsaugojimą. 1. Vaikas nuo gimimo momento turi teisę į vardą, pavardę, tautybę ir pilietybę, teisę į  šeimos bei kitus su jo individualybe susijusius ryšius ir jų išsaugojimą.“ (Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, 9   str.).

Ketinimai pakeisti  D.Kedžio dukters tapatybę ir išgabenti ją iš tėvynės, tuo labiau, nepaisant jos pačios nuomonės, prieštarauja šiai vaikų teisės normai.

Vaiko teisių konvencija teigia: „Valstybės dalyvės rūpinasi, kad tiek už vaikų globą ar apsaugą atsakingos  įstaigos, tarnybos ir organai, ypač saugumo, sveikatos apsaugos sritys, jų darbuotojų skaičius bei tinkamumas, tiek kompetentinga  jų priežiūra atitiktų  kompetentingų organų nustatytas normas“. (4 str.). Aukščiau minėti vaiko teisių normų pažeidimai kelia rimtą abejonę atitinkamų šalies įstaigų, tarnybų ir organų darbuotojų kompetencija. Manome, kad tokiu atveju yra tikslinga panaudoti šią Vaiko teisių konvencijos nuostatą: „Valstybės dalyvės imasi visų reikiamų teisinių, administracinių ir kitų priemonių šioje Konvencijoje pripažintoms teisėms įgyvendinti. Ekonominėms,  socialinėms ir kultūrinėms teisėms įgyvendinti valstybės dalyvės panaudoja kiek įmanoma daugiau  savo turimų išteklių, o prireikus pasitelkia ir tarptautinį bendradarbiavimą“ ir D.Kedžio dukters atveju pasitelkti tarptautinius ekspertus.

Romualdas Povilaitis

Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos pirmininkas

Pranas Kavaliauskas

Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos Kauno skyriaus pirmininkas

Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacijos pirmininko pavaduotojas


Šiame straipsnyje: KedysStankūnaitėVenckienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

LIETUVA

LIETUVA portretas
Pagaliau atsibudo ir Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacija. Ačiū. Tačiau Didžiausias AČIŪ PREZIDENTEI, VYTAUTUI LANDSBERGIUI SEIMO NARIAMS RYTUI KUPČINSKUI ,GINTARUI SONGAILAI. LIETUVOS ŽMONĖS

TAIP

TAIP portretas
girdejau per radija Vytauto Landsbergio pokalbi , pagarba jam

morta

morta portretas
siaubas kas vyksta,ar įstatymus skaitote (kas kam patinka)žmogžudžio sesuo -teisėja,kuriai negalioja jokie įstatymai,tik jos pačios ir jai palankus.žmonės ar velnias jus apsėdo,negi su sistema negalite kovoti be mergaitės ir stankūnaitės.aš suprantu kedienę,jų namuose mergaitė gimė,augo,jai skaudu su ja skyrtis,bet tai turėtu būti šeimos reikalai. Ar( demokratija) visai visiems stogus nunešė,atiduokite vaiką motinai,Kediene nerasi vietos po mirties atėmusi vaiką
VISI KOMENTARAI 150

Galerijos

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    7
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    11
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    5
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    8
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    2
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

Daugiau straipsnių