Virš ministro galvos – juodi debesys

Praėjusią savaitę "Kauno dienai" pranešus, kad aplinkos ministro Kęstučio Navicko sudaryta komisija rekomendavo skirti jo buvusiai darbovietei, viešajai įstaigai "Baltijos aplinkos forumas" (BAF), 3,4 mln. eurų, politikai kritikos strėles leido ir į premjerą Saulių Skvernelį. Pastarasis, per Vyriausybės valandą Seime paprašytas įvertinti faktą, nuo komentarų susilaikė ir klausimą perleido aplinkos ministrui. K. Navicko alibi buvo vienintelis – jis nėra BAF dalininkas.

Painioja faktus

Ką gi, dirstelėkime į faktus. 2016 m. gruodžio 13-oji – Seime iškilmingai prisiekia septynioliktoji, S. Skvernelio, Vyriausybė. Naujasis aplinkos ministras K. Navickas, padėjęs ranką ant Konstitucijos, prisiekia "sąžiningai tarnauti Tėvynei, demokratijai, Lietuvos žmonių gerovei". 2016 m. gruodžio 14-oji – naujai iškepto aplinkos ministro privačių interesų deklaracijoje teigiama, kad jis tapo savo buvusios darbovietės, BAF, dalininku.

Kas tai? BAF pakiša ministrui? Įžvalgos gauti ateityje materialią naudą iš buvusio pavaldinio dabar vadovaujamos institucijos? Dar daugiau klausimų kyla po K. Navicko teiginio, kad jis dalininku tebuvo kelis mėnesius.

Bet ir į šiuos retorinius klausimus galima rasti atsakymus. Oficialioje biografijoje K. Navickas teigia BAF tebuvęs eilinis sraigtelis, darnaus vystymo ekspertas. Ministras nutyli arba net nebandė neigti, kad, dar jam būnant kandidatu į ministrus, visuomenei jis buvo pristatomas ir kaip BAF direktoriaus pavaduotojas. Teisiškai – parašo teisę turintis viešosios įstaigos darbuotojas.

Kodėl ministras, jo teigimu, atsisakė dalininko statuso buvusioje darbovietėje? Ministro sudarytos komisijos BAF skirti milijonai gamtosaugos problemoms viešinti – ne tik iš biudžeto, bet ir iš ES aplinkos ir klimato politikos programos (LIFE). Tuo tarpu K. Navickas pavasario viduryje pasirašė įsakymą dėl ministerijos veiklos sričių koordinavimo ir kontrolės, kuriuo pats save pasiskyrė prižiūrėti ES fondų, programų ir kitos tarptautinės paramos administravimą. Taigi tik naivuolis gali patikėti ministro išpažintimi, kad jis nieko nežinojo apie milijonų skyrimą buvusiai darbovietei. Pagaliau ir įsakymą dėl milijonų skyrimo pasirašęs, tuo metu aplinkos ministrą pavadavęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas dienraščiui teigė, kad "pasirašė parengtą ir suderintą" įsakymą.

Prašo tirti ministro mundurą

ELTA išplatino pranešimą, kad po "Kauno dienos" publikacijos Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narės Ingrida Šimonytė ir Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydamos išaiškinti, ar aplinkos ministras K. Navickas nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo.

Pirma, aš abejočiau, ar tikslinga švaistyti milijonus viešųjų ryšių kampanijai. Antra, akivaizdu, kad kvepia galimais neskaidriais ministro poveikiais pavaldiniams.

"Pažymėtina, kad politinė ministerijos vadovybė yra susijusi su VšĮ "Baltijos aplinkos forumas": ministras yra buvęs darbuotojas bei šioje įstaigoje dirba dabartinio aplinkos viceministro Mindaugo Gudo žmona, todėl kyla klausimas, ar šie ryšiai formaliai ar neformaliai nedarė įtakos Aplinkos ministerijos sprendimui dėl paramos skyrimo šiai įstaigai", – sako viena iš kreipimosi autorių I. Šimonytė.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė atkreipė dėmesį, kad iškeltos ir kitos detalės liudija, kad ministras K. Navickas palaiko ryšius su buvusios darbovietės atstovais. Be to, ministro bandymas sukurti aplinkybes, kad konkurso rezultatus pasirašytų kitas kolega ministras, šiuo atveju B. Markauskas, akivaizdžiai liudija bandymus išsisukti nuo atsakomybės dėl paties nulemtų sprendimų.

B. Markauskas/K. Kavolėlio nuotr.

Neliko skolingas ir K. Navickas – jis vakar taip pat, reaguodamas į "Kauno dienos" straipsnį apie tariamą jo interesų konfliktą skiriant finansavimą buvusiai darbovietei, kreipėsi į VTEK ir bet kokioms abejonėms išsklaidyti paprašė išnagrinėti šiame straipsnyje interpretuojamus jo veiksmus. Nauja jo versija, neatitinkanti viešoje deklaracijoje minimų faktų, – dalininku buvo iki sausio 16 d., o premjeras S. Skvernelis įpareigojo visus įsakymus, susijusius su BAF, pasirašyti žemės ūkio ministrą B. Markauską.

Atrodo, kad aplinkos ministras painiojasi ne tik kalbėdamas apie datas, bet ir įvykius. Dar nebūdamas ministru, praėjusiųjų metų lapkričio 30 d. jis užpildė privačių interesų deklaraciją. Joje teigiama, kad nuo gruodžio 14 d. jis – BAF dalininkas. Taigi panašu, kad apie būsimo ministro ir dalininko dalią buvo pagalvota iš anksto.

"Situacijos komentuoti negaliu, nes komisija šį precedentą dėl ministro tirs išsamiau. Tai, kas buvo paminėta spaudoje, tėra tik dalis faktų", – "Kauno dienai" sakė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius.

Įžvelgia korupciją

"Jei faktai tikri (o iš ministro pozicijos galima spręsti, kad jie jam nemalonūs), tai akivaizdi korupcija. Kaip politikas, skeptiškai žiūrėjau į profesionalią Vyriausybę. Dabartinė Vyriausybė skelbė, kad ši, profesionali, Vyriausybė nebus korumpuota, kokios, girdi, buvo ankstesnės. Man regis, premjeras turėtų susirūpinti aplinkos ministro veikla", – dienraščiui sakė Seimo narys Petras Gražulis.

Pasak Seimo nario Jurgio Razmos, akivaizdu, kad K. Navickas pasirūpino "formaliu apsidraudimu, nes jo parašo po įsakymu nėra".

"Pirma, aš abejočiau, ar tikslinga švaistyti milijonus viešųjų ryšių kampanijai. Antra, akivaizdu, kad kvepia galimais neskaidriais ministro poveikiais pavaldiniams. Įtariu, kad šioje istorijoje slypi ir užkulisiniai susitarimai – galbūt paslėpta ministro būsima reklama, ministerijos veiklos viešinimas", – J. Razmos manymu, jei situacija ir nedvelkia korupcija, tai protekcionizmo nenuginčysi.

Seimo narys Eugenijus Gentvilas į didesnes diskusijas nesileidžia: "Mano nuomonė apie ministrą katastrofiška. Ministro situacija yra bloga."



NAUJAUSI KOMENTARAI

zylė

zylė portretas
Yra pasakyta - geriausia gynyba - puolimas. Ministre, juodindamas ir niekindamas įmones, juose dirbančius žmones - pats vagi. M anei kad nieks nepastebės? Juokdarys...

zunami

zunami portretas
Viskas čia aišku šitoj istorijoj. Kurio urėdo ar urėdų ausytės kyšo? Negi jie taip pasiduos.

Gampas

Gampas portretas
Na jei yra kitų atvejų, kurių neviešino, tai ok, bet šis tai feiknaujiena. Urėdai todėl, kad jie iš įsiūčio darys bet ką. Čia hipotezė aišku. O medija šiaip nepatikrintų faktų nerašytų. Sumos ne tos. Dalininku nėra. Sprendimą dėl finansavimo life projektus priima tik Europos Komisija. AM yra įsipareigojusi skirti dalį visiems EK patvirtintiems projektams. Todėl ir jaučias urėdiški mediniai :). Bet gerai, tegu išsigrynina.
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių