Seimo apetitas taškytis mūsų pinigais

Kaip diena, taip naujiena. Nors pinigų trūksta ir mokykloms, ir vaikų apsaugai nuo smurto, ir gynybai, o mokesčiai darbo jėgai žiauriausi Europoje, Seimo veikėjų apetitas taškytis mūsų pinigais – toks pat beribis kaip Visata ir kvailumas.

Godulys taškytis svetimais pinigais  lyg kokia antroji prigimtinė Seimo nario nuodėmė. Nepriklauso tai nei nuo partijos, nei nuo pažiūrų.

Vos prieš pusmetį Valstybės kontrolė pateikė baisią ataskaitą apie įšaldytus milijardus tūkstančiuose valstybės statybų ir projektų. Regis, nesugalvosi geresnės progos pagaliau atsikvošėti ir paklausti, žmonės, ką mes darom?

Kur tau! Muziką valstybėje nuo rudens užsakinėjantis Kultūros komiteto pirmininkas pirmas  spjovė į Valstybės kontrolės perspėjimą. Karbauskis pažadėjo visiems vaikams padovanoti vienkartinius stilizuotus tautinius drabužėlius, kuriuos patikėjo kurti iš Lietuvos valstybės atvirai besityčiojančiam siuvėjui J. Statkevičiui.

Tačiau tai yra visiški niekai, palyginti su tuo, ką siūlo grupė Seimo narių. Ką tik įregistruotas Seimo nutarimo projektas, kuris, jei tik jam pritars Seimo dauguma, įpareigos Vyriausybę nupirkti Vilniuje ant Tauro kalno stovinčius apdegusius Profsąjungų rūmus ir jų vietoje pastatyti Tautos rūmus.

Lyg to būtų maža, Vyriausybė privalės įsteigti dar vieną biurokratinę instituciją. Atsakingą už Tautos rūmų „projekto tęstinumą“. Kitaip sakant, būtų steigiama dar viena „ragų ir kanopų“ kontora, kuri prikurtų sau etatų dar iki Tautos rūmų statybų pradžios.

Viena ranka valdžia žada, kad Vyriausybė 40 proc. sumažins biurokratų skaičių, o atgalia ranka Seimo nariai siūlo biurokratinį aparatą dar labiau išpūsti.

Kas yra tie Seimo veikėjai, kuriems trūks plyš prireikė dar vienų valdiškų mūrų Vilniuje?

Tai – pati tikriausia vaivorykštės koalicija.  Tautos rūmų statytojų artelėje yra socialdemokratas  J. Olekas, valstietis E. Jovaiša, konservatorius P. Saudargas, tvarkiečių vadas R. Žemaitaitis, tomaševskininkė R. Tamašunienė, žaliasis, bet ne valstietis L. Balsys ir net liberalas A. Gelūnas.

Kiek už tokią sumą galima apšiltinti ir humanizuoti mokyklų? O kiek ten mokytojai valdžios prašė, bet negavo algoms padidinti – 7 ar 12 milijonų?

Liberalas, besitaškantis mokesčių mokėtojų milijonais – tai skamba patriotiškai išdidžiai. Kiek gali kainuoti Tautos rūmai?

Sprendžiant iš to, kad seniesiems Vilniaus Sporto rūmams rekonstruoti skirtas konkursas baigėsi kažkur ties 27 mln. eurų, kuriuos turėjo gauti su ekspremjeru Butkevičiumi sieta bendrovė, Tautos rūmai turėtų kainuoti bent dvigubai daugiau – apie 50–60 mln. eurų. Čia, žinoma, skaičiuojant be salių ir muziejaus įrangos ir eksponatų.

Pone Gelūnai, uždavinukas iš jaunojo liberalo kurso – kiek už tokią sumą galima apšiltinti ir humanizuoti mokyklų? O kiek ten mokytojai valdžios prašė, bet negavo algoms padidinti – 7 ar 12 milijonų?

Pagaliau ar maža dar jums Valdovų rūmų? Kuriuos Lietuva ir taip jau velka nepavelka. Į Valdovų rūmus sukišta bene šimtas milijonų eurų, o kiek dar jų statyba ir įranga pareikalaus, vienas Dievas težino.

Bet gal Tautos rūmai tikrai reikalingi? Juk kažkada senovėje buvo toks planas. Pagaliau gal Vilniuje stinga erdvių koncertams ir muziejams?

Nuo tų laikų, kai kilo mintis ant Tauro kalno pastatyti Tautos rūmus, daug vandens nutekėjo. O jei jau Seimo nariai savo projekte prabilo apie dar vieno – Atgimimo muziejaus Tautos rūmuose  būtinybę gal jie tegu pradžiai pasidomi, kiek biudžetas dabar skiria muziejams eksponatams įsigyti?  Tikriausiai jų visų lauktų atradimas, kad dauguma muziejų eksponatams įsigyti seniai nėra gavę nė cento!

Ar Vilniuje trūksta pastatų, išlaikomų už mokesčių mokėtojų pinigus?  Ar neužtenka esamų ir to, kad buvusi Vyriausybė įsigijo senuosius Sporto rūmus, kuriems paversti Koncertų sale taip pat reikės kelių dešimčių milijonų eurų? Tai kokio velnio Vilniuj dar vieni kultūros namai?

Ar ne protingiau būtų sumažinti mokesčius bent jau knygų vertimams ir leidybai? Arba skirti tuos pinigus mokykloms. Kitaip sakant, investuoti į žmogų. Regis, žmogus Seimo nariams – buvęs nebuvęs. Svarbiausia gražūs mūrai. Ko norit? Ne už savus gi.


Šiame straipsnyje: Tautos rūmaipinigaiSeimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Julija Ar dar nepaspringot landsbergiu pavarde ---------SUSKIAI Jeigu ne Landsbergis iki siol negaletumet savo "nuomones" nors ir kvailos parodyti. Labai teisingas posakis yra 'DUOK DURNIUI VALIA PATS BUSI NEVALIOJ" Arba "Po laisves pajautimo t.y. po potvinio visas meslas isplaukia i pavirsiu" Taip visada buvo ir bus, nes sovietmty uzruges silosas pajuto laisve ir uzsmirdino visa internetine erdve savo slyksciais postringavimais Dekokit Landsbergiui uz laisve, o tai butu kaip rusijoj prdaug reiskiesi - kulka i kakta

palyginimui

palyginimui portretas
Kaunas irgi mėgsta grandiozines statybas - tai koncertų salė, tai mokslo muziejus, O PAČIAME CENTRE TUŠTI STOVI RŪMAI KTU, VDU IR DAR KITOKIE...

Algirdas

Algirdas portretas
Kad Saudargas ir Žemaitaitis suvaikėjo - netikėjau. Apie kitus net kalbos nėra - žulikai
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

  • Šiuolaikinis folkloras
    Šiuolaikinis folkloras

    Gyvenimas kėsinasi perrašyti folklorą. Patarlę „Davė Dievas dantis, duos ir duonos“ jau reikėtų pakeisti: „Atėmė Dievas dantis, atims ir duoną“. Jokių metaforų įžvelgti nereikia – pakaks suvokti tiesmukai. Nete...

    1
  • Mobingo skvernai
    Mobingo skvernai

    Faktas. Pravieniškių kalėjimo pareigūnai kurstė sunkius nusikaltimus padariusius nuteistuosius pabėgti. Tačiau tie neskubėjo: spyriojosi, branginosi. O ko tikėtis iš piktadarių? Prižiūrėtojai buvo atkaklūs: siūlė pinigų, be to, pa...

    1
  • L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms
    L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms

    Baudas iš gyventojų rinko drąsiai, o dabar net paaiškėjus, kad tai darė neteisėtai, pinigų grąžinti neplanuoja. ...

    1
  • Metamorfozės. Koba
    Metamorfozės. Koba

    Josifo Visarionovičiaus Džiugašvilio (1878–1953) vaikystės ir paauglystės laikais dabartinės Gruzijos (Sakartvelo) valstybės žemės buvo gili Romanovų imperijos provincija, kurioje ko nors pasiekti norintis žmogus būdavo verčiamas atsis...

    7
  • Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos
    Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos

    Gerbiamas Kretingos rajono savivaldybės mere Antanai Kalniau, sveikinu ir kviečiu arbatos puodeliui. ...

    23
  • „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“
    „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“

    Lietuva atšventė 34-uosius atkurtos Nepriklausomybės, Laisvės metus. Per kelis dešimtmečius ėjome nelengvu Lietuvos keliu. Buvo sunku, nors ir dabar ne visiems yra lengva socialiai gyventi, įsitvirtinti mūsų gražioje tėvynėje. ...

    2
  • Linkėjimai iš Kremliaus
    Linkėjimai iš Kremliaus

    Senų gerų įpročių atsikratyti sunku, o neretai ir iš viso neįmanoma. Tai liudija pastarasis brutalus išpuolis Vilniuje prieš didžiausio Kremliaus priešo A. Navalno (kuris toks liko net miręs) bendražygį L. Volkovą. Užpuo...

    2
  • Šventos dviprasmybės
    Šventos dviprasmybės

    Popiežiaus Pranciškaus valdoma katalikų bažnyčia išjudino Kubos ir JAV santykius. Ne be pirmojo popiežiaus iš Lotynų Amerikos pastangų prie derybų stalo sėdo ketvirtį milijono gyvybių nusinešusio konflikto Kolumbijoje pus...

    5
  • Būtis – lyg telefono kopija
    Būtis – lyg telefono kopija

    Praėjusią savaitę įvyko tragedija, lėmusi atominį sąmyšį šalyje: dingo socialiniai tinklai „Facebook“, „Messenger“ ir „Instagram“. Kuriam laikui. ...

    8
  • Išaugti vardai
    Išaugti vardai

    Pasikeisti vardą kai kur pasaulyje – nesunku, tai jokia keistenybė. Amazonijos čiabuviai tiki, kad vardas auga kartu su žmogumi, todėl jį reikia keisti kas septynerius metus. Izraelyje vardą galima pasikeisti įvykus svarbiam pokyčiui gyvenime, t...

    4
Daugiau straipsnių