Populistas pasikliovė likimu

Gajus gimė liepos 13-ąją senovės Romoje, todėl ne veltui buvo vadinamas dar ir Julijumi. Tiesa, niekas iš tuos laikus pamenančių senolių šiandien aiškiai neprisimena, ar ta diena buvo penktadienis. Gajaus vaikystės laikais Roma buvo apimta anarchijos ir chaoso – politinės riaušės ir nužudymai buvo tapę kasdienybe.

Minint 16-ąjį Julijaus gimtadienį, mirė jo tėvas, ir jaunasis herojus tapo savo šeimos galva. Išvykusį studijuoti į užsienį, mūsų veikėją pagrobė piratai. Pastarieji reikalavo išpirkos, o kol ši buvo renkama, Gajus maloniai leido laiką pagrobėjų stovykloje.

Sakoma, jog piratai buvo priblokšti Gajaus taurumo ir genetiškai paveldėtos aristokratiškos elgsenos, tad, nors Julijus ir buvo įkaitas, jis valgė su piratais prie vieno stalo ir netgi nutaisęs linksmą toną žadėjo savo pagrobėjams vėliau juos surasti ir nukryžiuoti. Jūrų plėšikai iš to juokėsi, tačiau vėliau Gajus tesėjo pažadą, pagrobėjų palaikai buvo pateikti paukščiams.

Įžengęs į ketvirtą dešimtį, Gajus buvo pasiųstas tarnauti į dabartinės Ispanijos teritoriją, kur pelnė sumanaus karvedžio reputaciją ir pagarbą tarp eilinių karių.

Grįžęs į Romą, jis nusitaikė į vieną aukščiausių to meto postų – konsulo pareigybę. Solidi karinė reputacija, įgimta politinė natūra, oratoriaus ir rašytojo talentai – visa tai padėjo pelnyti rinkėjų simpatijas. Tačiau vien to neužteko, reikėjo galingų rėmėjų.

Julijus stengėsi pelnyti dviejų žmonių palankumą – Marko Licinijaus Kraso (turtingiausio Romos žmogaus, kadaise numalšinusio Spartako maištą) ir Gnėjaus "Didžiojo" Pompėjaus Magnuso (vieno įtakingiausių politikų, kuriam Julijus įpiršo savo dukterį). Nors šie du džentelmenai, pasak tuos laikus menančių senolių, nekentė vienas kito (tiek politine, tiek asmenine prasme), Julijaus planas pavyko.

Kaip ir dauguma populistų žmonijos istorijoje, Gajus triumfavo, orientuodamasis į "paprastus žmones". Kad pelnytų jų meilę, jis taikė iki mūsų dienų išlikusius metodus: kalbėjo tai, ką jie norėjo girdėti, ir organizavo vadinamąsias gladiatorių kovas. Pats Gajus jomis bodėjosi ir dar net dvikovai neįpusėjus, imdavo atsakinėti į laiškus bei tvarkyti buhalteriją (dėl to dalis žiūrovų piktai į jį šnairuodavo).

Rinkimų pabaigoje jis pelnė plebėjų meilę bei konservatyviosios aristokratijos neapykantą. Jo rinkimų kampanijoje dirbo vienas daug žadantis jaunuolis – Markas Junijus Brutas Jaunesnysis, Gajaus meilužės sūnus.

Markas mokėsi iš Julijaus politinio meno subtilybių, o Gajus su Marku siejo dideles viltis. Kad dar labiau įtvirtintų savo autoritetą, Julijus išvyko į dabartinę Prancūziją gaudyti nelegalių migrantų. Numalšinęs agresyvių atėjūnų maištą, Julijus pareiškė parlamentui, jog būtina pradėti karą prieš "pabėgėlius".

Vis dėlto konservatyvūs politikai didžiausią grėsmę įžvelgė pačiame Julijaus asmenyje. G.Pompėjui teko teisintis dėl savo uošvio elgesio. Kol Romoje virė politinės intrigos, Julijus su savo kolega Marku Antonijumi pergalingai žengė per tuometę Europą – eliminavo nelegalius vokiečių migrantus gabenančią bendrovę "Suebi", vadovaujamą žiauraus mafiozo Ariovistuso, numalšino nacionalistų maištą, vadovaujamą Vercingetorixo, bei įžengė į tuometes Vokietijos ir Didžiosios Britanijos teritorijas. Visa tai Julijus aprašė savo memuaruose, kurie Romoje tapo itin populiariais bestseleriais.

Julijaus autoritetas augo. Netgi M.Brutas ėmė nerimauti, suprasdamas – daugiau galios Julijui, vadinasi, – mažiau galios demokratijai. Gajaus globėjas M.Krasas pats troško šlovės, todėl išvyko į Rytus ir sėkmingai žuvo, greitai mirė ir Julijaus dukra. G.Pompėjaus ir Julijaus saitai nutrūko. Du sąjungininkai tapo priešais, o jų šalininkai persekiojo vieni kitus Romos gatvėse. G.Pompėjus susirado naują uošvį ir surinkęs armiją ėmė ruoštis lemiamai kovai.

Julijus apsuptas šlovės grįžo į Romą, tačiau jį pasiekė reikalavimas: "Neperžengti Rubikono su armija." Jis peržengė, nes žinojo, kad aristokratų reputacija smukusi, o liaudis laukia Julijaus lyg JAV Donaldo Trumpo. Kilo pilietinis karas. G.Pompėjus buvo geras politikas, tačiau vidutiniškas karvedys, jis pralaimėjo, nesėkmingai bandė pabėgti, buvo nužudytas, o jo galvą egiptiečiai nusiuntė Gajui greituoju paštu.

Grįžęs į Romą, Julijus oficialiai atleido savo priešams (net prieš jį Gnėjaus pusėn stojusiam M.Brutui) ir atsidavė civiliniams darbams, siekdamas atkurti Romą. Vis dėlto kova dar nebuvo baigta. Julijaus priešai ėmė ruoštis atsakomajam smūgiui, tačiau jie neturėjo juos vienijančios figūros, todėl atsigręžė į M.Brutą. Kadangi pastarasis dvejojo, greitai priešais jo namus ėmė rastis paslaptingi užrašai, retoriškai klausiantys: "Brutai, ar tu miegi?" arba primenantys: "Roma laukia".

Paskutinis kantrybės lašas M.Bruto taurėje buvo paties Julijaus provokacija. Švenčiant pavasario atėjimo ir mirusiųjų minėjimo karnavalą, M.Antonijus juokaudamas uždėjo Julijui karūną. Nors tai tebuvo bandymas sužinoti liaudies nuotaikas Julijaus karūnavimo klausimu, M.Brutui trūko kantrybė. Jis prisijungė prie sąmokslininkų.

Senoliai sako, kad Julijus itin tikėjęs likimu, esą jeigu lemta mirti, vadinasi, lemta. Kovo mėnesį jis nuėjo į parlamento posėdį ir buvo nužudytas. Pasak senolio Plutarcho, Julijus iš pradžių bandė priešintis užpuolikams, tačiau pamatęs tarp jų M.Brutą, liovėsi. Žudikai nebuvo pratę mojuoti peiliais, todėl bebandydami pataikyti į aukos kūną, tik sužeidė vieni kitus, o pamatę, ką pridirbo, išsilakstė.

Kilo dar vienas pilietinis karas, po kurio Romą ėmė valdyti vienas stiprus žmogus, o "paprasti žmonės" liko ten, kur ir buvę (to labiausiai ir bijojo Julijaus priešininkai). Nors pats Gajus mirė, tenka pripažinti, jog jo požiūris į likimą buvo teisingas, mat teoriškai Julijus lyg ir laimėjo.


Šiame straipsnyje: RomaGajus

NAUJAUSI KOMENTARAI

populistas - fatalistas

populistas - fatalistas portretas
Autorius antraštėje netyčia išdavė autocharakteristiką. Toliau galima neskaityti. Gajus\gėjus Leonai, Лёня, если можешь - не пиши! :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Strateginė migla
    Strateginė migla

    Agresija prieš kaimynus, tarptautinės teisės ignoravimu Maskva išvadavo Vakarų sąjungininkus nuo vidinio poreikio laikytis tam tikro komunikacijos etiketo. Auklėjimas laisvojo pasaulio atstovams trukdo nusileisti iki Rusijos nebeprezidento D...

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    18
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    11
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    5
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    8
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
Daugiau straipsnių