Pasišokinėjimai ant liepto galo

Vakar daugiau kaip 40 000 medikų laukė Seimo sprendimo dėl Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto. Nuo šio balsavimo daug priklausė, ar bus visuotinis gydytojų ir slaugytojų streikas. Tuo pat metu iš visų pusių skambėjo rekviem mokslui. Universitetų katedros puošėsi kaspinais su užrašu „aukštojo mokslo laidotuvės“.

Ne tik nuojauta, bet ir faktai sako, kad šalyje artėja sisteminiai sprogimai. Tačiau ką visą tą laiką girdėjome iš valdžios?

Kaip atsaką į realias mokslo, universitetų ir medicinos žmonių keliamas problemas girdėjome tik premjero Skvernelio ir kitų valstiečių ministrų atsikalbinėjimus ar net kvailus juokelius. Pavyzdžiui, apie tai, kad kai jie pakels mokslo lygį, tada ir algos bus padidintos.

Kodėl šių sistemų problemos iškilo dabar, kai biudžeto pajamos didėja net puse milijardo eurų? Ko nepadarė valstiečių Vyriausybė? Pagaliau ar valstiečiai čia kalčiausi?

Ilgus metus bendru visų valdžių sutarimu vykdyta aukštojo mokslo dekonstrukcija artėja į pabaigą. Sistema agonijoje. Vien tik ją reanimuoti su kiekviena diena kainuos vis brangiau. O juk po to jai dar reikės įpūsti ir sveikatos.

Pabandykite suvilioti disertaciją užsienyje apgynusį jauną mokslininką pažadu, kad jis už 500 eurų dirbdamas universitete ir darydamas pasaulinio lygio tyrimus po 10-15 metų taps Vilniaus universiteto profesorium, gaunančiu „net“ 900 eurų algos.

Tą patį galima pasakyti apie mediciną. Mokykis iki 32 metų, kad po to uždirbtum mažiau nei padavėjas! Ilgus metus visų seimų ignoruota sveikatos apsaugos reforma ir tuo pat metu visų lygių valdžios atstovų sėkmingi bandymai dėl visų medicininio aptarnavimo bėdų kaltę suversti gydytojams priėjo liepto galą.

Gydytojai ir slaugytojos masiškai emigruoja, o valdžia, įskaitant visus sveikatos ministrus ir net Prezidentę, užuot sprendę problemą, reikalauja, kad gydytojai per dieną už tą pačią mizerišką algą priimtų dar dešimčia kita daugiau pacientų. Valdžia toliau kabinėjasi prie gydytojų. Kurie ir taip, kaip konstatavo prichoterapeutas E. Laurinaitis, jau yra totaliai pervargę.

Suprasti, kad tiek aukštojo mokslo, tiek sveikatos apsaugos sistemos nebeatlaiko perkrovų, kai gydytojas ar profesorius jau uždirba mažiau už padavėjus ir vairuotojus, didelio proto nereikia.

Valstiečiai turėjo metus, kad į 2018 m. biudžeto svarstymą ateitų bent jau su kuklia realių pertvarkų programa. Tačiau ką valstiečiai darė visus tuos metus?

Valstiečių vadas gynė Gretą ir Mileną. Postringavo, kad reikia išsaugoti net tas mokyklas, kurioje mokosi vos vienas vaikas. Šokinėjo į atlapus jį kritikuojantiems žurnalistams. Varė į neviltį nesibaigiančiomis kalbomis apie embrionus ir tautinius kostiumus kiekvienam vaikui. Pūtė miglą apie visus į laimę atvesiančią kovą su vynu ir alumi. Dėl kurio lietuviai pinigus ėmė leisti jau ne tik Lenkijoje, bet ir Latvijoje.

Valstiečių valdžia rado pinigų smarkiai pakelti algas prokurorams, regis, ras ir STT agentams. Tuo pat metu valstiečiai ieškojo būdų, kaip dar numesti pinigų stambiausiems žemvaldžiams. Net nesigėdijo aiškinti, kad ariama žemė šitiems ponams labai nusidėvi, todėl juos reikia atleisti nuo mokesčių. Prancūzui, vokiečiui ir olandui žemė nenusidėvi, o Karbauskiui ir Kaikariui nusidėvi. Tai gal jie dirbti nemoka?

Mokslininkai, profesoriai ir gydytojai nėra minia. Jie neina daužyti Seimo langų. Todėl valstiečiai buvo šventai įsitikinę, kad ant jų sprando galima bus joti ir toliau.

Bet viskam ateina galas. Turėtus laiko likučius S. Skvernelio Vyriausybė paleido vėjais. Todėl Lietuva renkasi į universitetų, mokslo ir sveikatos apsaugos laidotuves. Bet panašu, kad Seimo valstiečiams neužtenka smegenų suvokti net ir to.

Tuo metu, kai gydytojai laukė sveikatos apsaugai lemiamo Seimo balsavimo, paaiškėjo, kad Karbauskio, kuris Lietuvoje sumoka tik 1,61 proc. mokesčių nuo pajamų, verslas Latvijoje įtariamas nusukęs 0,5 mln. eurų mokesčių.

Kaip sako lietuvių liaudies patarlė, sotus alkano nesupranta.  Ir nesupras – kad ir kaip atkakliai per rinkimus liaudis bando įrodyti priešingai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Kada Karbauskis mokes mokescius?

visada

visada portretas
sakeu kad prie koncervų valdzios buvo gereu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Šiuolaikinis folkloras
    Šiuolaikinis folkloras

    Gyvenimas kėsinasi perrašyti folklorą. Patarlę „Davė Dievas dantis, duos ir duonos“ jau reikėtų pakeisti: „Atėmė Dievas dantis, atims ir duoną“. Jokių metaforų įžvelgti nereikia – pakaks suvokti tiesmukai. Nete...

    1
  • Mobingo skvernai
    Mobingo skvernai

    Faktas. Pravieniškių kalėjimo pareigūnai kurstė sunkius nusikaltimus padariusius nuteistuosius pabėgti. Tačiau tie neskubėjo: spyriojosi, branginosi. O ko tikėtis iš piktadarių? Prižiūrėtojai buvo atkaklūs: siūlė pinigų, be to, pa...

    1
  • L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms
    L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms

    Baudas iš gyventojų rinko drąsiai, o dabar net paaiškėjus, kad tai darė neteisėtai, pinigų grąžinti neplanuoja. ...

    1
  • Metamorfozės. Koba
    Metamorfozės. Koba

    Josifo Visarionovičiaus Džiugašvilio (1878–1953) vaikystės ir paauglystės laikais dabartinės Gruzijos (Sakartvelo) valstybės žemės buvo gili Romanovų imperijos provincija, kurioje ko nors pasiekti norintis žmogus būdavo verčiamas atsis...

    7
  • Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos
    Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos

    Gerbiamas Kretingos rajono savivaldybės mere Antanai Kalniau, sveikinu ir kviečiu arbatos puodeliui. ...

    23
  • „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“
    „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“

    Lietuva atšventė 34-uosius atkurtos Nepriklausomybės, Laisvės metus. Per kelis dešimtmečius ėjome nelengvu Lietuvos keliu. Buvo sunku, nors ir dabar ne visiems yra lengva socialiai gyventi, įsitvirtinti mūsų gražioje tėvynėje. ...

    2
  • Linkėjimai iš Kremliaus
    Linkėjimai iš Kremliaus

    Senų gerų įpročių atsikratyti sunku, o neretai ir iš viso neįmanoma. Tai liudija pastarasis brutalus išpuolis Vilniuje prieš didžiausio Kremliaus priešo A. Navalno (kuris toks liko net miręs) bendražygį L. Volkovą. Užpuo...

    2
  • Šventos dviprasmybės
    Šventos dviprasmybės

    Popiežiaus Pranciškaus valdoma katalikų bažnyčia išjudino Kubos ir JAV santykius. Ne be pirmojo popiežiaus iš Lotynų Amerikos pastangų prie derybų stalo sėdo ketvirtį milijono gyvybių nusinešusio konflikto Kolumbijoje pus...

    5
  • Būtis – lyg telefono kopija
    Būtis – lyg telefono kopija

    Praėjusią savaitę įvyko tragedija, lėmusi atominį sąmyšį šalyje: dingo socialiniai tinklai „Facebook“, „Messenger“ ir „Instagram“. Kuriam laikui. ...

    8
  • Išaugti vardai
    Išaugti vardai

    Pasikeisti vardą kai kur pasaulyje – nesunku, tai jokia keistenybė. Amazonijos čiabuviai tiki, kad vardas auga kartu su žmogumi, todėl jį reikia keisti kas septynerius metus. Izraelyje vardą galima pasikeisti įvykus svarbiam pokyčiui gyvenime, t...

    4
Daugiau straipsnių