Kodėl žudomi žurnalistai?

Visą Europą, bet ypač Slovakiją ir Čekiją, sudrebino korupciją tyrusio slovakų žurnalisto Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymas praėjusį savaitgalį.

Pasak Vokietijos nacionalinio dienraščio „Welt“, „jau mėnesių mėnesius Janas Kuciakas pranešinėjo apie galimus mokesčių sukčiavimus. Jo žurnalistiniame taikiklyje atsidūrė įtartini žymūs verslininkai, kurie, pagal jo paties duomenis, turėjo darbo ryšius ne tik su Slovakiją valdančiais socialdemokratais, bet ir su organizuoto nusikalstamumo atstovais.

Janas Kuciakas savo tyrimų duomenis išsaugojo taip, kad jo mirties atveju patikimi žmonės galėtų prie jų prieiti. Tai dabar ir vyksta. Jo tekstus skelbia daugelis Europos publikacijų ir taip jie pasiekia tarptautinę milijoninę auditoriją.

Dabar kylanti solidarizuojančių tyrimų banga galėtų virsti įspūdingu teisinės valstybės revanšu. Bendroji mintis čia būtų tokia: mes nepasiduosime, kol piktadariai nebus surasti. Tam turėtume skirti visas jėgas. To esame abiems aukoms skolingi“, – rašė Berlyne ir Hamburge leidžiamas laikraštis.

Kai leidžiama „imtis priemonių“ prieš kritiškus žurnalistus, pakertama laisvė ir demokratija.

Regioninis Viokietijos dienraštis „Rheinische Post“ rašė, jog „aną spalį Maltoje sprogimu mašinoje nužudžius Daphnę Caruaną Galiciją, dabar eilė atėjo Janui Kuciakui. Abu žurnalistai tyrinėjo ryšius tarp politikos ir organizuoto nusikalstamumo. Bet tam, kad abudu nusikaltimai bus išaiškinti, deja, garantijų nėra.

Bent jau Slovakijoje net vyriausybės nariai dažnai burnoja prieš jiems nepatinkančius žurnalistus. Kai leidžiama „imtis priemonių“ prieš kritiškus žurnalistus, pakertama laisvė ir demokratija. O to negalime sau leisti.

Todėl gerai, kad pagaliau darbo imasi Europos Komisija: tiesą reikia išnešti į dienos šviesą“, – teigė Diuseldorfo laikraštis.

Su tuo sutiko ir Šveicarijos dienraštis „Neue Zürcher“. Anot jo, slovako žurnalisto Jano Kuciako ir maltietės žurnalistės Daphnės Caruanos Galicijos nužudymai yra Europos Sąjungos problema – ir būtent nauja teisinės valstybės problema, gresianti tapti vis sunkesnė.

Briuseliui tai negali būti vis tiek. Čia prasminga tarptautinė pagalba, kokią, pvz., teikia FTB ir europietiškos įstaigos Maltoje. Tokios misijos negali pakeisti nacionalinės baudžiamosios teisės veiksmų šalyse, kur nusikaltimai padaryti, tačiau jos gali padidinti dėmesį ir spaudimą tam, kad neleistini susidorojimai su žurnalistais neliktų be pasekmių.

Europai būtina prie tokių blogų žinių nepriprasti. O vis dėlto galimybės tinkamai reaguoti į jas yra ribotos, ir patirtys Maltoje po keturių mėnesių teikia mažai vilties. Nužudymo užsakovai lieka ir toliau tamsoje, o pats įvykis ir jo aiškinimas iš antraščių dingo“, – skundėsi Ciuricho laikraštis.

Slovakijos sostinės dienraštis „Dennik N“ pažymėjo, kad „vyriausybės vadovas paragino visus vyriausiuosius redaktorius kartu daryti viską, kad Jano Kuciako nužudymas būtų išaiškintas. Tačiau net ir šiame susitikime vyriausybės rūmuose jis neįstengė užslėpti savo neapykantos žiniasklaidai.

Paskutinieji nužudytojo tyrimai į dienos šviesą išvilko šalyje veikiančią italų mafijos grupuotę. Netgi pats premjeras yra pasitelkęs žmonių, kurie su šia mafija bendradarbiavo. Tad jis ir neturėtų toliau vadovauti vyriausybei“, – drožė išvadą  Bratislavos laikraštis.

O Prahos dienraštis „Pravo“ pridūrė: „Slovakijoje įvykdžius, rodos, užsakytą žmogžudystę, pirma turėjo mirti jaunas žurnalistas, kad pagaliau būtų rimtai diskutuojama dėl žurnalistikos svarbumo visuomenėje.

Bet juk tai savaime suprantama, tiesiog banalu: be laisvos žiniasklaidos ir jos veiklos, negali funkcionuoti jokia demokratija“, – teigė Čekijos sostinės dienraštis.

Nuo savęs pridursiu, kad tiriamieji žurnalistai – tiesos kankiniai. Jei juos žudo, tai dėl to, kad jie atskleidė opią teisybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na vieni zudomi uz slykstu mela

na  vieni  zudomi  uz  slykstu  mela portretas
kiti uz pasakyta tiesa [ pastarieji dazniausiai]

nuomonė

nuomonė portretas
Jei jau buvo nužudytas, tai matyt, buvo to ir vertas. Dėl niekų paprastai nežudoma. Bet kai kurie rašeivos labai įtikėję savo neklystamumu ir kad jiems tai jau tikrai viskas galima. Štai tokius kartais ir šalina. Aš asmeniškai manau, kad tas 27 metų piemuo dar net nelabai ir nutuokė apie tai, ką rašinėjo. Ir daug kam savo kvailomis rašliavomis tiesiog įsigriso iki gyvo kaulo.

motas

motas portretas
Musu zurnalistam to negresia,jie is FB perrasineja sededami namie.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
  • Mažu apsiginsim
    Mažu apsiginsim

    Jonas buvo neramus, vaikščiojo palei sieną, rankoje laikė kačergą. Beveik naują ir iš gero metalo. Tačiau atsirado problema ir Jonui teko svarstyti: kuo geriau gintis – kačerga ar automatu. Žinoma, kad pastaruoju. Bet vėl problema...

    4
  • Velnio sėkla televizijoje
    Velnio sėkla televizijoje

    Likus keliems mėnesiams iki Jekaterinos Svanidzės (1885–1907) mirties, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) nuvyko į Antrojo reicho (1871–1918) miestą Štutgartą, kuriame turėjo vykti Septintasis (1907 m. rugp...

    8
  • Kultūra keičia kryptį
    Kultūra keičia kryptį

    Norom nenorom nauja istorijos tėkmė brėžia naujas, tik tam metui būdingas kultūros kryptis. Taip randasi nauji terminai, nauji herojai, naujos vertybės. ...

  • Verslas mokyklos suole
    Verslas mokyklos suole

    Siekdama skatinti verslumo ugdymą nuo pat mokyklos suolo, Inovacijų agentūra, bendradarbiaudama su anterprenerystės ugdymo organizacija „Lietuvos Junior Achievement“, kviečia šalies mokyklas prisijungti prie praktinio verslumo ugdymo pr...

  • Karas pagal taikos dėsnius
    Karas pagal taikos dėsnius

    Izraelio operacija, riterių kovas primenančiu pavadinimu „Geležiniai kardai“, persirito į antrąją pusę, tačiau jos pabaigos dar nematyti. Prasidėjusi nuo ryžtingų atakų prieš „Hamas“, galiausiai ji virto dar vienu kla...

    5
  • E. Lucasas: Boratas vyksta į Lietuvą
    E. Lucasas: Boratas vyksta į Lietuvą

    Lietuviai pagrįstai didžiuojasi 701-ąjį gimtadienį neseniai paminėjusia savo sostine ir nekenčia skurdaus sovietinės okupacijos palikimo. Naujoji Vilnių reklamuojanti, turizmui skatinti skirta reklama negailestinga šiems jausmams. Pradžioje re...

    9
Daugiau straipsnių