Geopolitinio žarnyno vingiai

Kitaip nei likusiems gyvosios gamtos atstovams, žmogumi (Homo sapiens) vadinamam žinduoliui neužtenka vien ėsti, tuštintis ir daugintis "stumk-trauk" būdu. Kiekvienas psichiškai sveikas žmonijos individas giliai širdyje tiki, kad tiek jo, tiek visos rūšies egzistencija yra prasminga ir vedanti link kažko itin svarbaus bei didingo, tad neretai žmogus itin sureikšmina visiškai nesvarbius įvykius ar asmenis.

Gyvenimu vadinamo žaidimo taisykles į naują lygį perkeliančių momentų jis paprasčiausiai nepastebi arba, vangiai suvokdamas jų svarbą, greitai užmiršta.

Kadaise žmonės itin sureikšmino vadinamąjį Arabų pavasarį, "WikiLeaks" nutekintus duomenis ir "Okupuok Volstrytą" (Occupy Wall Street) piketus. Vėliau itin daug buvo tikimasi iš Donaldo Johno Trumpo (1946), kurį JAV politinė sistema prarijo, suvirškino ir išstūmė pro kitą galą, bei išstojimą iš ES skelbiančio britų referendumo.

Šiuo metu itin dideli lūkesčiai siejami su Greta Thunberg (2003), seksualinėmis mažumomis, abortų reikalaujančiomis Argentinos moterimis ir vakcinacijos bijančiais gibonais, tačiau tik nedaugelis "Facebook" ekspertų prisimena lemtingus 1956-uosius. Metus, kai geopolitiniai vėjai iš tiesų pertvarkė pasaulį.

Viskas prasidėjo 1952 m. liepos 23 d., kai maištaujantys egiptiečių karininkai nusprendė nuversti paskutinį šios valstybės monarchą, jo didenybę Viešpaties malonėje Egipto ir Sudano valdovą Faruką I (1920–1965). Manoma, kad prie monarchijos žlugimo itin prisidėjo egiptiečių jaučiamos nuoskaudos dėl pažeminimo, patirto 1948 m. kare su Izraeliu.

Kartu su senojo monarcho nuvertimu Egipto politinėje padangėje sužibo naujojo autoritarinio drakono Gamalio Abdel Nassero Husseino (1918–1970) žvaigždė, kuri spindėjo iki pat politiko mirties. Teigiama, kad naujoji valdžia pradėjo itin spartų Egipto modernizavimą, pasitelkdama reformas ir projektus, kuriuose arabiško nacionalizmo elementai susipynė su Rytų Europos socializmo tvaiku.

Dėl to esą gerėjo paprastų egiptiečių gyvenimo kokybė, o Vakarų Europos valstybių (pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos) įtaka Egipte sumenko. 1955 m. Egiptas užmezgė ginklų prekybos ir mainų ryšius su Sovietų Sąjunga bei Čekoslovakija. 1956 m. sausio 1 d. Sudanas taikiai atsiskyrė nuo Egipto ir tapo nepriklausoma savarankiška valstybe.

1956 m. vasario 25 d. XX Komunistų partijos suvažiavime kilmingos baudžiauninkų giminės palikuonis, SSRS lyderis Nikita Sergejevičius Chruščiovas (1894–1971), šokiravo susirinkusius delegatus, atskleisdamas tikrąjį Josifo Stalino (1878–1953) veidą.

Iki vasario 25 d. daugelis SSRS piliečių tikėjo gyvenantys pasakų krašte, kuriame auga medaus ir duonos medžiai bei teka pieno upės. Kiekvienam partijos nariui užtekdavo nusimauti kelnes, pritūpti ir jam pro kitą galą imdavo byrėti auksiniai rubliai. Visi šie stebuklai vykę vien Josifo dėka. Dabar komunistai sužinojo, kad jų valstybėje siautė partijos valymai, parodomieji teismai, masinės deportacijos ir neteisėtos egzekucijos, o pats Josifas buvo brutalios didybės manijos apsėstas paranoikas.

Nikita vis kalbėjo ir kalbėjo, kukliai nutylėdamas savo tiesioginį dalyvavimą stalinistinės epochos nusikaltimuose ir aistringą lindimą Josifo išangėn, o klausytojai tik aikčiojo, dejavo ir alpo. Sakoma, kad kai kurie vėliau net nusižudė. Tarsi to būtų negana, Nikita iškėlė teoriją, kad pats Vladimiras Iljičius (1870–1924) kadaise prieš pat savo mirtį suvokęs despotišką Josifo prigimtį ir įspėjęs partijos bičiulius, bet niekas jo tada neklausė.

Greitai slaptoji Nikitos kalba tapo pačia opiausia tema abiejose geležinės uždangos pusėse. Visi apie ją kalbėjo, nors niekas nebuvo nei matęs, nei skaitęs. Galiausiai 1956 m. birželį "slaptą" Nikitos pranešimą išleido "The New York Times". Egzistuoja kelios versijos, aiškinančios pranešimo kelią nuo XX suvažiavimo tribūnos iki "The New York Times" redakcijos.

Viena versija teigia, kad leidinys kalbos kopiją gavo iš CŽV, o šie – iš Izraelio tarnybos "Mossad". Tikima, kad pats Davidas Ben-Gurionas (1886–1973) perskaitė Nikitos kalbą ir pareiškė savąją nuomonę. Anot liežuvautojų, Izraelio ministras pirmininkas tvirtinęs, kad tai – istorinės svarbos artefaktas, beveik įrodantis, kad Rusija ateityje gali tapti demokratiška valstybe.

1956 m. liepos 19 d. JAV valdžia pareiškė neteiksianti finansinės paramos Egipto Asuano užtvankos statybos projektui. Po septynių dienų G.A.Nasseras paskelbė apie Viduržemio ir Raudonąją jūras jungiančio, britų ir prancūzų akcininkų tebevaldyto Sueco kanalo nacionalizaciją.

To paties mėnesio 28-ąją Didžiosios Britanijos vyriausybė, vadovaujama Roberto Anthony Edeno (1897–1977), įšaldė britų bankuose laikomą Egipto turtą. Kol komunistinę Rytų Europą tebedrebino Vengrijos sukilimas, įtaką Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose išsaugoti siekę britai ir prancūzai Sueco kanalo kontrolę nusprendė atgauti jėga.

Savo pusėn jie sugebėjo patraukti ir jauną, bet jau stiprią, kaimynų musulmonų neapykantą užsitraukti spėjusią žydų valstybę. 1956 m. spalio 29 d. Izraelio pajėgos įsiveržė į Egiptą per Sinajaus pusiasalį. Lapkričio 5 d. britų parašiutininkai nusileido Egipto žemėje. Prasidėjo kova.

Didieji taikdariai, demokratai ir reformatoriai sovietai švaistėsi grasinimais stoti Egipto pusėn ir net pradėti raketų atakas prieš Didžiąją Britaniją, Prancūziją bei Izraelį. Politiniuose ir diplomatiniuose kloduose nuvilnijo baimės dėl branduolinių galvučių naudojimo ir Trečiojo pasaulinio karo virpesiai, tad netgi JAV valdžia pradėjo grasinti savo sąjungininkams britams finansinėmis represijomis.

Galų gale ugnis buvo nutraukta, britai ir prancūzai pasitraukė, o lengviau atsikvėpę SSRS nomenklatūrininkai galėjo ramiai nuslopinti neramumus Vengrijoje.

Izraelio reikšmė išaugo, o daugelį dešimtmečių geopolitikoje dominavusios Prancūzija ir Didžioji Britanija buvo nustumtos į antrą planą. Politiniame teatre jas pakeitė Jungtinės Valstijos ir Sovietų Sąjunga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Labai idomus straipsnis.Labai. Labai idomiai matome ,kaip svetimi uzurpatoriai"protingos galvos" ikope i valstybes "olimpa"---. jega sprendzia ir svetimu VALSTYBIU likima. Aciu L.Dykovui . Sios dienos straipsnis ypatingas ...net straipsnio ""koncistencija"" kitokia ! Ir politiniu maitvanagiu piktadarybes gerokai uzmirshtos.......bet pasidairius praeityje [[su zurnalistu L.D.] -matome,kad prie valstybiu vairo "atropoje" vyriausybininkai--dirba ne savo tautos labui ,,o ima tvarka daryti svetimose valstybese////// o kaip tautu pilieciams ishsirinkti tokius, kurie pirmiausia !! dirbtu savo tautai??? bet zmogus --ne pyragas --ne atkasi .neparagausi.....ir lipa prie lovio ne tik GERIO neshejai ,bet ir piktavaliai pusgalviai

nuomonė

nuomonė portretas
susidarė įspūdis, kad sovietai prie pasaulio lyderių pateko visai netyčia, nes kaip tik tuo metu susimovė britai su prancūzais. Žodžiu pasisekė, kaip aklai vištai grūdas. Tik kadangi Rusija perėm visą SSSR palikimą, tai ligi dabar jaučisi prie svarbiųjų, tik ar taip yra iš tiesų?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato
    Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato

    Kasmetinė mero ir tarybos darbų ataskaita ilgus metus buvo privalomas dokumentas, kurį miesto vadovas kasmet pateikdavo vilniečiams, kad jie galėtų matyti, kaip vykdomi valdžios  įsipareigojimai. Šią tradiciją įvedė Artūras Zuokas, ka...

  • Timūras be būrio
    Timūras be būrio

    Potvynis Sibire nesibaigia, užtvindė jau ir urano kasyklas (skęstantys miestai, kaimai, namai su visu gyvuoju inventoriumi šiuo atveju – ne tiek svarbūs), taiką vis drumsčia ukrainiečių koviniai dronai (nepainioti su kovinėmis žąsimis),...

  • Atstatėme istorinį teisingumą
    Atstatėme istorinį teisingumą

    Man, kaip partizano ir tremtinės dukrai, itin svarbu ir labai džiugu, kad balandžio 18-ąją Seime įstatymo pakeitimu atstatytas istorinis teisingumas nuo okupacijų nukentėjusiems panašaus likimo Lietuvos gyventojams. Mano inicijuotoms Asmenų, nu...

  • Strateginė migla
    Strateginė migla

    Agresija prieš kaimynus, tarptautinės teisės ignoravimu Maskva išvadavo Vakarų sąjungininkus nuo vidinio poreikio laikytis tam tikro komunikacijos etiketo. Auklėjimas laisvojo pasaulio atstovams trukdo nusileisti iki Rusijos nebeprezidento D...

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    19
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    11
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    5
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    8
Daugiau straipsnių