Atsargiai – valdiškas verslas

Seimas pagaliau "pagimdė" urėdijų reformą. Tiksliau, ne pačią reformą, o leidimą ją vykdyti. Kaip su ta reforma bus – dar pažiūrėsime.

Pažadina vidinį lukašenką

Bet noriu atkreipti dėmesį į kitą problemą. Piktinotės, kad 42 urėdijos ilgai šokdino Seimą, Vyriausybę, darė įtaką Seimo nariams? Lengviau atsipūtėte, kai Seimas pagaliau balsavo už urėdijų reformą?

Urėdijos yra smulkmena, palyginti su savivaldybių įmonėmis. Urėdijų yra 42, savivaldybių įmonių šešis kartus daugiau – apie 250 (2012 m. duomenimis). Urėdijose dirba apie 4 tūkst. žmonių, savivaldybės įmonėse – penkis kartus daugiau, apie 20 tūkst.

Be to, urėdijų tiesioginė veikla paprasta akimi nelabai matoma. O savivaldybės įmonės tiesiogiai daro įtaką kiekvieno rinkėjo gyvenimui. Nuo šilumos kainos iki išasfaltuotų kiemų. Nuo nupjautos žolės iki daugiabučių renovacijos. Kai mero perrinkimas nemaža dalimi priklauso nuo šių dalykų, noras asmeniškai kontroliuoti savivaldybės įmonių veiklą ne vieno mero širdyje pažadina vidinį lukašenką. Juk kaip smagu paskambinti savivaldybės įmonei ir garsiai paliepti užlyginti kokią duobę.

Urėdijas bent riboja jų veiklos sritis – miškas ir mediena. Savivaldybės įmonės gali užsiimti bet kuo. Nori pardavinėti knygas – prašau. Prižiūri gatves, bet panorai užsiimti daugiabučių priežiūra – pirmyn. Reikia etatų nusipelniusiems partijos žmonėms? Rinkitės pareigybę vienoje iš savivaldybės įmonių.

Užsakymai be konkursų

Jei valstybės įmones bent bandoma centralizuotai valdyti,  savivaldybių įmonės yra tų savivaldybių reikalas. Savivaldybės įmonės atsiskaito ne Seimui ir ne Vyriausybei, o savivaldybės administracijai. Mano vasalo vasalas nėra mano vasalas.

Tad, jei jus neramino urėdų įtaka politikams, Seimo nariams, tai potenciali savivaldybės įmonių įtaka turėtų šiurpinti.

Pažiūrėkime į du nesenus įvykius, kur ši įtaka buvo akivaizdi.

Kai mero perrinkimas nemaža dalimi priklauso nuo šių dalykų, noras asmeniškai kontroliuoti savivaldybės įmonių veiklą ne vieno mero širdyje pažadina vidinį lukašenką.

Gegužės mėnesį Seimas atmetė Prezidentės veto (o tai nutinka retai) ir leido savivaldybėms pirkti paslaugas be konkurso iš savivaldybėms priklausančių įmonių. Tai reiškia, kad savivaldybė, pvz., gatvių valymą gali pirkti iš savo įmonės, nepatikrinusi, ar galima pigiau. Neaišku, už kokią kainą, o svarbiausia – be jokio konkurso. Tarsi leistų savo asmeninius, o ne mokesčių mokėtojų pinigus (beje, spėju, kad jei leistų asmeninius pinigus, tai tikrai pasidomėtų, ar nėra pigiau).

Argumentai? Politikai labai susirūpinę, ką darys savivaldybių įmonės, jei konkurse pasiūlys per aukštą kainą ir nelaimės konkursų. Ten dirba daug žmonių, įsigyta technikos. Negi bankrutuos kaip normali įmonė?

Paprastai tariant, esminis argumentas yra tas, kad savivaldybės įmonėms reikia suteikti privilegiją – gauti užsakymus be konkursų, nes savivaldybių įmonės gali neatlaikyti konkurencijos ir bankrutuoti. Tiesiog pagirtinas rūpestis įmonėmis. Bet kodėl tik valdiškomis? O ką daryti privačiai įmonei, kuri bankrutuos dėl to, kad valdiškos įmonės susirinks visus užsakymus be konkursų? Ten dirba kitokie, antrarūšiai žmonės?

Įžūlumo netrūksta

Kas galėjo pagalvoti, kad šiais laikais, kai dėl pirkimų iš savo antrinių įmonių krito net "Lietuvos geležinkelių" galvos, kažkam užteks įžūlumo siūlyti panaikinti įstatymo nuostatą draudžiančią mokesčių mokėtojų pinigus leisti pirkti be konkursų.

Argumentacija, kad savivaldybių įmonėms reikia suteikti privilegijų ir apsaugoti nuo konkurencijos turėtų iš karto uždegti pavojaus lemputes Seimo narių galvose. Įsivaizduokite, koks triukšmas būtų kilęs, jei į Seimą būtų atėję prekybininkai ir pareikalavę neleisti atidaryti "Lidl", nes mažmeninėje prekyboje padidės konkurencija?

Bet į Seimą atėjo valdiškų įmonių grupė ir pasakė, kad jos nenori kaip visi kiti konkursuose varžytis dėl užsakymų, finansuojamų mokesčių mokėtojų pinigais. Atėjo savivaldybės ir pasakė, kad jos nenori mokesčių mokėtojų pinigų leisti per viešuosius pirkimus. Ir? Nieko. Pavojaus lemputės neužsidegė. Ne tik neužsidegė, bet visi, kurie apie tai įspėjo, buvo aklai ignoruojami.

Dar vienas pavyzdys – nuo liepos turėjo įsigalioti taisyklė, kad savivaldybė, prieš kurdama naują valdišką įmonę ar užsiimdama nauja veikla, turi gauti leidimą iš Konkurencijos tarybos. Iki šiol savivaldybės įmonės, ypač jei turi savivaldybės palaiminimą, galėjo užsiimti bet kokia veikla. Būtent šis leidimas ir turėjo būti viena iš prevencijos priemonių, kad savivaldybės negalėtų užsiimti viešbučių verslu, taksi ar avialinijų kūrimu.

Bet Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas birželio pabaigoje bandė išsukti šiuos saugiklius. Drama vyko ne ką prastesnė nei urėdijų atveju. Ekonomikos komitetas balsavo, kad saugikliai būtų palikti. Tą pačią dieną Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas suskubo priimti sprendimą, kad saugikliai būtų išsukti. Tik dėl laiko trūkumo šis klausimas nespėjo atsidurti plenariniame posėdyje šioje sesijoje. Bet tai nereiškia, kad neatsiras rudenį.

Atrišo rankas

Nekritikuoju Seimo narių dėl pasaulėžiūros. Jei Seimo nariai mano, kad gamybos priemonės privalo priklausyti valstybei, kad reikia atkurti valdiškus buitinio aptarnavimo kombinatus – nieko jau čia nepadarysi. Tačiau gyvename nepriklausomoje Lietuvoje, tad Seimo nariai turi išlikti objektyvūs, nešališki ir nesudaryti šiltnamio sąlygų įmonėms tik todėl, kad šios yra valdiškos.

Kalbant apie savivaldybes, žinoma, nėra taip, kad kiekvienas savivaldybės vadovas taip ir žiūri, kaip išnaudoti savivaldybės įmones savo politinei įtakai stiprinti. Tačiau tokių tikrai yra. O Seimas, atmetęs Prezidentės veto ar visų įmanomų kontrolės institucijų rekomendacijas, atrišo rankas būtent tiems, kurie nori elgtis nesąžiningai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Su visa pagarba Žilvinui:

Su visa pagarba Žilvinui: portretas
Klausimas kartu su atsakymu:KAS TAS YRA VERSLAS LIETUVOJE?Todėl apie valstybinį verslą gal vertėtų pagalvoti kur kas rimčiau?Prieš tai jį rimtai pertvarkius..

Klausimas

Klausimas  portretas
Čia aprašomas V. Matijošaičio Kauno savivaldybės įmonių valdymo stilius?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Šiuolaikinis folkloras
    Šiuolaikinis folkloras

    Gyvenimas kėsinasi perrašyti folklorą. Patarlę „Davė Dievas dantis, duos ir duonos“ jau reikėtų pakeisti: „Atėmė Dievas dantis, atims ir duoną“. Jokių metaforų įžvelgti nereikia – pakaks suvokti tiesmukai. Nete...

    1
  • Mobingo skvernai
    Mobingo skvernai

    Faktas. Pravieniškių kalėjimo pareigūnai kurstė sunkius nusikaltimus padariusius nuteistuosius pabėgti. Tačiau tie neskubėjo: spyriojosi, branginosi. O ko tikėtis iš piktadarių? Prižiūrėtojai buvo atkaklūs: siūlė pinigų, be to, pa...

    1
  • L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms
    L. Savickas: neleisime teisiniuose procesuose užvilkinti sumokėtų baudų grąžinimo žmonėms

    Baudas iš gyventojų rinko drąsiai, o dabar net paaiškėjus, kad tai darė neteisėtai, pinigų grąžinti neplanuoja. ...

    1
  • Metamorfozės. Koba
    Metamorfozės. Koba

    Josifo Visarionovičiaus Džiugašvilio (1878–1953) vaikystės ir paauglystės laikais dabartinės Gruzijos (Sakartvelo) valstybės žemės buvo gili Romanovų imperijos provincija, kurioje ko nors pasiekti norintis žmogus būdavo verčiamas atsis...

    7
  • Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos
    Š. Vaitkus sveikina Kretingos merą: nereikia pykti ant Palangos

    Gerbiamas Kretingos rajono savivaldybės mere Antanai Kalniau, sveikinu ir kviečiu arbatos puodeliui. ...

    23
  • „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“
    „Antroji Lietuva“ nenusileis „Pirmajai Lietuvai“

    Lietuva atšventė 34-uosius atkurtos Nepriklausomybės, Laisvės metus. Per kelis dešimtmečius ėjome nelengvu Lietuvos keliu. Buvo sunku, nors ir dabar ne visiems yra lengva socialiai gyventi, įsitvirtinti mūsų gražioje tėvynėje. ...

    2
  • Linkėjimai iš Kremliaus
    Linkėjimai iš Kremliaus

    Senų gerų įpročių atsikratyti sunku, o neretai ir iš viso neįmanoma. Tai liudija pastarasis brutalus išpuolis Vilniuje prieš didžiausio Kremliaus priešo A. Navalno (kuris toks liko net miręs) bendražygį L. Volkovą. Užpuo...

    2
  • Šventos dviprasmybės
    Šventos dviprasmybės

    Popiežiaus Pranciškaus valdoma katalikų bažnyčia išjudino Kubos ir JAV santykius. Ne be pirmojo popiežiaus iš Lotynų Amerikos pastangų prie derybų stalo sėdo ketvirtį milijono gyvybių nusinešusio konflikto Kolumbijoje pus...

    5
  • Būtis – lyg telefono kopija
    Būtis – lyg telefono kopija

    Praėjusią savaitę įvyko tragedija, lėmusi atominį sąmyšį šalyje: dingo socialiniai tinklai „Facebook“, „Messenger“ ir „Instagram“. Kuriam laikui. ...

    8
  • Išaugti vardai
    Išaugti vardai

    Pasikeisti vardą kai kur pasaulyje – nesunku, tai jokia keistenybė. Amazonijos čiabuviai tiki, kad vardas auga kartu su žmogumi, todėl jį reikia keisti kas septynerius metus. Izraelyje vardą galima pasikeisti įvykus svarbiam pokyčiui gyvenime, t...

    4
Daugiau straipsnių