A.Sysas: profsąjungoms trūksta solidarumo ir idėjų

Algirdas Sysas vienas iš socialdemokratų lyderių ir aktyvus profsąjungų reikalų žinovas Lietuvoje sako palaikantis "Autrolio" darbuotojų ir profsąjungos sprendimą streikuoti, tačiau mano, kad šalies darbuotojų profesinėms sąjungoms trūksta idėjų, veiklių žmonių ir solidarumo.

Ar domėjotės Kauno „Autrolio“ darbuotojų streikais ir kokį įspūdį susidarėte stebėdamas profsąjungos veiksmus?

Aš palaikau šios profsąjungos siekį. Bendrovės vadovybė priimdama sprendimus turi tartis ir derėtis su profesine sąjunga. Nežinau visų teisinių niuansų, teko girdėti, kad teismas nusprendė, jog streikas buvo neteisėtas. Tačiau Lietuvoje jau yra buvę atvejų, kai maždaug prieš aštuonis metus streikavo Vilniaus troleibusų parko darbuotojai. Vilniaus savivaldybė taip pat kreipėsi į teismą ir teismas buvo priėmęs sprendimą uždrausti streiką, tačiau vėliau per tarptautines organizacijas buvo įrodyta, kad teismas neteisingai pasielgė pažeisdamas dirbančiųjų teises streikuoti.

Žiūrint į Darbo kodeksą, tai jo nuostatos organizuojant streikus buvo liberalizuotos, bet jei Lietuvą lyginame su kitomis ES valstybėmis, tai pas mus streikai nevyksta. Ramybės zona. Kai žmonių pajamos mažėja, visame pasaulyje prasideda protestai ir streikai. Tokiu būdu žmonės supranta, kad gina savo teises. Tai yra galutinis būdas spręsti problemas, kurių nenorima spręsti derybų būdu.

Lietuvoje darbdaviai skeptiškai žiūri į tai, kad žmonės reikalauja socialinių garantijų, laisvių. Žmonės nori turėti ne tik pareigas, bet ir teises. Tarp Lietuvos darbdavių vyrauja požiūris į darbuotojus - reikalingi tik užduotims atlikti.

Pavyzdys, vidaus reikalų ministras pristatė policijos įstatymo straipsnio pakeitimus, kurie aktualūs profesinėms sąjungoms. Kai ministro paklausiau, ar pakeitimų projektai buvo bent parodyti profesinėms sąjungoms, ar išklausyta jų nuomonė, sulaukiau atsakymo, kad pakeitimais nesprendžiami socialiniai klausimai, todėl ir rodyti profsąjungoms nereikia - taip Lietuvoje suprantamas socialinis dialogas.

Ar neatrodo, kad profsąjungų veiksmai Lietuvoje yra chaotiški, todėl ir jų veiklos pasiekimai nėra dideli?

Chaotiškumo yra ir iš darbdavių ir iš profsąjungų pusės. Profsąjungos yra galingesnės tuomet, kai veikloje dalyvauja solidariai, kai streikuoja Kaunas, jį palaiko Vilnius ir atvirkščiai. Lietuvoje solidarumo nėra, galbūt jis atsiras po 10 - 15 metų.

Galbūt nesolidarumo jausmas atėjo iš sovietinių laikų, kai profsąjungos neturėjo savarankiškumo, sprendimai buvo nuleidžiami iš viršaus?

Taip negalėčiau tvirtinti, juk užaugo nauja karta. Tai aiškinu šiek tiek kitaip. Ar žinote nors vieną lietuvių pasaką, kurioje brolis broliui padeda? Tokios nėra. Solidarumas turi būti išugdomas. Bepigu prancūzams, kurių net herbe parašytas šis žodis. Mūsų himne yra žodžiai "Vienybė težydi", bet tai - paskutiniai himno žodžiai, kurie dažniausiai nudainuojami. Solidarumui reikia laiko.

Kokių dar savybių trūksta Lietuvos profsąjungoms, kad jos prilygtų senas tradicijas turinčioms JAV ir Europos profsąjungoms?

Trūksta patirties ir pasitikėjimo savo jėgomis. Tarp profsąjungų ir darbdavių turi vykti lygiavertės derybos, keliami normalūs reikalavimai, remiamasis turi būti ne emocijomis, o skaičiais. Tačiau tam subrendusios turi būti abi pusės. Jei darbdaviai tam nesubrendę, liks ta pati situacija. Jei jie sakys, kad mes visi kvailiai, o jie žino, ką daro, jie protingiausi ir nusispjauti į mūsų šeimų reikalus, vaikus, kad svarbiausia - verslo planas, tuomet nieko nebus.

Bet ar netrūksta idėjų, išminties ir profsąjungoms, kad pastarųjų veikla būtų aukštesnio lygio?

Idėjų ir proto trūksta visose srityse. Pažiūrėkite, kas darosi Seime: gyventojai išrenka Seimo narius, o po savaitės Seimo reitingas muša populiarumo antirekordus. Lyderių trūksta visur. Lietuvoje slopinama bet kokia iniciatyva ginti savo nuomonę. Žmogus, kuris turi savo nuomonę ir kuris bando ją ginti, yra apšaukiamas ir suniekinamas.

Tam žmogui nesudaroma galimybė pasisakyti, tokia pati situacija profsąjungose. Jeigu kas nors bando ginti ir atstovauti darbuotojų interesus, pirmiausia padaroma viskas, kad tas žmogus būtų išmestas. Jo išmetimas pateisinamas tuo, kad jis kenkia kolektyvui, nors iš tiesų žmogus pasako, kad galima gyventi kitaip.

Kokią profsąjungų ateitį regite Lietuvoje, ar profsąjungos transformuosis ir taps panašiomis į kitas ES profsąjungas ar padėtis išliks tokia pati?

Aš optimistas. Niekur nedingsime, tuo labiau, kad esame ES nariai. ES socialiniam dialogui, deryboms skiria labai daug dėmesio. Jei apžvelgtume Europos Parlamento (EP) sudėtį, tai pamatytume, kad 80 procentų senųjų Sąjungos valstybių atstovai parlamente - buvę profsąjungų nariai.

Todėl nieko keista, kai Europos Komisija siūlo liberalias permainas Europoje, EP nariai joms dažnai nepritaria. Nepritaria todėl, kad EP dirbantys žmonės mato ne tik verslo, bet ir žmonių interesus.

Būsime priversti keistis. Kuo ilgiau darbdaviai eksploatuos dirbančiuosius, tuo bus didesnis nepasitenkinimas. Lietuviai turi ir kitą kovos būdą, jie nekelia reikalavimų, nebando derėtis ar streikuoti. Jie susideda lagaminus ir išvyksta į Airiją, Didžiąją Britaniją ar kitas valstybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    10
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    11
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    5
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    8
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    2
Daugiau straipsnių