Pretendentas D.Trumpas – Baltojo išganymo riteris

JAV prezidento rinkimai vis labiau įsismarkauja. Tiek Hillary Clinton šalininkai, tiek visi, kurie žada balsuoti "ne tiek už Hillary, kiek PRIEŠ Donaldą", į viešąjį eterį paleido sunkiąją artileriją.

Iš pradžių įtakingas JAV dienraštis "USA Today" nusprendė nukrypti nuo įprastos objektyvios pozos ir paremti H.Clinton. Iki šiol nė vieno kandidato į JAV prezidentus dažniausiai nerėmęs leidinys, paragino savo skaitytojus atsispirti "pavojingoms demagogo sirenos dainoms".

Kiek vėliau kitas žiniasklaidos grandas "The Washington Post" išplatino dešimties metų senumo įrašą, kur ekscentriškas milijardierius giriasi, jog "žvaigždės" statusas leidžia elgtis su dailiosios lyties atstovėmis taip, kaip jis nori.

Tai lėmė, jog viešai nuo D.Trumpo nusisuko JAV atstovų rūmų pirmininkas Paulas Rayanas.

Tarsi to dar būtų negana, pati "Pink Floyd" legenda – Rogeris Watersas koncerto metu viešai išvadino respublikonų kandidatą į prezidentus kiaule. Kai tave su šiuo gyvūnu palygina R.Watersas, nieko gero toliau tikėtis neverta.

Tiesa, šauti pergalės šampano dar nereikėtų, nes akivaizdu, kad Rusijai aktyviai bandant paveikti JAV prezidento rinkimų eigą, slaptą kozirį gali išmesti "WikiLeaks" galva Julianas Assange‘as. Jis jau porą kartų užsiminė, jog prieš rinkimus pateiks "įdomios" informacijos, tačiau jau dabar galime nutuokti, kokia ji bus: JAV yra bloga, Rusija – gera, H.Clinton įkūrė "Islamo valstybę", todėl ir visas pasaulis turi pulti į VVP glėbį.

Vis dėlto reikėtų atkreipti dėmesį į dar vieną nutikimą, tiesiogiai susijusį su D.Trumpu. Ne todėl, kad jis kažkaip galbūt paveiks rinkimų eigą, o todėl, kad šis aspektas tiek žiniasklaidoje, tiek akademiniuose sluoksniuose retai aptarinėjamas. Tai – narkotikai.

Praėjusį sekmadienį vykusių antrųjų debatų metu kai kam užkliuvo D.Trumpo elgesys. Buvo pastebėta, jog milijardierius per diskusiją visą laiką nevalingai šniurkščioja.

Ar respublikoną kankina gripas? Aktorė Carrie Fisher į kino istoriją įėjusi princesės Lėjos Organos vaidmeniu filme "Žvaigždžių karai", garsiai pritarė nuomonei, kad šis D.Trumpo šniurkščiojimas išduoda jo priklausomybę kvaišalams. Konkrečiai – kokainui, kuris, kaip žinome, dažniausiai įtraukiamas nosimi.

Nuolatinis šniurkščiojimas yra įgytas refleksas, nulemtas ilgalaikio vartojimo. Pati C.Fisher praeityje kovojo su priklausomybe kvaišalams. Ji yra prisipažinusi, jog filmuojant antrąją "Žvaigždžių karų" dalį "Imperija puola" (1980), nemažai vaidybinio proceso atliko apsvaigusi, todėl save drąsiai vadina šių reikalų eksperte ir tvirtina, jog D.Trumpas "baltojo išganymo" mėgėjas.

Ar iš tiesų Antrasis taikos balandis po VVP yra narkomanas? Mes to pasakyti negalime, bet tai daug ką paaiškintų, pradedant bjauriu ir agresyviu D.Trumpo elgesiu, baigiant tariamu žavesiu, kurį kandidatas, anot jo šalininkų, taip elgdamasis skleidžia.

Kas yra kokainas? Tai – stimuliantas. Šiai kvaišalų grupei be kokaino dar galima priskirti ir amfetaminų grupės preparatus bei legalią medžiagą – kofeiną, esantį kavoje, arbatoje bei energiniuose gėrimuose.

Stimuliantas skatina organizmo veiklą: protas atsigauna ir nuskaidrėja, pagreitėja mąstymas. Žmogus tarsi tampa blaivesnis nei ankščiau. Jo organizmas dirba greičiau, širdis plaka intensyviau nei įprastai, smegenys išskiria atitinkamus hormonus (pvz., dopaminą).

Stimuliantų pavartojęs asmuo įgauna naujos energijos – padidėja budrumas, jis nejaučia alkio, nuovargio, mieguistumo, darbe gali produktyviau atlikti tiek fizines, tiek protines užduotis.

Visų stimuliantų poveikis – išaugęs pasitikėjimas savimi ir spinduliuojanti charizma. Kokainą arba kitus stimuliantus vartojantis asmuo yra pasiryžęs priimti net pačias, žvelgiant iš blaivaus proto perspektyvos, pamišėliškiausias ir beprotiškiausias kūrybines idėjas ir sprendimus bei juos įbrukti kitiems.

Sunkiai suvokiama, bet vienas žymiausių šiuolaikinių mokslų – psichoterapija yra itin paveiktas kokaino įtakos. Kaip? Sigmundas Freudas dievino šį narkotiką. Jis jį bruko visiems pacientams, kolegoms, draugams, šeimos nariams.

Kai pas S.Freudą ateidavo koks nors nuo opiatų priklausomas veikėjas, jis jam duodavo kokaino, ir šis pasijusdavo geriau. Psichologijos krikštatėvis ir pats jį masiškai vartojo, įkvėpimo dėlei.

Nemaža dalis jo teorijų buvo sukurtos ir ištobulintos apsvaigus nuo šio kvaišalo. Vis dėlto tai nereiškia, jog už jo tezes, kad sapne regima ola reiškia atitinkamą kūno angą, o įėjimas į ją – lytinę intervenciją, "atsakingas" vien šis narkotikas.

Ši teorija jau brendo S.Freudo galvoje, tačiau veikiamas minėto narkotiko jis galėjo greičiau  mintyti ir agresyviai atmesti visuomenės bei akademinės bendruomenės brukamas normas.

Kupinas pasitikėjimo savimi, stimuliantų vartotojas yra panašus į psichopatą, jo idėja, jo planas ir jis pats yra vieninteliai ir nepakartojami, todėl naudodamasis savo agresyvumu ir įkyrumu jis pasiryžęs savo pažiūras įbrukti ir kitiems. Tą padaryti lengva, mat mus visada žavi energingi ir savimi pasitikintys asmenys.

Maža to, stimuliantų paveiktas greitas kalbėjimas žemu balsu bei energinga kūno kalba tik užburia auditoriją ir leidžia jai parduoti savo produktą. Ir visai nesvarbu, kad galbūt šis turi daugybę trūkumų arba apskritai yra visiška nesąmonė – juo pardavėjas taip tiki, kad ir klausytojai galų gale susigundo.

Tačiau visa tai turi ir savo kainą: organizmo išsekimas ir infarkto rizika, pykčio, agresijos, nervingumo ir depresijos priepuoliai, visa tai lydi kokaino vartotojo egzistenciją. Visa tai taip pat dažni D.Trumpo elgesio palydovai.

Kad ir kaip būtų, D.Trumpas nėra nei pirmas, nei paskutinis politikas nei JAV, nei pasaulio istorijoje, kuriam sužavėti minias padėjo kvaišalai. Dar Billas Clintonas savo pirmosios kampanijos metu prisipažino, jog kažkada rūkė marihuaną, bet neįtraukė jos į plaučius. Na, o apie Adolfo Hitlerio ir amfetamino įtaką jo sprendimams bei karjerai, vokiečių rašytojas Normanas Ohleris neseniai išleido veikalą "Blitzed: Drugs in Nazi Germany".


Šiame straipsnyje: nuomonės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Veltėdžiams – jokio gailesčio
    Veltėdžiams – jokio gailesčio

    Dienraštyje „Klaipėda“ perskaičiau straipsnelį apie elgetaujančią moterį prie Biržos tilto ir Herkaus Manto gatvėje. Taip, iš tiesų ta moteris seniai tai daro, ir niekam niekas čia nerūpi. ...

    2
  • Iš tiesų buvo iš ko semtis įkvėpimo
    Iš tiesų buvo iš ko semtis įkvėpimo

    Perskaičius I. Kiseliovaitės straipsnį „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei“ („Klaipėda“, 2024 04 16), labai nenustebino tai, jog gerbiama Eglė Barauskaitė paminėjo, kad jos svarbiausi ir patys didžiausi ...

  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo „Klaipėdoje“, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, ne...

    1
  • Dėl KGB bendradarbių
    Dėl KGB bendradarbių

    Nors kai kurie žmonės tvirtina nejaučiantys vykstančios rinkimų kampanijos, reikia pasakyti, kad Lietuvoje yra tam tikrų amžinų simptomų, rodančių, kad rinkimų kampanija ne tik vyksta, bet ir artėja prie apogėjaus. ...

    4
  • Medžiai vis tiek netrukus grius
    Medžiai vis tiek netrukus grius

    Pritariu Daivos Janauskaitės straipsnyje „Dėl išsaugotų medžių – košmaras gyventojams“ („Klaipėda“, 2024 04 05) dėstomoms mintims. ...

    3
  • Vietoj Lenino – prekybos centras
    Vietoj Lenino – prekybos centras

    Kažkodėl nieko nebesigirdi apie būsimą Atgimimo aikštės „atgimimą“. Anksčiau tiek buvo kalbų, tiek mūšių dėl naujos jos koncepcijos, prieš keletą metų, regis, vyko net konkursas, kažkas jį laimėjo, o dabar tyla ...

    1
  • Išvadavimas rusiškai – tai mirtis
    Išvadavimas rusiškai – tai mirtis

    Rusijos Federacijos rusai yra tikri išvaduotojai. Jie visą laiką mus vaduoja. Visų pirma, jie išvaduoja nuo rūpesčio turtu – nacionalizuoja. Turi, žmogus, savo lauką, namą, daržinę, karvę, vištą, kiaulę. Ateina jie &ndas...

  • Anoniminiai laiškai neįbaugins
    Anoniminiai laiškai neįbaugins

    Vos tik laikraštis išspausdino mano pastebėjimus „Liko gumbuoti stagarai“ („Klaipėda“, 2024 03 19), tuoj prasidėjo reakcija. Kai kas puolė piktintis „Karšto telefono“ skiltyje, kai kas šaipyti...

    2
  • Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė
    Šviesoforizacija mieste dar nesibaigė

    Nors buvo sakoma, kad Klaipėdoje vadinamoji šviesoforizacija baigsis, tačiau, manau, uostamiesčio vairuotojai jau pastebėjo, jog šis ydingas procesas vis tiek nesibaigia. ...

  • Per laidotuves – fejerverkai
    Per laidotuves – fejerverkai

    Šių metų kovo 8 d. Lietuvos žiniasklaidoje buvo skelbiama žinia, kad Klaipėdoje, Žvejybos uosto rajone, sudeginta 12 nacionalinių vėliavų, kurios iš anksto buvo iškabintos Kovo 11 d. proga. ...

Daugiau straipsnių