Kurią iš trijų krypčių pasirinkti?

Pagal dabartinę susidariusią situaciją Lietuvoje galimi trys ateities scenarijai.

1. Nedarom nieko

Tai nuves į niekur. Vilnius jaunėja. Jaunimas bėga į Vilnių, jei ir toliau bus tik tokia valstybinė politika – „nieko nedaryti“, kad jaunimas liktų, dirbtų, kurtųsi, augintų vaikus pagrindiniuse Lietuvos centruose – Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Alytuje, Šiauliuose – Lietuvai bus nekokios perspektyvos.

2. Darom pagal pramoninkų prezidentą Robertą Dargį

Pramoninkų konfederacijos prezidento išsakyta vizija – milijonininis miestas Vilnius. Gaila, nepasakyta, iš kur į Vilnių suvažiuos pusė milijono naujų gyventojų. Jei iš likusios Lietuvos – turėsime klęstintį Vilnių ir dykynę kitoje Lietuvoje.

Vilniuje jau dabar yra visos valdžios institucijos, o juose dirba brangiai apmokami valdininkai, kurie išlaikomi iš visos Lietuvos mokesčių mokėtojų pinigų.

Kaunas ir Klaipėda dar kažkaip išgyvens. Ne klestės, bet pakenčiamai išgyvens. Bet kitai Lietuvai tendencijos nykios. Nebent Vilnius įsipareigotų prisiimti pusę milijono migrantų.

3. Rūpinamės VISA Lietuva

Jei norime, kad Vilnius išsivaduotų nuo kamščių, investuokime ne į naujas šviesoforų sistemas (panašu, kad jos tik blogina situaciją), bet rūpinkimės visa Lietuva, neskatindami žmonių emigruoti į sostinę.

Rūpinamės, kad Vilnius būtų normalaus (pritaikyto dabartinei infrastruktūrai) dydžio miestas, rūpinamės vilnietiškų gyvenimo sąlygų sukūrimu visoje Lietuvoje.

Rūpinamės visa likusia Lietuva, kad jos gyvenimo standartai priartėtų prie sostinės standartų.

Sostinės sindromas ar valdžios uzurpacija?

Daug kas sako: nieko nepadarysi, čia yra vadinamas „sostinės sindromas“. Nėra jo. Yra tik valdžios institucijų sindromas.

Sindromas, kuris skatina visas valdžios institucijas kurti viename nepatogiame, nepritaikytame mieste, kuriame tragiškai trūksta darbuotojų.

Sindromas, kuris įvairias problemas sprendžia paskutines kituose miestuose užsilikusias institucijas perkeldamas į Vilnių – prisiminkime iniciatyvą ten perkelti Viešojo saugumo tarnybą (kad naujam vadovui būtų patogiau važinėti į darbą).

Nors demokratinėje valstybėje valdžia turi priartėti prie žmonių, o ne žmones traukti pas ponus (valdžią).

Pradėkime nuo „Investuok Lietuvoje“

Ženkime drąsų žingsnį: pradėkime nuo „Investuok Lietuvoje“. Šiaip jau „Investuok Lietuvoje“ seniai laikas pervadinti į „Investuok Vilniuje“.

Įpareigokime šią įstaigą kas metus ar du keisti regioną, kad ji realiai suvoktų ir pamatytų tų regionų galimybes ir problemas.

Kada „Investuok Lietuvoje“ vadovai paskutinį kartą buvo Anykščiuose? O Raseiniuose?

Vilnius – blogiausia vieta ministerijoms

Valdžios decentralizavimą geriausiai įkūnytų ministerijų iškėlimas iš Vilniaus.

Verslui negalime nurodinėti, bet galime tikslingai paskirstyti Lietuvos valstybines institucijas.

Paskirstykim jas tolygiai po Lietuvą. Tai bus geriausias paskatinimas tolygiai vystytis visiems Lietuvos regionams. Yra tokia praktika ir teorija, kad 50-60 km atstumu nuo gyvų centrų žmonėms nėra problemos vykti į darbus, kurti savo versliukus – tai skatins tu regionų vystymąsi. Tai bus puikus pavyzdys, kaip valdžia ne žodžiais, o veiksmais artėja prie visos Lietuvos žmonių.

Valstybinės institucijos skatina vietinius verslus

Kartu su ministerijom išsikels ir prie jų prilipusios įvairiausios struktūros, asociacijos, tarnybos. Nebūtina jų iškelti į kitą didelį miestą, galima į šalia esantį nedidelį miestelį. Tada natūraliai kursis verslai, darbo vietos: įvairios paslaugų teikimo įmonės, viešbučiai, kavinės.

Ne paslaptis, kad verslas seka paskui valdžios institucijas. Regionų smulkiam verslui tai dar svarbiau, nei struktūrinių fondų dalinimas.

Tada Lietuva taps pirma ES šalimi, kuri ėmėsi ryžtingų, konkrečių priemonių, kad šalis vystytųsi tolygiai, o ne taps vieno miesto šalimi, kaip Rusija – Maskva, Latvija – Ryga ar panašiai. Atsidursime pasaulio žiniasklaidos dėmesyje kaip novatoriška, ieškanti galimybių vystyti visą kraštą, o ne vieno miesto šalis.

www.mazimokesciai.lt

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

povilas

povilas portretas
Manau, kad tai raginimas pereiti prie reguliuojamos tvarkos, kuri jau buvo socializme: tolygi ekonomika, reguliuojama ekonomika, reguliuojamas gydymas, reguliuojamas verslas. Ne reguliuoti reikia, bet pasirūpinti MIESTŲ politikams sąlygomis. Kodėl verslai keliasi į Kauno rajoną iš Kauno miesto? Todėl kad ten sukuriamos geresnės sąlygos ir verslui ir gyvenimui, atleiskite, ten IŠMINTINGESNI VIETOS POLITIKAI.

povilas

povilas portretas
Manau, kad tai raginimas pereiti prie reguliuojamos tvarkos, kuri jau buvo socializme: tolygi ekonomika, reguliuojama ekonomika, reguliuojamas gydymas, reguliuojamas verslas. Ne reguliuoti reikia, bet pasirūpinti MIESTŲ politikams sąlygomis. Kodėl verslai keliasi į Kauno rajoną iš Kauno miesto? Todėl kad ten sukuriamos geresnės sąlygos ir verslui ir gyvenimui, atleiskite, ten IŠMINTINGESNI VIETOS POLITIKAI.

Irena

Irena portretas
Geros mintys, nors jos buvo išsakytos ir anksčiau. Prisimenu, Starkevičius siūlė Žemės ūkio ministeriją perkelti į Kauną, bet tas neįvyko. O būtų gerai, kad ne tik sostine rūpintųsi politikai. Juk jie visos Lietuvos mandatą gauna... Visa Lietuva turi rūpintis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Kas kaltas dėl „Akvasanitos“ darbuotojų mirties?
    Kas kaltas dėl „Akvasanitos“ darbuotojų mirties?

    Dienraštis rašė apie Kauno apylinkės teisme nagrinėjamą baudžiamąją bylą, kurioje teisiamas UAB „Akvasanita“ vadovas Svajūnas Jonika dėl dviejų darbuotojų susirgimo profesine liga, kuri nusinešė jaunų vyrų gyvybe...

    1
  • Tarpukario rūmai Parodos kalne: ką saugome ir ko nematome?
    Tarpukario rūmai Parodos kalne: ką saugome ir ko nematome?

    Rugsėjo 18 d. Pasaulio paveldo komiteto sesijoje buvo patvirtinta Kauno modernizmo architektūros paraiška „Modernusis Kaunas: optimizmo architektūra, 1919–1939“. ...

    2
  • Kiek dar bus ignoruojamos Kačerginės Nemuno žiedo problemos?
    Kiek dar bus ignoruojamos Kačerginės Nemuno žiedo problemos?

    2008 metais iš valstybės lėšų buvo pradėtas vykdyti Druskininkų sporto centro statybos projektas. ...

    8
  • G. Leckė: inovatyvios finansinės paslaugos – patogios, bet kelia ir iššūkių
    G. Leckė: inovatyvios finansinės paslaugos – patogios, bet kelia ir iššūkių

    Naudodamiesi finansinėmis paslaugomis, žmonės kartais sprendimus priima remdamiesi ne tik racionaliais faktoriais, bet ir spontaniškai, impulsyviai, pagal draugų ar šeimos narių patarimus. Tai normalu, tačiau svarbu žinoti, kada elgiamės ...

    11
  • Chronas ir Chroma V. Paukštelio tapyboje
    Chronas ir Chroma V. Paukštelio tapyboje

    Beveik kiekvieną dieną didesniuose ar mažesniuose Lietuvos miestuose atidaroma parodų. Jų būna įvairių: gerų ir visai nereikšmingų, svarbių tik patiems autoriams ar platesnio masto ir konteksto. Tarp šio ekspozicijų srauto nemenką da...

    3
  • Tikrų vertybių ilgesys
    Tikrų vertybių ilgesys

    Savo įspūdžiais iš parodos, spektaklio ar koncerto, savo nuomone apie interviu herojų ar rašinio temą pasidalijantys žmonės – vertinga auditorija. Menininkams jų atsiliepimai – tai nepadailinta, į profesionalų rėmus neįspr...

  • Matematika ugdo ir kūrybiškumą
    Matematika ugdo ir kūrybiškumą

    Šiemet jau 34 metus iš eilės paskutinį sausio šeštadienį į KTU atkeliaus 9–12 klasių moksleiviai iš visos Lietuvos pasitikrinti matematikos žinių – čia vyks respublikinis prof. Jono Matulionio jaunųjų ma...

    3
  • Kaip padidinti kultūros ir meno sričių įvairovę Kauno regione?
    Kaip padidinti kultūros ir meno sričių įvairovę Kauno regione?

    Lietuvoje veikiančios kultūros ir meno organizacijos yra labai skirtingos, įsikūrusios tiek trijuose didžiuosiuose miestuose (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje), tiek regioninėse savivaldybėse (likusi Lietuva). Jose galite domėtis tiek laivininkystės ist...

  • Laisvė atminti Laisvę
    Laisvė atminti Laisvę

    Mūsų atminties laisvė – šiuos žodžius, užrašytus ant transparanto, laikomo seno, ilgaplaukio vyro rankose, pirmiausiai pamato Kipro Mašanausko roko operos „1972“ žiūrovai. Scenoje vėlus vakaras, tačiau ne naktis...

    1
  • Kaunas – krikščioniškos kultūros sostinė
    Kaunas – krikščioniškos kultūros sostinė

    Šiemet turime daugybę progų didžiuotis ir džiaugtis Kauno miestu – Europos, o sykiu ir Vakarų kultūros sostine, kurioje žmones vienija noras kurti gražesnę dabartį ir ateitį. Hanzos dienos Kaune – vienas gražių tokio kūrybi&sca...

    6
Daugiau straipsnių