Kauniečių poreikiai: kiek reikia milijonų?

Neseniai patvirtintas 2018 m. Kauno miesto biudžetas. Panagrinėkime, kiek jis subalansuotas vertinant per kauniečių ir jų gerovės prizmę.

Mokyklos ir darželiai

Tradiciškai švietimui tenka didžiausia biudžeto dalis – beveik pusė (46 proc.), arba 143,7 mln. eurų. Tai atlyginimai mokytojams, ugdymo personalui, mokinio krepšeliai. Nemaža dalis šių lėšų skiriama infrastruktūros projektams.

Graži aplinka svarbu, bet ji mažai ko verta, jei žmogus negali ja džiaugtis. Žvilgtelėkime į ugdymo organizacijų bendruomenę: vaikus, tėvus ir pedagogus.

Vaikų darželiai. Šiuo metu trūksta 30–40 auklėtojų. Šiame sektoriuje ypač jaučiama emigracija. Tam įtakos turi itin žemi atlyginimai ir didžiulė atsakomybė. Mūsų siūlymas –  perkvalifikuoti mokytojus, kurie turi nepakankamą krūvį, dalis skursta. Paskaičiavome, tam reikėtų apie 40 tūkst. eurų. Lėšas galima paimti perskirstant kitų darbuotojų kvalifikacijai kelti numatytas sumas, tad papildomai tai nieko nekainuotų.

Mokyklos. Galvodami apie vaikų užimtumą ir saugumą siūlome pereiti prie visos dienos mokyklos, t.y. kad vaikas po pamokų turėtų galimybę likti mokykloje iki vakaro arba tol, kol jį galės pasiimti tėvai. Mokykloje vaikai galėtų paruošti pamokas, užsiimti kokybiška popamokine veikla, o tėvai būtų ramūs dėl jų saugumo. Ar tam reikia papildomų lėšų? Ne, tam reikia tik priežiūros ir atskaitomybės.

Kalbant apie vaikų užimtumą, toliau plėtosime nemokamų vasaros užsiėmimų projektą. Pernai vasarą apie 5 000 vaikų lankė nemokamus užsiėmimus Kauno mieste ir tai biudžetui nekainavo nė vieno papildomo euro. Kodėl? Nes savivaldybės išlaikomos kultūros, sporto ir laisvalaikio užsiėmimus organizuojančios įstaigos vasarą dirba ir jų darbuotojai gauna atlyginimus, tik tradicijos kviesti į užsiėmimus nebuvo.

Manome, kad šis projektas buvo išties sėkmingas, tačiau norime pasirūpinti ir ilgalaikiu vaikų poilsiu. Ypač tų, kurie gyvena sunkiau. Manome, kad mieste yra nemažai nevyriausybinių organizacijų, kurios gali pasiūlyti kokybišką laisvalaikio užimtumą.

Mokyklų tinklo optimizavimas. Taip, tai sukėlė nemažai diskusijų ir vertinama įvairiai. Noriu atkreipti dėmesį į teigiamus aspektus. Sutaupyta lėšų. Pinigai, kurie anksčiau buvo leidžiami tuščioms patalpoms išlaikyti, šiais metais bus skirti mūsų vaikams: pagal poreikį bus įrengtos sensorinės grindys, išmaniosios lentos, daugiau pradinukų gaus planšetinius kompiuterius.

Sveikata ir socialinė rūpyba

Išties džiaugiuosi, kad socialinė apsauga laikoma miesto prioritetu. Šiai sričiai numatyta 10,3 proc. iš miesto biudžeto. Duris užveria paskutinieji vaikų namai, o be tėvų globos likę vaikai keliasi į jaukius namus, šeimynas. Didelė lėšų dalis skiriama jų socialiniams įgūdžiams stiprinti (648,2 tūkst.). Nemaža dalis atiteks laikiniems ir nuolatiniams globėjams (700 tūkst.). Didėja lėšų suma, skiriama socialinėms paslaugoms teikti senyvo amžiaus žmonėms, vaikams su negalia.

Smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims šiais metais numatyta skirti 100 tūkst. eurų. Nors reikėtų bene keturis kartus daugiau, bet džiaugiamės ir tokia suma. Šiuo metu Kaune nėra vietos, kurioje galėtų prisiglausti smurtą patyrusios moterys su vaikais. Tikimės, kad šiais metais įrengsime bent šešias vietas.

Labiausiai mums nerimą kelia lėšos, skiriamos sveikatai. Tai vos 0,3 proc. viso miesto biudžeto, arba 624,5 tūkst. eurų. Aišku, tai teigiamas poslinkis, palyginti su praėjusiais metais, kai buvo skirta vos kiek daugiau nei 100 tūkst. Biudžete numatytos lėšos skiriamos slaugos paslaugų plėtrai –  konkrečiau, Kaune atsiras 100 papildomų slaugos lovų. Gerai, bet šiuo metu laukiančiųjų eilėje bent du kartus daugiau. Dar apie 700 laukia nesulaukia slaugytojų pagalbos namuose.

Koks galėtų būti sprendimas? Bandysime šiais metais pasitelkti ne tik savivaldybės įmones, bet ir išorinius paslaugų teikėjus. Tam numatyta lėšų. Žiūrėsime, ar pasiteisins.

Sportas visiems

Vienas iš stambiausių ir brangiausių projektų – S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcija. Jau baigiami viešieji statybos darbų pirkimai, kurių rezultatai turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

Vasarą turėtų prasidėti Irklavimo sporto bazės pastatų rekonstrukcija, o rudenį – tarptautinius reikalavimus atitinkančios irklavimo trasos įrengimo darbai. Bene 1 mln. eurų numatytas Regbio sporto bazei įrengti Partizanų gatvėje ir dar 0,5 mln. – šalia esančios "Gajos" sporto mokyklos bazei atnaujinti. Čia po rekonstrukcijos bus įrengtos naujos 3 000 kv. m patalpos, pritaikytos bokso, imtynių, dziudo ir stalo teniso sporto šakoms.

Lėšų numatyta ir Ledo arenai rekonstruoti bei naujai įrengti prie "Girstučio" baseino. Rudenį Jovarų g. 4 (buvęs "Kelininko" stadionas) turėtų būti atidarytas dengtas iš pripučiamų konstrukcijų uždaras futbolo maniežas.

Džiaugiuosi, kad vis daugiau dėmesio sulaukia skirtingos sporto šakos. Nemažai prie to prisidėjome.

Vis dėlto ne mažiau svarbu, kad šie sporto objektai būtų prieinami visiems kauniečiams.

Todėl labai sveikiname sprendimą skirti bene trečdalį milijono vaikų žaidimo aikštelėms, parkuose esantiems treniruokliams modernizuoti, atnaujinti ir naujoms įrengti.

S.Dariaus ir S.Girėno sporto centre tęsiame nemokamų treniruočių programą. Vien pernai buvo surengta apie 350 nemokamų treniruočių, kuriose dalyvavo apie 35 tūkst. kauniečių. Tris kartus per metus organizuojame "Ąžuolyno bėgimą", kur daugiau nei pusė distancijų yra nemokamos – skirtos vaikams ir šeimoms.

Reziumuojant norisi pabrėžti, kad miestas – ne tik ūkis. Miestas – pirmiausia žmonės. O materialusis turtas gali būti tik priemonė, bet ne tikslas žmogaus gerovei kurti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jeronimas

Jeronimas portretas
Svekatos apsaigos ministerija rekomenduos nuo gegužės kelti atlyginimus medikams, o steigėjas savivaldybė neturės pinigų?

dalia

dalia portretas
oi ir as svajoju apie milijonus ... Pasiulymas -lyg tai teko matyti ne viena tuscia verslo centra, tai gal galima atrasti patalpas , ju , laisvu tikrai yra , tik nera matanciu. Tad organizuokite atsakingi asmenys konkursa ir gausite, manau ne viena pasiulyma, tam gal but net nereikia projekto?

Na va

Na   va portretas
Kazliniai Kauną milijonais apdalins.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

  • Kas kaltas dėl „Akvasanitos“ darbuotojų mirties?
    Kas kaltas dėl „Akvasanitos“ darbuotojų mirties?

    Dienraštis rašė apie Kauno apylinkės teisme nagrinėjamą baudžiamąją bylą, kurioje teisiamas UAB „Akvasanita“ vadovas Svajūnas Jonika dėl dviejų darbuotojų susirgimo profesine liga, kuri nusinešė jaunų vyrų gyvybe...

    1
  • Tarpukario rūmai Parodos kalne: ką saugome ir ko nematome?
    Tarpukario rūmai Parodos kalne: ką saugome ir ko nematome?

    Rugsėjo 18 d. Pasaulio paveldo komiteto sesijoje buvo patvirtinta Kauno modernizmo architektūros paraiška „Modernusis Kaunas: optimizmo architektūra, 1919–1939“. ...

    2
  • Kiek dar bus ignoruojamos Kačerginės Nemuno žiedo problemos?
    Kiek dar bus ignoruojamos Kačerginės Nemuno žiedo problemos?

    2008 metais iš valstybės lėšų buvo pradėtas vykdyti Druskininkų sporto centro statybos projektas. ...

    8
  • G. Leckė: inovatyvios finansinės paslaugos – patogios, bet kelia ir iššūkių
    G. Leckė: inovatyvios finansinės paslaugos – patogios, bet kelia ir iššūkių

    Naudodamiesi finansinėmis paslaugomis, žmonės kartais sprendimus priima remdamiesi ne tik racionaliais faktoriais, bet ir spontaniškai, impulsyviai, pagal draugų ar šeimos narių patarimus. Tai normalu, tačiau svarbu žinoti, kada elgiamės ...

    11
  • Chronas ir Chroma V. Paukštelio tapyboje
    Chronas ir Chroma V. Paukštelio tapyboje

    Beveik kiekvieną dieną didesniuose ar mažesniuose Lietuvos miestuose atidaroma parodų. Jų būna įvairių: gerų ir visai nereikšmingų, svarbių tik patiems autoriams ar platesnio masto ir konteksto. Tarp šio ekspozicijų srauto nemenką da...

    3
  • Tikrų vertybių ilgesys
    Tikrų vertybių ilgesys

    Savo įspūdžiais iš parodos, spektaklio ar koncerto, savo nuomone apie interviu herojų ar rašinio temą pasidalijantys žmonės – vertinga auditorija. Menininkams jų atsiliepimai – tai nepadailinta, į profesionalų rėmus neįspr...

  • Matematika ugdo ir kūrybiškumą
    Matematika ugdo ir kūrybiškumą

    Šiemet jau 34 metus iš eilės paskutinį sausio šeštadienį į KTU atkeliaus 9–12 klasių moksleiviai iš visos Lietuvos pasitikrinti matematikos žinių – čia vyks respublikinis prof. Jono Matulionio jaunųjų ma...

    3
  • Kaip padidinti kultūros ir meno sričių įvairovę Kauno regione?
    Kaip padidinti kultūros ir meno sričių įvairovę Kauno regione?

    Lietuvoje veikiančios kultūros ir meno organizacijos yra labai skirtingos, įsikūrusios tiek trijuose didžiuosiuose miestuose (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje), tiek regioninėse savivaldybėse (likusi Lietuva). Jose galite domėtis tiek laivininkystės ist...

  • Laisvė atminti Laisvę
    Laisvė atminti Laisvę

    Mūsų atminties laisvė – šiuos žodžius, užrašytus ant transparanto, laikomo seno, ilgaplaukio vyro rankose, pirmiausiai pamato Kipro Mašanausko roko operos „1972“ žiūrovai. Scenoje vėlus vakaras, tačiau ne naktis...

    1
  • Kaunas – krikščioniškos kultūros sostinė
    Kaunas – krikščioniškos kultūros sostinė

    Šiemet turime daugybę progų didžiuotis ir džiaugtis Kauno miestu – Europos, o sykiu ir Vakarų kultūros sostine, kurioje žmones vienija noras kurti gražesnę dabartį ir ateitį. Hanzos dienos Kaune – vienas gražių tokio kūrybi&sca...

    6
Daugiau straipsnių