Kodėl šiandien tokios madingos kulinarijos knygos?

Atspėkite, kokio žanro knygas šiandien populiariausia sukti į kalėdinį dovanų popierių. Detektyvai, meilės romanai, populiariosios psichologijos veikalai?

Na, tai kasdieniška ir labai banalu. Dovanoti šiandien madinga kulinarijos knygas.
Iš dalies tokią madą išprovokavo didelės ir mažos leidyklos, kurios, baigiantis rudeniui, papylė naują porciją receptų knygų – verstinių, kartojamų klasikos rinktinių ir, žinoma, tikrų bei tariamų žvaigždžių kulinarinių veikalų.

Kitas, gal net svarbesnis, naujos tradicijos puoselėtojas – visagaliai viešieji ryšiai, kurių specialistai staiga atsiminė, kad kelias į trokštamą užkariauti širdį vingiuoja per skrandį. Priversti spindėti žvaigždę virš puodo – daug patogiau, nei versti ją prakaituoti kokiame šokių projekte ar kuriant dirbtinius skandalus.

Į tai, kad garsenybė dar neseniai viešai sakė nekreipianti dėmesio į valgį, nes valgyti apskritai nesveika ir nemadinga, viešųjų ryšių specialistams nusispjauti. Juk auditorija smarkiai užsikrėtusi virtuvės maištautojo Jamie Oliverio virusu ir net krizės užklupta neketina ieškoti vaistų!

Gausių kulinarijos tinklaraščių autoriai namiškius lepina savais virtuvės šedevrais ar jų perdirbiniais. Jie ir jos nekreipia dėmesio į profesionalių kulinarų pašaipias frazes, kad, norint būti daugiau nei virtuvės profanu, dera išmokti ne vien susukti sušį ar aliejumi "Olio Extra Vergina di Oliva" užpilti puokštę salotų egzotiškai skambančiais pavadinimais.

Ne mes juk kalti, kad užaugome valgydami tik paprastą duoną, bet nepažinę gražgarsčių su kinkanais, kad retas žinome, jog pica yra sotus prasčiokų valgis, todėl prie jos nedera nei šampanas, nei kapučino kava. Bent dabar įveiksime gurmanų pradžiamokslį.

Visuotinis grįžimas į virtuvę erzina nemenką dalį tautiečių. Esą, apie kokį pataikavimą gomuriui galima kalbėti, kai pusė tautos kepsnį su krauju mato tik žvelgdami į išpampusią pienišką dešrelę. Ir apskritai: ne į pilvo reikalus reikia telkti dėmesį, bet į dvasią ir moralę!

Ši minia negurmanų nebūtų tokia pikti, jei būtų paragavę kad ir Kauno sveikuolių patiekalų, kurių brangiausia sudedamoji dalis – kulinaro rankų darbas. Arba jei prisimintų, kiek daug apie duoną kalbama evangelijose, kad apaštalai ir Jėzus atsisveikina taip pat ne muzikuodami, bet bendraudami prie paskutinės vakarienės stalo.

"Kitados sau tvirtai atradau, kad Šventoji Komunija turi kasdienės duonos prieskonį, o kelias prie altoriaus veda per patirtis, įgytas virtuvėse ir užstalėse", – viename interviu prisipažino ir kunigas Julius Sasnauskas, kurio dvasingumu suabejoti vargiai išdrįstume.

Ir vis dėlto, matant tiek tikrų ir tariamų gurmanų, neapleidžia mintis, jog kažkas čia ne taip. Gal maisto kultas užėmė tą vietą, kurioje galėtų būti absoliučiai daugumai priimtinos vertybės? Juk šiandien praktiškai dėl nieko nesutariame: nei ką dera vadinti šeima, nei kas turi būti svarbiau – šunys ar kaimynų ramybė, pigūs bilietai į teatrą ar didelės pensijos. Tai nors dėl skonio nesiginčijame.

O kas, jei visuomenės visuotinės gurmanizacijos priežastis yra ta pati kaip ir valgymo sutrikimų kamuojamo atskiro žmogaus? Nuo maisto priklausomas žmogus tampa tada, kai turi problemų su savo jausmais: jaučiasi nemylimas, yra sukaupęs per daug pykčio, sako psichologai. Jei tai tinka ir mūsiškiams gurmanams, verta pamąstyti ne apie gražgarsčių, bet paprastos duonos skonį.


Šiame straipsnyje: Violeta Juodelienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

RK.

RK. portretas
Labai norėčiau rasti tikrosios tradicinės lietuviškos virtuvės receptų. Perskaičiau Vincento Sako straipsnį apie lietuvių virtuvę ir pajutau tokį pasididžiavimą savo šalimi, kad visiems panikieriams ir Lietuvos juodintojams imunitetas mėnesiui. Įveskit į google :"Kodėl Šventasis Laurynas Lietuvos virėjų negloboja" ir pats pirmas straipsnis. Malonaus skaitymo ir pasididžiavimo savo istorija bei išskirtinumu.

Prie ko

Prie ko portretas
čia maisto kultas? Taigi parašyta, kad ne sau kulinarijos knygas žmonės perka, o padovanot kam nors. Mažum neprieteliui kokiam. Nors šiaip tai kulinarijos pradžiamokslis gal ir neblogai būt... ba dauguma šiuolaikinių tėvelių nei moka, nei laiko turi atžalas išmokint, kaip valgyt pasidaryt. Patys paprasčiausi patiekalai jiems didi dyvai. Tai ir minta paskui tokie "gurmaniškai".

tod

tod portretas
Todėl, kad panelės-moterytės-vištos, valgyti daryti nemoka.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    4
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    1
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    2
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
Daugiau straipsnių