Kas atsakys į šmeižtą?

„Lietuva pagerbia savo nacius“ – tokiu pavadinimu visoje Vokietijoje platinamas dienraštis „Junge Welt“, laikantis save kairiuoju marksistinės orientacijos laikraščiu, rugpjūčio 24 d. paskelbė eilinį Lietuvą šmeižiantį „opusą“.

Straipsnio autorius Frankas Brendle savo publikacijoms, tendencingai iškreipiančioms Lietuvos istoriją, randa tribūną keliuose Vokietijos laikraščiuose, netgi Vokietijos lietuvių portale, Austrijos tinklalapyje „kominform.at“, kurį puošia raudona penkiakampė žvaigždė. Per kelias dienas šio straipsnio pavadinimas atsirado daugybėje forumų.

Gal skaitytojams bus įdomu susipažinti su dar vienu antilietuviškų straipsnių autoriumi ir tai paskatins duoti atkirtį Vokietijos spaudoje?

Publikacijos paantraštė: „Valstybės tikslas – menkinti holokaustą: 70 metų nuo Vokietijos užpuolimo fašistų kolaborantai pagerbiami kaip „laisvės kovotojai“.

„junge Welt“ publikacijos vertimas:

"Prieš 70 metų Vokietija užpuolė Sovietų Sąjungą – tuo Lietuvoje naudojamasi kaip nacionalistinių siekių fonu. Kraštutiniai dešinieji sukarintos policijos nariai (die Milizen), kurie kilus karui pradėjo sukilimą prieš Raudonąją armiją, vadinami „laisvės kovotojais“, holokaustas menkinamas, vengiama pabrėžti kolaboravimo su naciais mastą.

Oficiozinei istorijos politikai labiausiai rūpi „Lietuvių Aktyvistų Frontą“ (LAF) pavaizduoti kaip garbingą patriotinę organizaciją. Prie to svariai prisideda birželio 22-ąją parodytas dokumentinis filmas „Pavergtųjų sukilimas“, į kurio premjerą atvyko gausus būrelis žinomų politikos veikėjų.

Vertindamas valstybės lėšomis paremtą filmą, Seimas jį pavadino „svariu indėliu į Lietuvos kultūrą, istoriją ir patriotizmą". Filme rodomos tik 1940–1941 m. sovietų nusikaltimų aukos, visiškai neužsimenama, kad LAF'o, kurio vadovybė tuo metu rezidavo Berlyne, „laisvės kova“ nuo pat pirmosios jos dienos ėmė vykdyti antisemitinius pogromus ir masines žudynes. Vėliau iš LAF'o susiformavę apsaugos daliniai vokiečiams teikė šaudytojų būrius. Šiuo metu Kauno technikos universitete eksponuojama paroda taip pat padeda neatskleisti šios organizacijos esmės.

Birželio pabaigoje Lietuvos Seime vykusioje konferencijoje buvęs valstybės vadovas Vytautas Landsbergis, vertindamas 1941 m. sukilimą, pavadino jį savotišku pabudimu, kuris po 50 metų esą parengė kelią nepriklausomybei. Apie tai savo portale DefendingHistory.com rašė konferenciją stebėjęs jidiš profesorius Dovidas Katzas. Vienas Valstybinio genocido tyrimo centro – jis taip pat parėmė minėtąjį filmą – darbuotojas netgi neigė LAF'o dalyvavimą pogromuose: nepateikdamas jokių patvirtinančių dokumentų, jis kalbėjo, jog tai teigia tik „žydų istorikai“. Iš tikrųjų pastaraisiais metais mokslininkai yra pateikę gausybę LAF'o dalyvavimą patvirtinančių dokumentų. Tiesą sakant, genocido centras turėtų tirti sovietų ir nacionalsocialistų nusikaltimus.

Iš tikrųjų jis vykdo grynų gryniausią tų nusikaltimų prilyginimą. Orveliška kalba jis kalba apie „lietuvių tautos sovietinį genocidą“, kurį esą reikia tirti. Ričardas Čekutis, vienas iš jo darbuotojų, pavasarį pateko į žiniasklaidos antraštes dėl to, kad Nepriklausomybės dieną (sic!) Vilniuje dalyvavo neonacių eitynėse. Ten buvo ir Seimo narys, priklausantis valdančiajai Tėvynės Sąjungai. Abu žygiavo tarp Lietuvoje toleruojamų vėliavų su svastika.

R.Čekutis dirba „ypatingųjų tyrimų skyriuje“. Kyla klausimas, ką jis ten tiria, nes holokaustą jis laiko „mitu“, sukurtu gauti kompensacijoms. Taip jis rugpjūčio pradžioje kalbėjo dienraščiui „Lietuvos rytas". Čekutis, partijos „Jaunoji Lietuva“ narys, kalbėdamas toliau, pareiškė: jeigu dabar pasikartotų Antrasis pasaulinis karas, „mes, be abejo, būtume Vokietijos pusėje“.

Prieš kelias savaites taip pat paaiškėjo, kad „Lietuvių nacionalistinė jaunimo sąjunga“ gauna valstybės paramą. Be kita ko, buvo skirta lėšų jaunimo stovyklai, kurios šūkis buvo „Ačiū Dievui (arba dievams), kad esu baltasis“ („...dass ich ein Weißer bin). Kitas žinomas šios organizacijos šūkis - „Lietuva lietuviams“.

Vienas Žmogaus teisių instituto atstovas, vertindamas įvykius, atkreipė dėmesį į nuotaikų pasikeitimą politikoje: radikalus nacionalistinis pjudymas vis dažniau esą laikomas „normalia demokratinio gyvenimo išraiška“.

Pasekmių ilgai nereikėjo laukti – liepos pradžioje naciai ištepliojo holokausto memorialą Paneriuose. Šiame Vilniaus priemiestyje buvo nužudyta apie 70 000 žydų. Neonaciai ant memorialo išpurškė svastikas, nešvankių žodžių ir šūkį „Hitleris buvo teisus“ (kad užrašai buvo rusiški, straipsnyje neminima – I.T.).

Simono Wiesenthalio centras paaiškino priežastį: kai valstybinio lygio konferencijoje lietuvių kolaborantų vykdytos antisemitinės žudynės paprasčiausiai pavadinamos pavadinamos „žydų istorikų“ išmislu, tokias tepliones esą „beveik galima suprasti“. Tam tikrą susidomėjimą neseniai sukėlė Lietuvos antifa, savo portale paskelbdama kariškių nuotraukas su ištatuiruotomis svastikomis ir nacių simboliais, jos buvo paskelbtos „Facebook“ tinkle. Gynybos ministras (sic!) nuramino: tatuiruotės esančios „privatus reikalas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mizantropas

mizantropas portretas
reaguoti reikia, bet tik tiek, kad paskelbti, kad neofašizmą garbina patys komunistai, kadangi visos tos nesąmonės atsiranda žydų ir komunistinės pakraipos rašliavoje, tai taip ir reikia aiškinti. Patys žydai kolaboravo su naciais, tai dabar patys muša, patys rėkia. Mums kažkoks vyzentalis yra tuščia vieta, bet žydai kgbistai - tai jau kita kalba. Kas trukdo paruošti atitinkamą straipsnį ir patalpinti užsienio spaudoje? tai mūsų valdžios garbės reikalas.

vaitis

vaitis portretas
Ir kiek gi čia to šmeižto? Uoliai stengtasi buvo įtikti vokiečių valdžiai, tai ko dabar kratytis nuopelnų.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    1
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
  • Mažu apsiginsim
    Mažu apsiginsim

    Jonas buvo neramus, vaikščiojo palei sieną, rankoje laikė kačergą. Beveik naują ir iš gero metalo. Tačiau atsirado problema ir Jonui teko svarstyti: kuo geriau gintis – kačerga ar automatu. Žinoma, kad pastaruoju. Bet vėl problema...

    4
  • Velnio sėkla televizijoje
    Velnio sėkla televizijoje

    Likus keliems mėnesiams iki Jekaterinos Svanidzės (1885–1907) mirties, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) nuvyko į Antrojo reicho (1871–1918) miestą Štutgartą, kuriame turėjo vykti Septintasis (1907 m. rugp...

    8
  • Kultūra keičia kryptį
    Kultūra keičia kryptį

    Norom nenorom nauja istorijos tėkmė brėžia naujas, tik tam metui būdingas kultūros kryptis. Taip randasi nauji terminai, nauji herojai, naujos vertybės. ...

Daugiau straipsnių