Ar Lietuvai vis dar reikalinga atominė elektrinė?

Niekuo nepagrįstas atominis optimizmas visam regionui gali kainuoti itin brangiai, jeigu nebus dar sykį įvertintas ir išanalizuotas ekspertų.

Baltijos regione planuojama per 20 atominių reaktorių vos kelių šimtų kilometrų atstumu vienas nuo kito. Tokią didelę nesaugių branduolinės energetikos objektų koncentraciją būtina dar kartą  objektyviai ir blaiviai įvertinti.

Gruodžio 6–8 d. Seime ir Vilniaus savivaldybėje vyko tarptautinė konferencija „Atominė energetika – iššūkiai aplinkai, sveikatai, ekonomikai ir teisei“. Renginį organizavo „Atgaja“ ir „Ekodom“ iš Baltarusijos LR Seimo nario Gintaro Songailos iniciatyva.

Į konferenciją atvykę mokslininkai, ekonomistai, energetikos ekspertai, visuomenininkai, ekologai, gydytojai, politikai, vyriausybinių organizacijų vadovai iš Lietuvos, Baltarusijos, Rusijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Suomijos, Čekijos, Švedijos ir Latvijos diskutavo apie bendrą energetikos padėtį, perspektyvas bei susikaupusias problemas šiame sektoriuje: branduolinio kuro perdirbimą ir saugojimą, radiacijos įtaką žmonių sveikatai ir aplinkai, regione ir aplink jį veikiančias atomines elektrines (AE). Buvo pristatyti aplinkosaugos tyrimai po avarijų Černobylio ir Fukušimos AE, kalbėta ir apie ekonominį AE statybų pagrįstumą.

Visi pranešėjai pabrėžė, kad situacija ir požiūris į branduolinę energetiką labai pasikeitė po Japonijos Fukušimos tragedijos. ES priėmė naujus saugumo reikalavimus statomosiose ir veikiančiose AE stiprinti – tai vadinamojo streso testo (angl. – stress test) – įvedimas. Visas pasaulis iš naujo prakalbo apie būtinybę įvertinti galimą žemės drebėjimų, cunamio, terorizmo riziką veikiantiems objektams. Lietuva šiame kontekste neturėtų būti išimtis.

Linas Vainius iš „Atgajos“, apžvelgdamas energetikos situaciją Baltijos šalyse, pabrėžė, kad esminiai motyvai statyti Visagino AE visgi buvo ir yra politiniai, o ne ekonominiai. Sprendimą priėmė nedidelė grupė politikų, nors Astravo ar Visagino AE darys įtaką didelio regiono gyventojų sveikatai ir gyvenamajai aplinkai. Pabrėžiama, kad apsisprendimui statyti šias tris atomines elektrines neturėjo įtakos visuomenės nuomonė, nebuvo atsižvelgta į šalių kaimynių poziciją, kaip ir nebuvo priimtų konkrečių sprendimų dėl panaudoto branduolinio kuro saugojimo.

Dar sykį pasvarstyti apie AE statybas Lietuvoje skatina ir Suomijos patirtis. Pavyzdžiui, minėtoje konferencijoje eksperto Jehki Härkönenas iš Suomijos informavo, kad, AE Olkiluoto 3 bloko statybai užsitęsus nuo 4 iki 9 metų, skaičiuojamoji statybos kaina išaugo 2,6 karto – nuo 2,5 mlrd. iki 6,6 mlrd. eurų. O tai reiškia, kad kiekvienam Suomijos mokesčių mokėtojui šios statybos pabrangimas jau kainavo papildomus 600 eurų. Kitas svarbus dalykas, apie ką turėtų susimąstyti Lietuva, – dėl padidėjusios rizikos, ypač po nelaimės Fukušimoje, branduolinių objektų finansavimas tampa sudėtingesnis, nes esant finansinei krizei bankai nenoriai imasi tokių projektų finansavimo.

Jau vieša paslaptimi tampa ir tai, kad AE statyba brangsta ir tikra kaina paprastai yra slepiama. Įvertinant urano gavybą, elektrinių statybą ir panaudoto branduolinio kuro perdirbimą ir saugojimą, kompensacijas darbuotojams ir gyventojams už apšvitinimo sukeltas ligas, nė viena atominė niekada neatsipirks.

Vokietijoje pastangos laidoti kurą senose šachtose žlugo, tai pasirodė nepatikima dėl potvynių, geologinių sluoksnių pasislinkimo, natūralių griūčių. Šios šalies ekspertai konstatavo, kad buvo naudojama netinkama technika ir inventorius. Kita vertus, neįmanoma numatyti tiek natūralių geologinių procesų, kurie vyksta, tiek cheminių reakcijų, galimų branduolinių atliekų konteineriuose, kurių garantinis laikas yra nuo 7 iki 50 metų. Geriausia išeitis – nebegaminti branduolinių atliekų, nes sprendimą ir milžiniškas išlaidas mes paliekame ateities kartoms.

Kitas neduodantis ramybės klausimas – ar Lietuvos iždas pakeltų atominę naštą. Pasak akademiko Jono Vilemo, branduolinė energetika netinka neturtingoms ir mažoms šalims, nes tinkamai pastatyti ir eksploatuoti AE yra labai sunku. Vertėtų įsiklausyti į akademiko mintis, kad nuo 1999 m. stebima atominės energetikos rinkos stagnacija, o atsinaujinančių šaltinių energetika ir jos dalis rinkoje auga labai greitai. Modernios technologijos pastebimai pinga, skirtingai nei branduolinė energetika, kuri nepinga, o rizika didėja.

Politinis sprendimas dėl AE statybos Lietuvoje investicijų ir žemų energijos kainų tikimybių buvo perdėm optimistinis. Atsinaujinančių šaltinių ir branduolinės energijos kainos tampa labai panašios, o vėjo gaminamos energijos kaina tapo tokia pati.

Taigi japonų suinteresuotumas investuoti pas mus gali reikšti tik norą atsikratyti pagaminta įranga, patiems nustojus statyti AE. Po Fukušimos avarijos bankai vertina AE statybą kaip labai rizikingą investiciją ir skolintis kapitalą tampa labai brangu. Pati statyba yra labai didelė investicija, ypač krizės laikotarpiu, atsiperkamumas yra gan ilgas, t. y. tik po maždaug 15 metų pradedamas gauti pelnas, statybos laikas yra gana ilgas (Suomijos atveju apie 10 metų).

Po Fukušimos avarijos sugriežtinti reikalavimai brangina projektavimą ir statybą. Gaminama branduolinėse elektrinėse elektros energija yra pigi tik apie 30 metų, nes paskui uždarymo išlaidos yra panašios į statybos kainą. Nuo projekto iki elektrinės uždarymo praeina apie 100 metų, taigi tampa neįmanoma prognozuoti, kuris bankas tiek išgyvens ir kokios kreditavimo politikos laikysis.

Avarijų pasekmės AE ir jų likvidavimas gali tapti nepakeliama našta, Japonijai tai kainuos apie 75 mlrd. JAV dolerių, tai sudaro maždaug 2 metų Lietuvos BVP. Mąstant apie saugumą Europoje, reikėtų nustatyti kriterijus tarptautinėje teisėje, pagal kuriuos maža šalis turėtų įrodyti esanti pajėgi susidoroti su avarijos pasekmėmis.

Akivaizdu, kad šiais laikais Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) deklaruojami saugumo principai yra pažeidžiami – AE naudojimo žala pralenkia jų naudą. Ši pozicija akcentuojama ir minėtos konferencijos rezoliucijoje.

Dabartinė karta nėra išsprendusi visų branduolinės energetikos problemų, ateities kartoms paliekama užduotis utilizuoti branduolines atliekas, kurios išlieka pavojingos iki milijono metų, bei uždarinėti pačias AE. Iki šiol nėra rasta patikimų, laiko patikrintų technologinių sprendimų nei branduolinės energijos gamybos, nei kuro gavybos, nei jo atliekų tvarkymo srityje.

Tačiau, nepaisant viso to, Rytų Baltijos regiono šalių – Baltarusijos, Rusijos (Kaliningrado ir Sankt Peterburgo srityse), Lietuvos, Lenkijos bei Suomijos, taip pat ir Čekijos bei Ukrainos vyriausybės tebepuoselėja niekuo nepagrįstą optimizmą atominės energetikos atžvilgiu bei planuoja naujų AE statybas.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

kodel

kodel portretas
P. Vilemas minejo kilovatvalandes kaina regione 13-16 cnt.. Kodel mes priversti moketi po 41cnt., o sodrai truksta pinigu? Ar ponam Garbaraviciam bambagysle netruks? Esant tokiai situacijai, Lietuviska AE, kilpa be muilo.

Gal

Gal portretas
Petras pakalbetu su kuo reikia EU ir skirtu pinigu is naujo paleisti Ignalinos AE?Gal ir Vaisvyla nepriestaraus?...

sigis

sigis portretas
nesikeikit tuo žiodžiu AE. Ta elektrinė šaliai reikalinga kaip šuniui penkta koja. Naujos elektrinės statyba jau seniai žlugo, o visas vagių balbatavimas ir piliečių mulkinimas apie statybą yra tik vagiamų ir plaunamų pinigų priedanga.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    4
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    1
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
Daugiau straipsnių