Vilniuje švenčiama naktis be autoavarijų

Šiandien trijuose Vilniaus naktiniuose klubuose jaunimui bus siūloma linksmintis blaiviai, o neatsilaikius ir išgėrus - nevairuoti automobilio.

Šeštadienį (spalio 18 d.) Atsakingų jaunųjų vairuotojų fondas jau ketvirtą kartą Lietuvoje rengia kasmetinę akciją „Europos naktis be auto avarijų". Jos metu siekiama jauniesiems vairuotojams priminti, kad negalima išgėrus alkoholio sėsti už mašinos vairo.

Kaip ir kasmet prie jaunimo pasilinksminimo vietų Vilniuje budės savanoriai, kurie jų lankytojus, atvažiavusius pasilinksminti su mašina, kvies dalyvauti akcijoje, t.y., pasižadėti tą vakarą išlikti blaiviam. Visiems sutikusiems dalyvauti bus uždėtos specialios apyrankės, kurios išskirs juos iš kitų naktinio klubo lankytojų.

Savanoriai išeinančius iš klubo akcijos dalyvius kvies atlikti blaivumo testą - pūsti į alkoholio matuoklį. Jei testo atsakymas bus neigiamas, akcijos dalyviui bus įteikiamos rėmėjų ir partnerių dovanos. Jei atsakymas bus teigiamas - tuomet vairuotojo bus prašoma palikti automobilį ir nesėsti prie jo vairo arba patikėti vairuoti draugui, kuris nevartojo alkoholinių gėrimų.

Šios visuomeninės akcijos, kuri skirta saugumui keliuose palaikyti, rengėjai tikisi atkreipti jaunųjų vairuotojų dėmesį ir, kad jie įsisąmonintų, jog itin svarbu vairuojant automobilį elgtis atsakingai.

Akcija „Europos naktis be auto avarijų" pirmą kartą buvo surengta 1995 metais ir vyko vos vienoje šalyje - Belgijoje. Tačiau pirmasis projektas buvo itin palankiai įvertintas visuomenės ir tai paskatino jo rengėjus organizuoti šia akciją kiekvienais metais, išplečiant ją po visą Europą.

Šiais metais akcija „Europos naktis be auto avarijų" dar daugiau išplito - ji vyks net 21-oje šalyje. Prie 15-os šalių (Belgijos, Liuksemburgo, Nyderlandų, Prancūzijos, Graikijos, Lenkijos, Estijos, Latvijos, Vokietijos, Švedijos, Portugalijos, Kipro, Jungtinės Karalystės, Airijos, Slovakijos, Ispanijos ir Lietuvos) prisisėjo dar šešios valstybės: Italija, Malta, Suomija, Vengrija, Čekija ir Bulgarija.

Viso akcijoje „Europos naktis be auto avarijų" bendradarbiaus daugiau nei 600 savanorių ir 180 Europos šalių  naktinių klubų.

Lietuvoje akcija vyks Vilniuje, keturiose jaunimo susibūrimo ir pasilinksminimo vietose: jau ne pirmus metus akcijoje dalyvaujančiame muzikos ir kokteilių bare „L‘Amour" (Vokiečių g. 2), naktiniuose klubuose „WOO" (Vilniaus g. 22) ir „Havana social club" (Šermukšnių g. 4A) bei bare „Paparazzi" (Totorių g. 3).

Nuo 2008 metų Europos naktį be auto avarijų remia Europos komisija.


Šiame straipsnyje: naktisavarija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių