Vilniečių namuose bus sumontuota tūkstantis gaisro aptikimo jutiklių

Vilniaus daugiavaikėse ir socialinės rizikos šeimų namuose, taip pat senyvo amžiaus ir neįgaliųjų asmenų būstuose bus sumontuota apie tūkstantis autonominių gaisro aptikimo jutiklių, kurie garsiniu signalu praneša apie kilusį gaisrą.

Jutikliai montuojami Vilniaus miesto savivaldybei ir Vilniaus apskrities priešgaisrinei gelbėjimo valdybai vykdant akciją „Saugokime namus nuo gaisrų“.

Projekto tikslas – mažinti žmonių žūčių gaisruose skaičių, švelninti gaisro padarinius, skatinti pagarbą gyvybei, rūpinimąsi savo ir aplinkinių gyventojų apsauga nuo gaisrų, trečiadienį pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Pirmosioms 20-čiais šeimų signalizatoriai buvo sumontuoti pirmadienį.

Vilniaus mieste kasmet vidutiniškai kyla per 2 tūkst. gaisrų, iš kurių apie 600 – gyvenamosios paskirties pastatuose.

Pastarųjų penkerių metų statistika rodo, kad gyvenamuosiuose namuose kyla per 60 proc. visų gaisrų statiniuose. Šimtai gyventojų lieka be pastogės, netenka brangaus turto. Iš 122 per pastaruosius penkerius metus gaisruose žuvusių žmonių net 85 žuvo gyvenamosios paskirties pastatuose, dar 214 gyventojų apdegė ar apsinuodijo dūmais.

Ugniagesių teigimu, daugelio gaisrų padariniai nebūtų tokie skaudūs, jeigu gyventojai namuose būtų įsirengę autonominius dūmų signalizatorius, garsiniu signalu įspėjančius apie gaisrą.

Projekto tikslinės grupės yra Vilniaus miesto gyventojai – daugiavaikės šeimos, socialinės rizikos šeimos ir senyvo amžiaus bei neįgalūs asmenys. Vilniaus miesto socialinės paramos centras atrinko ir pateikė sąrašą šeimų, kurių gyvenamosiose patalpose ir bus įrengti autonominiai dūmų signalizatoriai. Planuojama saugesniais padaryti apie 800 sostinės gyventojų būstų.

Tikimasi, kad  projektas paskatins ir kitus miesto gyventojus taip apsaugoti savo namus. Vilniaus apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba jutiklius planuoja sumontuoti per kelis mėnesius.

Vilniaus miesto savivaldybė jutikliams pirkti skyrė 30 tūkst. litų. Šį projektą įgyvendins (patalpose įrengs autonominius dūmų signalizatorius) Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesiai gelbėtojai ir valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspektoriai.


Šiame straipsnyje: gaisras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anie laikai

Anie laikai portretas
Anais gerais laikais dūmų jutikliai buvo radioaktyvūs. Iš kokio sandėlio juos dabar atkasė?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių