Premjeras: Vyriausybė Tytuvėnų ansambliui skirs iki 200 tūkst. litų

Skubiausiems darbams nuo gaisro nukentėjusiame Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje Vyriausybė iš rezervo artimiausiu metu numato skirti 150 - 200 tūkst. litų.

Tai žurnalistams pranešė premjeras Andrius Kubilius po specialaus pasitarimo, kuris surengtas aptarti dėl gaisro susidariusią situaciją.

„Stengsimės rasti visus reikalingus būdus, kaip padėti šios nelaimės pasekmes kaip galima greičiau ištaisyti. Kaip žinote, rajono savivaldybė yra paskelbusi ekstremalią padėtį, mes tikimės, kad tai mums leis artimiausiu metu iš Vyriausybės rezervo fondo, skirto ekstremalioms problemoms spręsti, skirti tarp 150 tūkst.- 200 tūkst. litų tam, kad galėtume spręsti pačias aktualiausias problemas“, - kalbėjo premjeras.

Pasak kultūros ministro Arūno Gelūno, šie pinigai formaliai turėtų būti skirti Vyriausybės posėdyje kitą savaitę. Skubiai pinigų reikia tam, kad būtų laikinomis priemonėmis uždengtas vienuolyno stogas ir taip apsaugoti nuo papildomos drėgmės ansamblio mūrai. Siekiant džiovinti per gaisrą užlietas sienas, bažnyčios viduje šiuo metu specialiais prietaisais šildomas oras.

„Šiandien kalbame apie sudegusį muziejų ir apie stogą, bet jei pradėtų skeldėti vienuolyno sienos, tai turėtume kalbėti apie prarastas freskas ir prarandamą patį vienuolyno pastatą. Aš labai tikiuosi, kad sugebėsime užkirsti tam kelią“, - sakė A.Gelūnas.

Artimiausiu metu premjeras numato sudaryti darbo grupę, kuri koordinuos su nelaime susijusių problemų sprendimą. A.Gelūnas sakė, kad kaip esminį klausimą šį grupė turėtų nagrinėti situaciją, kad šalyje jau ne pirmą kartą užsiliepsnoja neseniai atrestauruotos kultūros vertybės.

„Gesinimo metu dalyvavę žmonės tikrai pastebėjo, kad jeigu gaisro metu signalizacija neveikia taip, kad šalia esantys žmonės pabustų, tikrai turime viduramžių situaciją, kurią reikia iš esmės keisti“, - pažymėjo A.Gelūnas, priminęs, kad statybų ir kultūros specialistai praėjusį lapkritį

Tytuvėnų ansamblio pastatus pagal esamus teisinius reikalavimus buvo pripažinę tinkamais naudoti.

Jis sakė, kad ugniagesiai gaisro priežastis žada pasakyti per mėnesį, bet pažymėjo, kad Labanoro bažnyčios arba Kurtuvėnų svirno gaisrų priežastys taip ir liko neaiškios. Ministro teigimu, žinant gaisrų priežastis būtų galima imtis rimtesnės prevencijos.
Premjeras savo ruožtu žadėjo, kad ansamblis bus visiškai sutvarkytas.

„Tikrai nelaimė didelė, bet gali mus paguosti tik tas faktas, kad pagrindiniai architektūros paminklų dalykai - tai yra mūrai, freskos - išliko per daug nenukentėjęs ir tai leidžia mums matyti aiškią perspektyvą, kad šis tikrai labais svarbus ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos kultūros ir istorijos paminklas bus atstatytas ir bus, tikimės, toliau tinkamas visų mūsų grožėjimuisi“, - teigė jis.

Per praėjusį ketvirtadienį Tytuvėnų Šv. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčioje ir Bernardinų vienuolyno ansamblyje kilusį gaisrą išdegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė ir apanglėjo bažnyčios medžio stogo konstrukcijos.
Iš 343 vertybių sudegė apie 30, tarp jų - labai vertingi paveikslai ir knygos.

Tiksliai padarytą žalą turėtų įvertinti Kultūros paveldo departamento speciali komisija.
Pastatai buvo drausti - Bernardinų vienuolynas - 10 mln. litų, o Tytuvėnų Šv. Mergelės Marijos Angelų Karalienės bažnyčia - 6 mln. litų. Tačiau, kaip pažymi premjeras, draudimo pingais bus galima disponuoti tik po kurio laiko, o darbų čia reikia imtis nedelsiant.

Draudimo kompanija pervedė pirmąsias lėšas

Draudimo bendrovė „PZU Lietuva“, nelaukdama galutinių ekspertų išvadų dėl gaisro padarytų nuostolių, šiandien avansu pervedė pirmąsias lėšas Tytuvėnų bažnyčiai.

Tytuvėnų bažnyčia yra apdrausta 3,85 mln. litų draudimo suma, teigiama pranešime spaudai.

Tytuvėnų bažnyčiai pirmadienį pervesta avansinė 45 tūkst. litų draudimo išmoka. Ji bus skirta įvykio vietai sutvarkyti ir pagalbinėms priemonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių