(Ne)tragedija – sudužo termometras

Sudužus gyvsidabrio termometrui, ugniagesiai pataria nepanikuoti. Pasirodo, gyvsidabrį patogiausia surinkti duonos gabalėliu, tačiau bet kuriuo atveju reikia išsikviesti avarijų nukenksminimo tarnybą.

Vilniaus miesto Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Informacijos ir analizės poskyrio specialistė Inga Blinstrubienė portalui sakė, kad ugniagesiai beveik kasdien kviečiami nukenksminti sudužusių gyvsidabrinių termometrų. Antradienį apie 17 val. 27 min. ugniagesiai buvo iškviesti į Šeškinės gatvės daugiabutį 6-3. Kartais tokių iškvietimų sulaukiama ir dešimt per dieną.

Nukenksminti sudaužyto termometro važiuoja ne tik ugniagesiai, bet ir tarnybos „Avarija" darbuotojai. Paprastai greičiau atvykę ugniagesiai surenka gyvsidabrį ir nukenksmina butą, o atvykusiems „Avarija" darbuotojams tiesiog perduodamas surinktas gyvsidabris, kad jis neterštų aplinkos.

Anot I.Blinstrubienės, sudužus gyvsidabrio termometrui, rimto pavojaus nėra. „Pavojingas ne pats gyvsidabris, o jo garai. Jais galima apsinuodyti kelias dienas neišvalius sudužusio termometro vietos. Be to, termometre yra labai nedidelis  gyvsidabrio kiekis - tik 2-3 g", - sako ji. Ugniagesių atstovė teigia, kad tokiu atveju pakanka kreiptis į „Avarijos" tarnybą, nes ji vyksta paimti surinkto gyvsidabrio net ir tuo atveju, kai kviečiami ugniagesiai.

Inga Blinstrubienė pataria sušluoti iš termometro išbyrėjusį gyvsidabrį popieriaus skiautele arba dar paprasčiau - surinkti jį uždedant duonos riekę. Taip, anot jos, elgdavosi jos seneliai. Surinkus gyvsidabrį, tą vietą, kurioje jis buvo išsipylęs, reikėtų nuplauti druskos tirpalu arba bet kokiu indų-grindų plovimo skysčiu.

UAB „Avarija" pastatų administravimo specialistas Algirdas Lašinskas portalui sakė, kad sudužus termometrui tikrai nebūtina kviesti ugniagesių , tereikia paskambinti jų tarnyba telefonu 1355. Anot jo, būtų gerai, kad, kol atvyks tarnybos darbuotojai, žmogus pats surinktų gyvsidabrį. Paprastai žmonės gyvsidabrį sušluoja ant popieriaus skiautės ir įmeta į stiklainį su vandeniu. Anot specialisto, stiklainį dar reikėtų užrišti polietileniniu maišeliu, kad gyvsidabris neišgaruotų.

Į gyvsidabrio „gaudymą" duona A.Lašinskas žiūri nepalankiai, nes taip surinktą gyvsidabrį būtų sudėtinga vėliau sunaikinti.

„Avarija" personalo darbuotoja Aurelija Mikutienė sakė, kad žmonių, kurie kreipiasi į tarnybą sudužus termometrui, žymiai padaugėjo. 2007 metais tarnybos darbuotojai vyko surinkti gyvsidabrio iš 110 sudaužytų termometrų. Vien per devynis šių metų mėnesius tokių atvejų užfiksuota 111. „Tai anaiptol nerodo, kad žmonės dažniau daužo termometrus, tiesiog dabar vis daugiau žmonių apie tai praneša,“- sakė ji.

Bendrojo pagalbos centro Organizacinio skyriaus vedėja Auksė Čibirė portalui sakė, kad centro operatorės pranešimus apie sudaužytus termometrus perduoda „Avarija“ tarnybai. Ji stebėjosi, kad tokios nelaimės padarinius šalinti vyksta ugniagesiai. Neseniai telefonas 01, kuriuo būdavo kviečiami ugniagesiai taip pat buvo peradresuotas bendrajam pagalbos centrui.

Net jei nebijote sudužusio termometro, nepatingėkite išsikviesti „Avarija“ tarnybos telefonu 1355 arba, jei jį pamiršote, bendruoju telefonu 112. Nemeskite surinkto gyvsidabrio į šiukšlių konteinerį, nes jo išskiriamos dujos gali pakenkti ne tik aplinkai, bet ir kitiems žmonėms.

Lietuvoje jau keletą metų vaistinėse galima įsigyti elektroninių termometrų, tačiau ne visi žmonės skuba juos keisti. „Vyresni žmonės į tokius termometrus žiūri įtariai, nepasitiki jų tikslumu, be to, nenori papildomai leisti pinigų, nes šie termometrai brangesni“, - pasakojo vienos Vilniaus vaistinių darbuotoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių