Netekties žaizdos dar gyvos

Trijų vaikų žūtį po girto policininko automobilio ratais išgyvenusios Aleksandrijos gyventojai įsitikinę - Lietuva nepasimokė iš šios nelaimės. Žmonės vis tiek prie vairo sėda girti.

Akyse - išblaškyti kūnai

Prieš metus Aleksandrijoje įvykusi tragedija paliko gilų pėdsaką šio kaimo gyvenime. Dešimtmečių sūnų netektį jų tėvai vis dar išgyvena ir šiandien. Mindaugo Kubiliaus, Aurimo Petkaus ir Simono Bučkaus tėvams netekties skausmas dar gyvas.
"Atrodo, kad viskas įvyko vakar. Nerandu sau vietos, - prisipažino Mindaugo tėtis Adomas Kubilius. - Sutvarkėme kapus, įamžinome vaikų žūties vietą, pasodinome ąžuoliukus, bet tai nusiraminimo nesuteikė."

Ašarą braukdamas vyras pasakojo, kad broliuko žūties dieną gimtadienį turėjusi švęsti dukra tapo ypač nervinga. Tėvai supranta, kad netekties skausmą vaikai išgyvena kitaip nei suaugusieji. Tarytum protestuodami prieš juos ištikusį gyvenimo išbandymą, jie neretai tampa piktesni ir sunkiau sukalbami.

"Pasidedu valgyti, bet šaukšto prie burnos negaliu pakelti. Prieš akis vis iškyla išblaškyti vaikų kūneliai. Kai išgirstu pranešimą apie dar vieną žuvusį avarijoje, o ypač jei tai vaikas, negaliu susitvardyti, raudu kaip dėl savo. Tik tas, kas patyrė tokį pat siaubą, gali suprasti ir atjausti", - tikino S.Bučkaus močiutė.

Kaimo kapinėse greta vienas kito - Mindaugo, Simono ir Aurimo kapai. Ant dviejų paminklų iškaltos berniukų nuotraukos. Vaikų akys iš jų žvelgia kaip gyvos.

Skyrė pinigų gatvei

Per metus Aleksandrija, kurioje gyvena kiek per 400 gyventojų, labai pasikeitė. Kaimo centras, dar neseniai sutemus skendėjęs tamsoje, dabar vakarais apšviestas.
Šiomis dienomis baigiama tvarkyti pagrindinę gatvę. Tą pačią, kuria pernai lapkričio 7-ąją apie antrą dienos, savo BMW lėkė neblaivus Skuodo policijos pareigūnas Saulius Paulikas. Posūkyje nesuvaldęs automobilio jis nuslydo nuo kelio ir nutrenkė šalikele iš mokyklos ėjusius tris ketvirtokus.

Šiandien ši gatvė įrėminta aukštais bortais, dešinėje pusėje nutiestas šaligatvis. Prie mokyklos automobilių greitį priverčia sulėtinti kalneliai, o daugiau nei už puskilometrio nuo mokyklos kelio ženklas perspėja apie prasidedančią gyvenvietę.

Visos šios naujovės atsirado po nelaimės ir dėl nelaimės. Mat į berniukų laidotuves atvykęs susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius įsitikino, kad kaimui reikia šių naujovių.

Džiaugdamiesi pagražėjusia gyvenviete žmonės kartojo, kad verčiau sutiktų gyventi tamsiame be atnaujinto kelio ir šaligatvio kaime, kad tik nebūtų tekę išgyventi tokios baisios nelaimės.

Kaltininkui - jokių nuolaidų

A.Kubilius pasakojo girdėjęs kalbų apie tai, kad žuvusių berniukų tėvai pasipelnė iš nelaimės. Neva valstybės skirtų pinigų laidotuvėms ir kapams sutvarkyti užtekę su kaupu ir dar gausią po milijoną. Vyras tikino mielai atsisakytų bet kokių turtų ar malonumų, jei galėtų grąžinti sūnui gyvybę.

"Už tokius nusikaltimus sunku būtų sugalvoti bausmę, kuri atpirktų nukentėjusiųjų sielvartą. Manau, todėl žmonės ir prašo priteisti jiems milijonus. Iš tiesų pinigai jiems nerūpi. Tiesiog didelė suma, kurią ilgus metus kaltininkas bus skolingas, neleis jam užmiršti kaltės, apribos jo gyvenimą bei persekios", - teigė Aleksandrijos seniūnas Donatas Valančauskas.

Kalbėdamas apie gruodį ketinamą skelbti sprendimą apeliacine tvarka nagrinėjamoje S.Pauliko byloje, vieno žuvusių berniukų tėvas tikino, kad ieškinio likimas jį nelabai jaudina. "Svarbu, kad bausmės nesumažintų, kad S.Paulikui ir kitiems į jį panašiems nebūtų daroma jokių nuolaidų", - tvirtino A.Kubilius.

Mirtį palygino su lapais

Iškart po laidotuvių siūlytos psichologų pagalbos šeimos atsisakė. "Ką jie mums gali padėti. Mes nepratę kalbėti apie savo jausmus su svetimais", - aiškino A.Kubilius.
D.Valančausko tikinimu, be pagrindo baimintasi, kad po laidotuvių mokiniai nenorės eiti į salę, kurioje buvo pašarvoti jų bendramoksliai.

"Vaikai yra vaikai, jie sugeba greičiau susigyventi su tuo, kas atsitiko. Mokykla šurmuliavo, ir beveik niekas nepriminė apie išvakarėse čia tvyrojusią gedulo nuotaiką", - tikino D.Valančauskas.

Žuvusių berniukų mokytoja Adolfina Balsienė pernai atsisveikino su ketvirtokais, o šiemet moko pirmokus. Mokytoja pasakojo, kad apie prieš metus įvykusią tragediją vaikai patys neretai prabyla. Kartą skaitydami tekstą apie iš kiemo iššluotus lapus, mokinukai sulygino tai su bendramokslių žūtimi, tartum mirtis iššlavė juos iš jų būrio.
Tiesa, broliukų netekusios mergaitės nenori, kad mokykloje joms kas nors primintų apie netektį. A.Balsienės tikinimu, po nelaimės Aleksandrijos mokiniai gatvėje būna kur kas atsargesni nei anksčiau.

Gėrė, nes gedėjo vaikų

"Po nelaimės visa Lietuva buvo sukrėsta to, kas atsitiko mūsų kaime. Nebuvo nė vieno abejingo. Atrodė, kad trys maži berniukai privers vairuotojus laikytis drausmės. Tačiau paaiškėjo, kad šie ir toliau vairuoja neblaivūs. Jau kitą dieną po laidotuvių kaime buvo sulaikytas girtas vyras, vairavęs mašiną. Aiškino, kad gėrė iš sielvarto dėl žuvusių berniukų", - piktinosi Aleksandrijos seniūnas.

D.Valančauskas vis dėlto įsitikinęs, kad nelaimė paveikė vietos gyventojus. Žmonės tapo nepakantūs girtiems vairuotojams. Tąkart po nelaimės apie iš parduotuvės išsvirduliavusį ir į mašiną įsėdusį vyrą pranešė kaimo žmonės. Pirmiausiai jie paskambino seniūnui, o šis informavo pareigūnus.

Šiemet per 9 mėnesius Lietuvoje

įvyko 3699 avarijos;
jose žuvo 350 žmonių;
iš jų - 10 vaikų.


Šiame straipsnyje: avarijažuvo

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių