Kūdikį avarijoje pražudžiusiam R. Balkūnui - sušvelninta bausmė

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) antradienį paskelbė, kad tragišką avariją Vilniuje sukėlusiam Ramūnui Balkūnui pagrįstai buvo paskirta švelnesnė bausmė.

R. Balkūnas kalės aštuonerius metus, galutine ir neskundžiama nutartimi nusprendė teismas.

Išnagrinėjusi prokurorų pateiktą kasacinį skundą, dėl tragišką autoįvykį sukėlusiam R. Balkūnui paskirtos bausmės, teisėjų kolegija nusprendė, kad apeliacinės instancijos teismas, perkvalifikuodamas nusikalstamą veiką, baudžiamąjį įstatymą pritaikė tinkamai.

Kasacinį skundą pateikusi prokuratūra LAT siekė įrodyti, kad R. Balkūno atsakomybę turėtų sunkinti apsvaigimas nuo narkotinių medžiagų, todėl už padarytą nusikaltimą turėtų būti skirta griežtesnė - 10 metų laisvės atėmimo bausmė. Tokią bausmę buvo paskyręs apylinkės teismas, tačiau Vilniaus apygardos teismas, bylą nagrinėjęs apeliacine instancija, nenustatė fakto, kad R. Balkūnas automobilį vairavo būdamas apsvaigęs nuo narkotikų, ir laisvės atėmimo bausmę sumažino nuo 10 iki 8 metų.

LAT teisėjų kolegija pagal nustatytas aplinkybes konstatavo, kad apeliacinės instancijos teismas pagrįstai R. Balkūno įvykdytą  nusikalstamą veiką perkvalifikavo pagal eismo įvykio metu sukeltus padarinius ir baudžiamąjį įstatymą pritaikė tinkamai.

Pasak LAT, apeliacinės instancijos teismas ne tik įvertino visus pirmosios instancijos teismo ištirtus ir įvertintus įrodymus, bet ir pats atliko įrodymų tyrimą, siekdamas R. Balkūno nusikalstamos veikos kvalifikavimui reikšmingas aplinkybes ištirti dar išsamiau. Teismas  išsireikalavo papildomų dokumentų iš medicinos įstaigų, paskyrė teismo psichiatrijos (narkologinę) ekspertizę. Įvertinęs visus byloje surinktus įrodymus, apeliacinės instancijos teismas padarė išvadą, kad jų nepakanka konstatuoti, jog R. Balkūnas eismo įvykį sukėlė būdamas apsvaigęs nuo psichotropinės medžiagos - metamfetamino.

LAT teisėjų kolegija, skelbdama nutartį,pažymėjo, kad kasacinės instancijos teismas patikrina apskųstus nuosprendžius ir nutartis tik teisės taikymo aspektu. Tai reiškia, kad LAT bylos aplinkybių nenustatinėja, įrodymų nevertina, o tik patikrina, ar nebuvo padaryta esminių Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimų pažeidimų, tiriant ir vertinant įrodymus žemesniųjų instancijų teismuose, ar pagal nustatytas aplinkybes tinkamai pritaikytas baudžiamasis įstatymas.

2011 metų gegužės 22 dieną S. Nėries gatve itin dideliu greičiu važiavęs automobilis vertėsi ir čiuoždamas šaligatviu ant stogo kliudė kelis praeivius. Du iš jų žuvo, trys patyrė sužalojimų, tarp pastarųjų buvo dešimties metų mergaitė. R. Balkūno vairuojamas automobilis mirtinai sužalojo šaligatvyje buvusį vyrą ir kūdikį.

Ekspertai nustatė, kad lengvasis automobilis Vilniuje, Fabijoniškių rajone, S. Nėries gatve, važiavo 123 kilometrų per valandą greičiu.

Pirmos instancijos teismas nuteistajam buvo skyręs dešimt metų nelaisvės ir priteisęs apie 800 tūkst. litų nukentėjusiesiems.

Apygardos teismas konstatavo, kad nėra įrodyta, jog R. Balkūnas vairavo apsvaigęs nuo narkotikų. Jis taip pat iki maždaug 300 tūkst. litų sumažino ieškinius.

Vienas nukentėjęs vyras žuvo įvykio vietoje, vežimėlyje gulėjusi naujagimė mergaitė nuo patirtų sužalojimų mirė ligoninėje. Dviem nukentėjusiosioms nustatytas sunkus sveikatos sutrikdymas, dar vienai nukentėjusiajai - nesunkus sveikatos sutrikdymas. Viena iš nukentėjusių moterų - žuvusio kūdikio mama.

Pats R. Balkūnas ir kartu su juo važiavęs jaunuolis per šią avariją sužaloti nesunkiai.

Pirmos instancijos teismas griežtą bausmę skyrė motyvuodamas, kad užgeso jauno vyro ir kūdikio gyvybės, jie ėjo šaligatviu, buvo sutraiškyti vidury baltos dienos. Pėstieji nepadarė jokio pažeidimo.

R. Balkūnas bylos tyrimo ir nagrinėjimo metu buvo laikomas suimtas. Kaltinamasis aiškino, kad avarija įvyko, kai jis lenkė kitą automobilį. Lenkdamas dar labiau padidino greitį ir nesuvaldė savo automobilio. Jaunuolis tikino narkotikų nevartojęs.

Iš Lazdijų kilęs jaunuolis iki nelaimės tik kartą buvo baustas už ne vietoje pastatytą automobilį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vairuotojas

vairuotojas portretas
man atrodo jis bus isnestas is zonos kojom i prieki,tam gaidziui linkiu pasikarti

rem

rem portretas
Tartbu sajunga. LTSR. slove KOMUNIZMUI

absurdas

absurdas portretas
dar prezidente malone tam zudikui suteiktu - ir tada GARLIAVA 2
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių