Rezga pelningo sandorio Giruliuose planus?

Valstybės įmonės Turto banko tinklalapyje paskelbta, kad ruošiamas buvusios sanatorijos pastatų komplekso su puspenkto hektaro žemės sklypu Giruliuose pardavimas. Turto banko atstovai mįslingai užsimena, kad „ne visa šios teritorijos paskirtis išliks visuomeninė“.

Reklamuoja, bet neparduoda?

Turto banko tinklalapyje paskelbta, kad Giruliuose bus parduoti iš viso 6 pastatai: sanatorija, skalbykla, mokykla, dirbtuvės, garažas, sandėlis.

Jų bendras plotas – 1 497 kv. m, statybos ir rekonstravimo metai – 1930, 1962 ir 1985, pastatai – vieno ir dviejų aukštų. Žemės sklypas – 4,56 ha, paskirtis: kita (visuomeninės paskirties teritorija).

„Jis dar nėra išstatytas į jokius aukcionus. Mūsų valia reklamuoti, bet konkretaus aukciono nenumatyta ir konkrečios kainos – taip pat. Tačiau Turto banko tikslas yra parduoti“, – patvirtino valstybės įmonės Turto banko Turto valdymo skyriaus viršininkas Dainius Juozėnas.

Beveik 6 ha sklypas su kelių pastatų kompleksu buvo suskaidytas. Vienas sanatorijos pastatas prie Girulių kelio Šlaito g. 16 parduotas prieš keturis mėnesius, likusios sanatorijos dalies laukia toks pat likimas.

„Tai visiškai skirtingi sklypai ir skirtingi objektai, juos skiria Šlaito gatvė. Kažkada tarybiniais laikais ir atgavus nepriklausomybę tai buvo vienas kompleksas. Po Tuberkuliozės ligoninės reorganizacijos sanatorija atiduota Turto bankui“, – priminė D.Juozėnas.

Kartu su pastatais ketinama parduoti ir 4,5 ha dydžio sklypą pajūrio miške. Žemės paskirtis kol kas – visuomeninė. Tačiau toks statusas pirkėjų paprastai neprivilioja, juolab pajūrio zonoje.

„Iš tiesų šiandien režimas šioje teritorijoje numato būtent visuomeninę veiklą – gydymą, švietimo, sveikatos kultūros panaudojimo funkcijas. Kita veikla čia ribota“, – teigė D.Juozėnas.

Neslepiama, kad tai labai apsunkintų šios teritorijos pardavimą privatiems asmenims.

Kas projektuoja sklypą?

„Iš tikro Turto bankas rengia detalųjį planą. Vyksta projektavimo procesas, dialogas su Klaipėdos savivaldybe“, – teigė Turto banko atstovas.

Sklypo dydis esą kainos nelemia, daug ką apspręs, ką ten bus galima daryti. Turto banko atstovas prasitarė, kad visuomeninė sklypo paskirtis vis dėlto bus keičiama.

„Pagal rengiamą detalųjį planą ne visoje planuojamoje teritorijoje numatyta visuomeninė paskirtis. Konkrečių projektinių sprendinių nežinau. Tai galėtų pasakyti Klaipėdos savivaldybės teritorijų planavimo specialistai“, – nenorėjo atvirauti D.Juozėnas.

„Rengiame didelės teritorijos detalųjį planą Giruliuose, bet mūsų planuojama teritorija būtent šito – Pamario g. 4 sklypo neapima“, – patvirtino Klaipėdos savivaldybės Teritorijų planavimo poskyrio vedėja Mantė Černiūtė-Amšiejienė.

Kas rengia komerciškai patrauklaus sklypo Giruliuose detalųjį planą, taip ir liko neaišku.

Pageidavo palikti visuomenei

Šiemet 90 metų jubiliejų švęsianti ilgametė buvusios Vaikų tuberkuliozės sanatorijos vyriausioji gydytoja Irena Teklė Rimšaitė tvirtino, kad pati asmeniškai miesto valdžios kažkada prašė neparduoti tų pastatų.

„Atgavus nepriklausomybę, buvo atvažiavę tų pastatų savininkų palikuonys, kurie labai džiaugėsi, kad čia įrengta vaikų sanatorija, o ne koks nors komercinis pastatas, jie pageidavo, kad taip ir liktų. Aš pažadėjau, kad darysime, ką galime, tačiau šiandien yra viskas kitaip“, – apgailestavo I.T.Rimšaitė.

Buvusios sanatorijos vyriausiosios gydytojos pavaduoja ugdymui Ilona Eivienė prisiminė, kai maždaug prieš 20 metų apsilankė mažojo korpuso Šlaito g. 16 paveldėtoja Eva Marija Gliochner su sūnumis.

„Jos tėvas, buvęs Klaipėdos gydytojas, kažkada Giruliuose turėjo vilą ant kalno. Kai atvykėliai pamatė, kad čia gydomi vaikai, labai džiaugėsi ir tikino, jog nepretenduos pastatų susigrąžinti“, – pasakojo I.Eivienė.

Tačiau būtent tą pastatą pardavė pernai gruodį už pusantro milijono. Dabar planuojama parduoti likusią buvusios sanatorijos dalį.

„Tai opus miestui klausimas, rekomenduočiau kalbėti su Klaipėdos savivaldybe, nes jos rankose šio komplekso likimas, jo perspektyva. Turto bankas norėtų efektyviai parduoti ir valstybei atnešti pinigų. Jeigu savivaldybė mano, kad visuomeninės veiklos ten dar kažkokiu būdu gali tęstis, tegul tai įrodo“, – tvirtino D.Juozėnas.

Nusipirko už 1,6 mln. litų

Mažieji ligoniai iš Vaikų tuberkuliozės sanatorijos Giruliuose iškeldinti dar 2005 m. pavasarį, nors ta sanatorija čia veikė 60 metų.

Tada šis statinių kompleksas su maždaug 6 ha žemės sklypu perduotas Turto bankui, kad šį objektą parduotų aukcione.

Per tą laiką šio solidaus objekto niekas neįsigijo. O prieš trejus metus Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdyje 1930 m. statytas Luizės sanatorijos pastatų kompleksas įrašytas į Kultūros vertybių registrą.

Pardavimas esą ilgą laiką nevyko dėl įvairių priežasčių – dėl labai nukritusių nekilnojamojo turto kainų. Teigiama, kad tada buvo kiti lūkesčiai ir vertinimai atlikti už gerokai didesnes sumas, nei realios.

Pernai gruodį pavyko parduoti dalį komplekso – Šlaito g. 16.

Šio pastato bendras plotas – 410 kv. m. Bendra pradinė turto pardavimo kaina – 1,6 mln. litų. Brangiausiai vertinamas visuomeninės paskirties beveik hektaro dydžio žemės sklypas buvo įkainotas 1,24 mln. litų.

Aukcione dalyvavo vienintelis pirkėjas, kuris ir nupirko prieškaryje statytą pastatą ir sklypą už pradinę 1,6 mln. litų sumą.

Šiandien Šlaito g. 16 jau prasidėjo judėjimas. Naujasis savininkas retina medžius, tvarko aplinką, tačiau kas ten bus įrengta, kol kas nežinoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rokas

rokas portretas
aaaa

rokas

rokas portretas
Fainai giruliuose, teko buti...

Hmmmmm

Hmmmmm portretas
gera savivaliaut okupuotme kraste.O kas atsakys kai vokietys gris.Gi jie Memelando nei zodziu,anei rastu nera atsisake kieno nors naudai?Praeikit dabartine Manto gatve nuo Turgaus iki Parko-paziurekit kas tuos namus state,uzsukit i Liepu gatve-tas pats vaizdas.O daugelis net nesusimasto-kada,kas ir kaip????Kai grius ES ateis,matyt bus valanda ir TEISYBEI???
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių