Potencialūs pirkėjai į NT dar tik žvalgosi

Nekilnojamojo turto (NT) pirkėjai jau ima dairytis potencialių pirkinių, tačiau pirkti neskuba. Be to, dalis perkančiųjų aplenkia bankus ir naudoja savo santaupas.

Didžiausio Lietuvoje SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda sako, kad šioks toks pagyvėjimas NT rinkoje yra, tačiau jis daugiau susijęs su tuo, kad dalis rinkos dalyvių nori įsigyti būstą ar žemės sklypą mažiausia kaina.

"Tai neretai daroma iš santaupų, be banko kreditų dalyvavimo. Tačiau ar tokia tendencija išliks tvari? Juk anksčiau ar vėliau šitomis santaupomis disponuojančių dalyvių skaičius turėtų sumažėti ir tuomet susidursime su klausimu, ar kreditavimas bus pajėgus paremti šitą nekilnojamojo turto rinkos atsigavimą. Kreditavimas pajėgus paremti tiek, kiek yra potencialių klientų, kurie galėtų aptarnauti tą kreditą - mokėti skolą, išmokėti palūkanas", - sakė SEB banko prezidento patarėjas.

Jo teigimu, nedarbo lygio perspektyva nėra "rožinė", atlyginimų perspektyva taip pat nerodo ryškių optimizmo požymių, tol kreditavimo pagyvėjimo ir negali būti.

"Dėl to nekilnojamojo turto rinkos atsigavimas tikrai nebus šuoliškas, kurį laiką pajamos gali ir nukristi, ypatingai Vilniuje. Bet net ir čia metų pabaigoje mes jau galime pajusti kiek kitokias tendencijas", - teigė G.Nausėda.

"DnB Nord" vyriausioji ekonomistė Jekaterina Rojaka prognozuoja, kad atsigaunant Lietuvos ekonomikai NT kainos didės po 4-5 proc. per metus ir po kelerių metų pasieks lygį, kai bus apie 20 proc. mažesnės, palyginti su aukščiausiu kainų "burbulu".

Anot J.Rojakos, tam tikrą pagyvėjimą Lietuvos NT rinkoje iš dalies lemia ir Rygoje, Taline pradėjusios augti nekilnojamojo turto kainos.


Šiame straipsnyje: NTnekilnojamasis turtas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių