Griežtos skolinimo taisyklės vers atidėti būsto įsigijimą

Lietuvos banko rengiamos ir nuo spalio turinčio įsigalioti atsakingo skolinimo taisyklės apriboja gyventojų galimybes pasiimti kreditą būstui.

Bankų ir nekilnojamojo turto rinkų dalyviai neoficialiai teigia, kad jauni žmonės ar šeimos, kurie dabar pasiryžę pirkti būstą, įsigaliojus atsakingo skolinimo nuostatoms, savo planus turėtų atidėti maždaug dvejiems metams - per tokį laikotarpį realu sukaupti pradinį įnašą būsto paskolai, pirmadienį rašo "Verslo žinios".

Kita vertus, yra tikimybė, kad tie, kas labai nori būsto, įsigis jį vien skolintomis lėšomis. Pavyzdžiui, viename banke arba greitųjų kreditų bendrovėje paims vartojamąją paskolą ir su tais pinigais nueis į kitą banką skolintis būsto pirkimui.

Nekilnojamojo turto įmonių vadovai teigia iš principo pritariantys nuostatoms, tačiau sako, kad jas dar reikia tobulinti, nes saugant mažas pajamas gaunančius žmones suvaržomi daugiau uždirbantys gyventojai.

Nekilnojamojo turto bendrovės taip pat tvirtina, kad nuostatomis būtų galima paskatinti energetiškai efektyvaus būsto pirkimą.

Bendrovė "Ober-Haus" siūlo leisti bankams skolinti 90 proc. įkeisto turto vertės, jei gyventojas perka energetiškai efektyvų būstą, o senam ir energetiškai neefektyviam būstui - 80 proc.
Lietuvos bankas siūlo nustatyti, kad skolinama suma negali viršyti 85 proc. būsto kainos

Atsakingo skolinimo nuostatose numatyta, kad vidutinės kredito grąžinimo ir palūkanų įmokos pagal visus įsipareigojimus turi sudaryti ne daugiau kaip 40 proc. asmens ar namų ūkio tvarių pajamų. Šeimos, kurios gerai uždirba, nori įsigyti brangesnį būstą ir per trumpesnį laiką išmokėti paskolą, bus labai suvaržytos. Toks apribojimas paliks vienintelę galimybę - ilginti paskolų terminą. Tai, žinoma, brangina paskolą ir didina bankų pajamas.

Pasak Lietuvos banko vadovo Vito Vasiliausko, įgyvendinti atsakingo skolinimo principai ne tik netrukdys plėtrai, bet ir padės nekilnojamojo turto rinką apsaugoti nuo neatsakingo elgesio sukeltu staigių būsto kainų svyravimu.


Šiame straipsnyje: nekilnojamasis turtasbutai

NAUJAUSI KOMENTARAI

hrr

hrr portretas
zurnalistas neskiria busto kainos ir busto vertes savoku :) tai kuri is ju nauji apribojimai ribos?

darius

darius portretas
Niekas čia nepasikeis, viskas bus tas pats. Tik žmones kaip dabar daro taip ir veliau darys, susitars su pardavėjais kad perka busta iš jų už didesne kaina. Ir parodys , kad savo dali sumokėjo, o jeigu reikės kita dali parodyti tai pasiskolins iš savu draugų ar tėvų rato, o paskui atiduos kai perves pardavėjui už butą. Nelabai suprantu kam tas įstatymas reikalingas.

Baf Baf

Baf Baf portretas
Bankrotas tyčinis, tikslu istatyti ragus tiekėjams, subrangovams, o per aukcioną, nusipirks tie patys sąvininkai, tik atsikratys skolų. Štai ir visas kaunietiško biznio modelis - "Durnių pinigai pas protingus"....che....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių