Dviejų kambarių butas už naujos skalbimo mašinos kainą?

Įsigyti būstą Lietuvoje šiandien galima už naujos skalbimo mašinos kainą. Taip LRT Radijui teigė domoplius.lt projektų vadovas Evaldas Narbutovičius. Pavyzdžiui, šiuo metu Kupiškio rajone, Noriūnuose, parduodamo buto kaina siekia vos 4 tūkst. litų.

Nekilnojamo turto skelbimų portalo  duomenimis, tai yra pigiausias šiuo metu parduodamas būstas. Šis penkiaaukščiame daugiabutyje esantis butas ne toks jau ir mažas – 47 kv. m.

Vis dėlto nebrangiame bute kokybės tikėtis nereikėtų. „Nuotraukose jis yra pakankamai apleistas. Bet jį galima įsirengti ir normaliai gyventi“, – tikina projektų vadovas E. Narbutovičius.

Jo teigimu, išanalizavus dabartinę jų portale skelbiamų pigiausių būstų rinką, paaiškėjo, jog Lietuvoje pigiausiai butai parduodami Naujojoje Akmenėje, Joniškyje, Kupiškyje ir Rokiškyje. Naujojoje Akmenėje būsto vidutinė kv. m. kaina siekia 600 Lt, Joniškyje – 650 Lt, Kupiškyje ir Rokiškyje kiek daugiau nei 730 Lt. Tuo metu Vilniuje ši kaina yra šešis kartus didesnė.

Žemų būsto kainų priežastys

„Priežastys, lemiančios tokią nedidelę nekilnojamo turto kainą, priklauso nuo ekonominės situacijos, užimtumo ir nedarbo lygio. Žinoma, prisideda tokie faktoriai kaip geografinė padėtis, atstumai nuo didžiųjų miestų ir pan. Todėl natūralu, kad šiuose [didžiuosiuose] miestuose išvystytos pramonės šakos, plėtojamas smulkus verslas ir mažesnis nedarbas. Taigi butai kainuoja brangiau, turi didesnę paklausą“, – aiškina E. Narbutovičius.

Tuo metu žmonės, gyvenantys vietose, kur butų kaina yra pati žemiausia, teigia mokantys ypač didelius mokesčius už šildymą. „Tiesiog viename name yra mokama 14 Lt už kv. m. Tai ir yra tikroji priežastis, kodėl Noriūnuose taip pigiai parduodamas būstas“, – aiškina Noriūnuose gyvenanti moteris.

Ekspertas taip pat pripažįsta, jog brangus būsto išlaikymas yra svari priežastis, kodėl butai kainuoja nedaug. „Teko girdėti, jog Naujojoje Akmenėje butai buvo atiduodami veltui, kad tik kažkas juos perimtų, juose gyventų ir mokėtų tuos mokesčius, skolos nesikauptų, kad žmonės galėtų ramiai gyventi kitoj vietoj“, – patirtimi dalinasi E. Narbutovičius.

Pigiuose būstuose – nepalankios gyvenimo sąlygos

Tuo metu didmiesčiuose būsto kaina didžia dalimi priklauso nuo rajono. Vilniuje pigiausiai įsigyti pastogę galima Naujojoje Vilnioje, Kaune – Palemone, Klaipėdoje – Bandužių rajone. Domoplius.lt duomenimis, sostinėje šiuo metu pigiausiai parduodamas 20 kv. m. butas Naujojoje Vilnioje kainuoja 14 tūkst. Lt. Už 20 tūkst. Lt būstą būtų galima įsigyti Naujininkuose, 27 tūkst. – Naujamiestyje. Tuo metu kauniečiams užtektų turėti 9500 Lt – už tokią sumą būtų galima nusipirkti 16 kv. m. dydžio butą Vilijampolėje, tačiau jis yra bendrabučio tipo name.

Pigiausi būstai, pasak domoplius.lt projektų vadovo, nėra paklausūs. „Tokie butukai mūsų skelbimuose būna po pusmetį, kartais ir daugiau (...). Jie yra apleistuose pastatuose, kaimynai irgi bus panašaus kontingento... Ten kraustytis žmonės nelabai nori, labiau nori iš ten išsikraustyti“, – neslepia E. Narbutovičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

griauti

griauti portretas
tuos daugiaaukscius reikia, ne renovuoti,ir statytis nuosavus namukus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių