Būsto nuoma – vis dar šešėlyje

Gyventojai, nuomojantys būstą, neskuba to daryti legaliai – ne tik mokėti mokesčius, bet ir sudaryti sutartis. Mokesčių inspekcija pripažįsta mažai skirianti dėmesio būsto nuomos kontrolei, o nekilnojamojo turto ekspertai teigia, kad legalizuotis neskatina per dideli mokesčiai.

Dauguma būsto nuomotojų dirba šešėlyje. Tai liudija Registrų centro duomenys. Apie sudarytas nuomos sutartis šiai valstybės įstaigai pranešė tik keli tūkstančiai Lietuvos gyventojų.

Nekilnojamojo turto rinkoje dirbančios bendrovės teigia, kad legalizuoti veiklos neskatina dideli mokesčiai ir menkas uždarbis, jei jie visi sumokami. Esą padėtis galėtų keistis, jei mokesčių inspektoriai rimčiau imtųsi nuomos rinkos kontrolės.

„Nuomos kainoms nukritus, visos nuolaidos yra panaikintos . Tiek verslo liudijimo kaina, tiek pajamų mokestis yra dideli, dar atmetus nuomai nusidėvėjimą, atmetus galimas prastovas, našta yra šiek tiek per didelė tam, kad žmonės imtų ir mokėtų“, – tvirtina „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada.

„Mokesčių inspekcija mato prioritetus kitose vietose. Pripažinkime, kad sumos pakankamai nedidelės. Mes esame kalbėję dėl šešėlio mažinimo, jie pripažįsta, kad dėl sumų mažumo ir gebėjimo pagauti, jų prioritetai kartais būna“, – teigė „DNB Būsto“ direktorius Gediminas Jankauskas.

Mokesčių inspekcija skaičiuoja, kad kasmet mokesčius už nuomojamą nekilnojamąjį turtą moka apie 20 tūkst. asmenų, bent jau tiek yra užpildę deklaracijas. Tiesa, neįmanoma išskirti, koks tai turtas – komercinės paskirties ar asmeninis. Toks nuomininkų skaičius panašus jau kelerius metus.

Nuo šių metų už vertimąsi nuoma galima sumokėti įsigyjant ir verslo liudijimą, o ne tik sumokant fiksuotą mokestį, deklaravus pajamas. Vien šiemet daugiau nei pusketvirto tūkstančio asmenų nusipirko verslo liudijimus ir nuomoja turtą, nors prieš kelerius metus tokių buvo kelis kartus daugiau.

Mokesčių inspekcija pripažįsta neteikianti nuomos rinkai tiek dėmesio, kiek kitų mokesčių administravimui.

„Kadangi ta veikla nepriskiriama individualiai veiklai, nustačius, kad asmuo nedeklaravo pajamų, jam būtų apskaičiuoti mokėtini mokesčiai, atitinkamai būtų skiriami delspinigiai ir skirtos baudos“, – aiškino Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas, tačiau kiek tokių asmenų nubausta šiai dienai, jis pasakyti negalėjo.

Didžiausia nuomos rinka – didmiesčiuose. Šiuo metu Vilniuje išsinuomoti paklausiausius, 1–2 kambarių butus, atsižvelgiant į jų vietą ir įrengimą, vidutiniškai kainuoja nuo 600 iki 1000 litų per mėnesį, Kaune ir Klaipėdoje – keliais šimtais mažiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
pasakykit ką nuveikė mokesčių inspekcija . direktorių reik grūst lauk be jokių išmokų nes ji kirminas . gal pasakysit ar buvo paskelbta į kiekvieną pašto dėžutę informacija su prašymu informuoti apie nuomojamas patalpas ?

taigi

taigi portretas
11m nuomavau buta,per ta laika jis buvo atremontuotas mano pinigais,jegom.Paskui mane galima buvo jau ismest is buto,pernuomot kitiems,nes per ilgai gyvenau ten.Mokesciu jokiu nedeklaravo,nemokejo.Nuoma 26tukst sumoketa buvo

As

As portretas
As nuomoju buta kitiems, gaunu 200 lt i menesi. Per metus susidaro 2400 lt. Verslo liudijimas kainuoja metams apie 1000 lt. Lieka jau 1400 lt. Paskui sodra metams apie 900 lt. Lieka 500 lt. Siemet reikejo keist vamzdzius kainavo 650 lt. Jau 150 lt minusas. Ir cia dar ne viskas. As nekalbu kas gauna uz nuoma tukstancius i menesi, viskas ok reikia moket mokescius. Bet yra tie kurie nuomoja kad ir viena kambari savo bute, kad turet uz ka valgyt nusipirkt, tai tuos kurie turi maziausiai valdzios supratimu ir reikia smaugt.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių