Apleistoje gamyklos teritorijoje išdygs naujas kvartalas

Vilnelės pakrantėje sovietmečiu veikusios „Skaiteks“ gamyklos teritorijoje per šešerius metus turėtų išdygti naujas gyvenamasis kvartalas.

Pirmiausia teritoriją teks išvalyti, kad nebebūtų teršalų, kuriuos čia paliko buvusios gamyklos.

Ir gyventi, ir verslui

Sostinės senamiesčio pakraštyje esančioje apleistoje teritorijoje, aptvertoje tvora, ketinama sukurti modernų gyvenamąjį kvartalą. Paupyje, greta Vilnelės, dabar stūksančių sugriuvusių gamyklų vietoje per kelerius metus išdygs daugiabučiai, kuriuose iš viso turėtų būti maždaug 960 butų.

Projekto rengėjai spėja, kad teritorijoje galėtų apsigyventi maždaug 2,2 tūkst. vilniečių.„Norisi sukurti tokį kvartalą, kokie yra statomi Olandijoje arba Danijoje. Čia galėtų apsigyventi tie vilniečiai, kurie dabar ieško būsto už miesto arba miesto pakraštyje, privačiose teritorijose. Žmonės čia galėtų prižiūrėti vieni kitų vaikus ar turtą ir sukurti draugišką bendruomenę“, – projekto idėja susižavėjęs savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ architektas Mindaugas Pakalnis.

Beveik visi šioje teritorijoje esantys pastatai priklauso bendrovei „Naujasis Užupis“, kurios 100 proc. akcijų valdo įmonė „Panevėžio keliai“. Teritoriją plėtoti pavesta įmonei „PST investicijos“.

Ji kartu su savivaldybės specialistais rengia Paupio kvartalo projektą.„PST investicijų“ direktorius Audrius Globys tvirtino, kad maždaug 6,8 ha plote įsikurs ne tik gyvenamieji namai, bet ir juos bent iš dalies galėsiantys aprūpinti verslo objektai.

„Vilniuje turime maždaug 500 ha apleistų teritorijų. Jei jas išnaudotume, miestas galėtų kokius 7 metus visiškai nesiplėsti į išorę, kalbant apie daugiabučių statymą“, – teigė M.Pakalnis.

Valys gruntą

Viena didžiausių problemų, su kuriomis pirmiausia susidurs projekto rengėjai ir įgyvendintojai, – didelis teritorijos užterštumas. Greta itin švarų šaltinių vandenį plukdančios Vilnelės esanti žalių parkų apsupta teritorija sovietmečiu be jokių taršos ribojimų veikusių gamyklų buvo smarkiai užteršta.

Dabar projekto sumanytojams teks pasukti galvą, kaip panaikinti visus grunte ir statiniuose susikaupusius teršalus.„Tai bus itin didelis iššūkis. Tai sakome atvirai, nes išvalyti gruntą tokio dydžio teritorijoje tikrai nėra labai paprasta“, –- sakė A.Globys.

Pasak jo, daugiausia teritorijoje išlieta naftos teršalų, kuriuos pašalinti statant gyvenamąjį kvartalą yra būtina. „Užterštas žemes turėsime iškasti ir išvežti, pastatus nugriauti ir utilizuoti“, – aiškino pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kalėjimų filosofija

Kalėjimų filosofija portretas
Kiek galima aiškinti. Nusikaltėliai nepriima informacijos, kad Vilnius - istorinis miestas, kuriame ryškūs kultūros klodai, todėl privatiems interesams nėra vietos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių