Analitikai apie NT Baltijos šalyse: laikas pirkti

Turtas Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje šiuo metu yra nepakankamai įvertintas ir jam bus naudingas ekonomikos atsigavimas Rusijoje, mano Rytų Europos investicijų grupė "East Capital".

"Šiuo metu, žvelgiant į dabartinę turto vertę Baltijos šalyse, aš pirkčiau viską. Ilgalaikiams investuotojams atėjo laikas investuoti", - teigia "East Capital" pirmininkas Peteris Hakanssonas (Peteris Hakansonas).

Stokholme įsikūręs fondas, valdantis turto už maždaug 3 mlrd. eurų (4,5 mlrd. JAV dolerių), valdo Lietuvos pieno produktų gamintojos "Pieno žvaigždės" ir telekomunikacijų operatorės "Teo LT" akcijų, taip pat Estijos mažmenininkės "Tallinna Kaubamaja" akcijų paketą.

Regionui patyrus ūmiausią recesiją Europos Sąjungoje (ES), stabilizavimosi ženklai skatina investuotojus sugrįžti į Baltijos šalis. Suomijos bankas "Pohjola Bank" praėjusį mėnesį pareiškė ketinąs atidaryti Baltijos šalyse skyrius ir įsigyti vietos draudikų.

Latvija derasi su galimais valstybės valdomo "Parex Banka" pirkėjais. Švedijos "Swedbank" ir SEB, didžiausi skolintojai Baltijos šalyse, praėjusį mėnesį pareiškė, kad blogų paskolų sumos augimas regione jau pasiekė aukščiausią tašką.

Pasak P.Hakanssono, investuotojų susidomėjimas Baltijos šalimis gerokai padidėjo, didžiausiai Švedijos telekomunikacijų operatorei "TeliaSonera" rugpjūtį pasiūlius įsigyti jai dar nepriklausančias Lietuvos ir Estijos pavaldžiųjų įmonių "Teo LT" ir "Eesti Telekom" akcijas.

Anksčiau šiais metais "East Capital" laikinai atsisakė galimų investuotojų investicijų į savo Baltijos fondą, aiškindamas tai didele paklausa ir vertybinių popierių, kurias būtų galima greitai įsigyti ar parduoti, stoka. Rugsėjo 7 dieną fondas atnaujino naujų investicijų priėmimą; jo investicijų grąža kronomis šiais metais sudarė 19 proc., tuo tarpu "OMX Baltic All-Share" indeksas pakilo 23 procentais.

Lietuvos "OMX Vilnius" indeksas šiemet pakilo 51 proc., Latvijos "OMX Riga" indeksas - 12 proc., o Estijos "OMX Tallinn" - 51 procentu. Visi trys atsiliko nuo "MSCI EM" Rytų Europos indekso, kuris pašoko 88 procentais.

P.Hakanssono nuomone, Baltijos vyriausybės gali parduoti daugiau valstybės valdomo turto. Kaimyninė Lenkija, pavyzdžiui, siūlo energetikos, naftos, vario, telefonijos ir draudimo įmonių akcijų, kad galėtų sumažinti biudžeto deficitą, kuris, vyriausybės prognozėmis, kitąmet gali padidėti beveik du kartus.

"Baltijos šalys čia turi pasitempti. Vis dar yra daugybė turto, kurį būtų galima parduoti", - mano "East Capital" vadovas, kurio nuomone, pirmiausia galėtų būti parduotos komunalinių paslaugų įmonės.

Lietuvoje jau matyti pirmųjų atsigavimo ženklų, ir trečiąjį ketvirtį smukimas sulėtėjo - metinis nuosmukis sudarė 14,3 procento. Estijos ekonomikos smukimas liepos-rugsėjo mėnesiais sulėtėjo pirmą kartą nuo 2007 metų pabaigos, nes paklausos užsienyje augimas padėjo kompensuoti vartotojų išlaidų sumažėjimą.

Pasak P.Hakanssono, Baltijos vartojimo prekių įmonėms bus naudingas ekonomikos atsigavimas Rusijoje, taip pat atsigavimas vidaus rinkose.

"Kas man visada patiko Baltijos šalyse, ir tai iš esmės kažkiek panašu į Šiaurės šalis, tai kad čia yra mažos šalys, turinčios mažas vidaus rinkos ir priverstos žvelgti į išorę", - pareiškė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių