Teismas užstojo „Doletą“

Kauno apygardos teismas nepatenkino "Swedbank" prašymo ir atsisakė iškelti bankroto bylą bendrovei "Doleta" – vienai didžiausių šalies langų ir durų gamintojų.

Tokio sprendimo tikėjosi

"Atsisakyta iškelti bankroto bylą "Doletai", nes teismas pripažino, kad nėra tam pagrindo – negalima pripažinti, kad jis yra nemoki, kad vėluoja išmokėti atlyginimus, kad negali atsiskaityti su kreditoriais", – sakė Kauno apygardos teismo atstovė Jūratė Dabašinskienė.

Anot "Doleta" vadovybės, toks teismo sprendimas nebuvo netikėtas, nes nėra nei vienos objektyvios priežasties dėl ko bendrovei galėtų būti keliamas bankrotas.
"Mes visuomet tikėjome teisingumu, nes nėra nei vienos priežasties dėl ko bendrovei galėtų būti inicijuojamas bankrotas. Esame stabiliai ir sėkmingai veiklą vykdanti bendrovė, neturinti jokių pradelstų įsiskolinimų, tad priimtą sprendimą vertiname neutraliai, – sakė "Doleta" vadovas Liutauras Daubara. – O tokią banko iniciatyvą, kaip jau buvau sakęs, vertiname kaip derybinę taktiką ir ne daugiau. Esu tikras, kad yra daugybė geresnių priemonių, galinčių padėti rasti kompromisą situacijoje, kurioje atsidūrė bankas ir mūsų bendrovė nei tos, kurios naudotos iš banko pusės".

Derybinė pozicija?

Tiek bankų, tiek kitų šalies įmonių atstovai ne kartą viešai yra sakę, kad prašymas kelti bankroto bylą yra paskutinė išeitis, nepavykus geranoriškai susitarti su skolininku. Tačiau su prašymu pradėti bankroto procedūras į teismą kreipiamasi vis dažniau net dėl minimalios kelių šimtų litų skolos, mat verslas pripažįsta, kad prisiteisti skolas ir išieškoti jas tradiciniu būdu – per antstolius ir skolų išieškojimo bendroves – yra neefektyvu ir labai brangu. Paduoti teismui ieškinį dėl skolininko bankroto – kur kas paprasčiau. Be to, verslas pripažįsta, kad tai dažniausiai suveikia kaip šaltas dušas ir pinigų skolininkai atranda.

Beje, Kauno apygardos teismo nutartis per 7 dienas nuo jos paskelbimo dienos gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui ir "Swedbank" atstovai leido suprasti, kad šia galimybe gali būti pasinaudota.

Bankas nepasiduos

Banko Komunikacijos skyriaus vadovė Jorūnė Juodžbalytė sakė, kad bankas, susipažinęs su teismo nutarties motyvais, savo teises gins įstatymų nustatyta tvarka.
"Teismas atmetė banko pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo, kadangi klientas inicijavo prieš banką kitą bylą, teigdamas, jog bankas neteisėtai nutraukė kredito sutartį. Klientas kreipėsi į teismą dėl tariamai neteisėto kredito sutarties nutraukimo jau po to, kai bankas kreipėsi į teismą dėl bankroto inicijavimo. Mūsų įsitikinimu, kredito sutartis nutraukta teisėtai, po to, kai klientas keletą mėnesių nevykdė finansinių įsipareigojimų pagal turimą kredito sutartį", - teigė J.Juodžbalytė.

Anot jos, bankas kartu su bendrove siekė taikaus susitarimo daugiau nei pusę metų trukusiose derybose, jų metu bankas pateikė ne vieną paskolos pertvarkymo pasiūlymą, tačiau susitarimas pasiektas nebuvo.

"Swedbank" 2007 metais "Doletai" suteikė paskolą gamyklos statybai. Tuomet bendrovė į gamyklą Jiezne investavo daugiau nei 20 mln. litų.
"Doletos" pagrindinis akcininkas yra Vytautas Silevičius. Bendrovės prekybos tinklas veikia visoje Lietuvoje, taip pat Rusijoje, Airijoje, Didžiojoje Britanijoje. "Doletos" įmonėse dirba beveik 150 darbuotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių