Baldų gamintojai norėtų būtų prioritetiniai perkant žaliavą

Lietuvos medienos, popieriaus ir jų dirbinių eksportas pernai išaugo 45 proc. Jis didėjo tiek dėl atsigaunančių užsienio rinkų, tiek dėl to, kad Kinijos gamintojai atsigręžė į pakilimą patiriančią savo vidaus rinką. "Verslo žinios" rašo, kad šalies baldų gamintojai eilėje prie žaliavos norėtų būti pirmi.

"Mums jau daug metų niekaip nepavyksta išsikovoti medienos pardavimo tvarkos pataisų. Su Aplinkos ministerija, Generaline miškų urėdija, Ūkio ministerija kalbame unisonu, tačiau yra institucijų, kurios net nesistengia suprasti problemos ir nenagrinėja precedento Europos Sąjungos praktikoje. Dar trūksta politinės valios", - tikino Asociacijos "Lietuvos mediena" direktorius Raimundas Beinortas.

Anot R.Beinorto, nerimą taip pat kelia Seime svarstomas Atsinaujinančios energijos šaltinių įstatymas - jei nebus sudėlioti saugikliai, ginantys pramonę, perdirbėjai neįstengs konkuruoti su katilinėmis.

Vakarų medienos grupės vadovas Viktoras Adomaitis sakė, kad žaliavų kainų šuolis stulbina - per metus jos pabrango beveik dukart. Skirtinga mediena brango nevienodai.

"Nespėjame persiorientuoti. Pelningumas tirpsta ir mėginame išsilaikyti trigubindami gamybą. Siūlydami mažesnes kainas už didesnius užsakymus", - teigė V.Adomaitis.

Jis neatskleidė įmonės pelno, bet sakė, kad jo užtenka vykdyti įsipareigojimus.

V.Adomaitis teigė, kad vietinėms įmonėms turėtų būtų leista pirmoms nusipirkti reikiamą kiekį žaliavos.

"Kad ir rinkos kainomis. Valstybė irgi gautų daugiau naudos, jei iš Lietuvos išvažiuotų į didesnės pridėtinės vertės produktą perdirbta žaliava. O dabar ją superka mūsų konkurentai Lenkijoje", - sakė Vakarų medienos grupės vadovas.


Šiame straipsnyje: baldaibaldininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių