Žiaurūs žaidimai vėl tapo valdžios taikiniu

Turbūt visi prisimena JAV nutikusią tragediją, kai Niutauno mieste esančioje Sandy Hooko mokykloje (Konektikuto valstija) paauglys nužudė dešimtis mokinių. Tuomet visuomenė labai pasipiktino liberaliomis ginklų laikymo taisyklėmis. Tačiau dar labiau pasipiktino JAV Nacionalinės ginklų asociacijos viceprezidentas Wayne LaPierre, kuris dėl masinės vaikų skerdynės apkaltino kompiuterinius ir video žaidimus.

Po tragiškų įvykių surengtoje spaudos konferencijoje Wayne LaPierre pareiškė, kad žaidimai iš dalies kalti dėl to, kas nutiko Newton miesto mokykloje. Kartu buvo įvardinti ir žaidimai, kurie yra šio blogio kaltininkai: tarpu jų buvo paminėti Bulletstorm, Grand Theft Auto, Mortal Kombat, Splatterhouse, o taip pat mažai kam žinomas Kindergarten Killers – senutėlis Flash žaidimas, kuris buvo išleistas prieš gerus 10 metų.

Wayne LaPierre nepamiršo išdėti į šuns dienas ir filmų, tarpu kurių paminėti „American Psycho“ bei „Natural Born Killers“. Taip pat buvo pareikšta, jog netgi daugelis muzikinių klipų propaguoja antisocialinį ir neteisėtą elgesį.

Kitame interviu JAV Senato atstovas John Joe Manchin irgi nepamiršo paminėti video žaidimų. Jo teigimu, Rockstar Games su savo serija Grand Theft Auto tiesiogiai provokuoja nestabilius protus imtis smurtauti, o kartu pridūrė: „Ar gi nereikia atidžiau pažvelgti į šiuos žaidimus ir, galbūt, juos uždrausti?“

Senatorius netgi nesvarstė galimybės koreguoti atitinkamus teisės aktus, reguliuojančius šaunamųjų ginklų pardavimą visiems be išimties, o kartu mano, kad uždraudus žaidimus su reitingu „M“, jie sumažins nusikalstamumą šalyje. Naivumas ir netoliaregiškumas… O galbūt su juo sutinkate?

Bet kokiu atveju, kai rimti valdžios vyrai (ir jiems pritariantys lobistai) kalba garsiai ir nemirksėdami, buvo galima sulaukti ir realių veiksmų. Štai nedidelio miesto Southington, kuris yra 30 km nuo tragediją patyrusio Newton, valdžios institucijos ėmė įgyvendinti programą, kuri numato žiaurių video žaidimų grąžinimą (The Violent Video Games Return Program). Jos vykdymo metu visi miesto gyventojai gali atiduoti įsigytus video žaidimus, o už tai jie gaus 25 JAV dolerių vertės sertifikatus. Projekto organizatoriai priims ne tik žaidimus, tačiau ir filmus bei netgi muzikinius diskus su turiniu, kuriame yra žiaurių motyvų.

Southington valdžios vyrų teigimu, pastaroji programa visiškai neužsimena apie tai, kad žiaurūs žaidimai tapo tragedijos priežastimi. Organizatorių tikslas – atkreipti žmonių dėmesį į tai, kad žiaurios pramogos, įskaitant žaidimus, kino filmus ir televiziją, įtakoja agresyvumo augimą, skleidžia baimę visuomenę ir tampa neramaus vaikų miego priežastimi. Pranešama, kad visi surinkti diskai bus sulaužyti ir sudeginti šių metų sausio 12 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių