Žemei grasina virš 5 tūkst. asteroidų, iš kurių 70 proc. – neatrasti

Grupė NASA mokslininkų iš Reaktyvinio judėjimo laboratorijos, vadovaujama Amy Mainzer, išstudijavo Žemės orbita skrendančio infraraudonųjų spindulių teleskopo WISE duomenis ir patikslino bendrą potencialiai pavojingų asteroidų skaičių, besisukiojančių netoli Žemės.

Priminsime, jog potencialiai pavojingu asteroidu (Potentially hazardous asteroids, PHA) vadinamas toks dangaus kūnas, kuris priartėja prie mūsų planetos ne mažiau kaip 8 mln. km atstumu ir yra pakankamai didelis, jog nesudegtų atmosferoje bei sukeltų katastrofą ne mažesniu kaip regioniniu mastu.

Tyrimo metu mokslininkai išstudijavo šimtų asteroidų charakteristikas, o vėliau ekstrapoliavo gautus duomenis visai objektų populiacijai. Gauti rezultatai parodė, jog grupėje nuo 100 iki 1000 metrų gali egzistuoti 4,7 tūkst. potencialiai pavojingų asteroidų su maždaug 1,5 tūkst. paklaida į didesnę arba mažesnę pusę. Beje, šiandien astronomai turi duomenų tik apie 20 – 30 proc. šios grupės dangaus objektų. PHA, kurių skersmuo yra virš kilometro, skaičius yra žymiai mažesnis: mokslininkų teigimu, tokių yra maždaug 160 vienetų (su maždaug 60 vienetų paklaida į vieną ar kitą pusę), tuo tarpu 90 proc. jų yra jau atrasti.

Specialistai taip pat pažymėjo, jog dauguma asteroidų yra orbitose, kurios yra artimos Žemės orbitos plokštumai, t. y. be to, jog jie kelia tikrai didžiulę grėsmę mūsų planetai, pastarieji dangaus objektai sukasi „ištiestos rankos atstumu“ nuo mūsų, ir organizuoti ekspediciją į tokį asteroidą kainuos žymiai mažiau, nei į kitus.


Šiame straipsnyje: asteroidasžemė

NAUJAUSI KOMENTARAI

topinė logika

topinė logika portretas
70 proc dar neatrasti, bet jau grąsina.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių