Vyrams gresia išnykimas?

Nykstant chromosomai Y, kuri skiria vyrus nuo moterų, stipriosios lyties atstovų pasaulyje gali nebelikti, įspėja Didžiosios Britanijos mokslininkė Jennifer Graves. Pasak profesorės, jie gali išnykti jau po penkių milijonų metų, rašo Didžiosios Britanijos dienraštis "The Daily Telegraph".

„Prieš tris šimtus milijonų metų chromosoma Y turėjo 1,4 tūkst. genų, o šiandien - tik 45, - aiškino J.Graves per paskaitą Airijos studentams. - Remiantis šia tendencija galima prognozuoti, kad po penkių milijonų metų Y chromosoma išnyks.“

Moterys turi dvi chromosomas X, o vyrai vieną chromosomą X ir vieną nedidelę chromosomą Y. Pastaroji turi geną SRY, atsakingą už vyriškus lytinius požymius ir hormonus.

Pasak J.Graves, vyrai gali išgyventi tik supanašėję su graužikais. Kai kurios jų rūšys neturi chromosomos Y ir geno SRY, bet gali daugintis.

Apie vyrų išnykimą mokslininkai kalba jau seniai. Oksfordo universiteto profesorius Bryanas Sykesas tvirtina, kad stipriosios lyties atstovams liko gyventi tik 125 tūkst. metų.

Tiesa, kiti mokslininkai su tuo nesutinka ir teigia, kad chromosoma Y liausis mežėjusi. „Tyrimai rodo, kad chromosoma Y sugeba apsaugoti savo svarbiausius genus“, - teigia Vašingtono universiteto Medicinos centro mokslininkas Richardas Wilsonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mr.X

Mr.X portretas
informacija, papildanti si straipsni: www( taskas)lietuvos(taskas)org/forumas/viewtopic.php?t=32

Redzina...

Redzina... portretas
125 tūkst. metų. .... gal musu ne dulkeles neliks iki to laiko, tai maziausiai ir pergyvenu....

vyras

vyras portretas
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa GELBĖKIT!!!!!!! Mes nykstam!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių