Vestuvės – ne lesbietėms

Kaip reaguotų civilinės metrikacijos darbuotojai, jei susituokti ateitų dvi merginos? Žurnalistinė provokacija parodė, jog toks vizitas čia būtų labai netikėtas.

Elgėsi mandagiai

Lesbietėmis apsimetusios dvi „Klaipėdos" žurnalistės panūdo savo kailiu patirti, ką Lietuvoje išgyvena susituokti užsinorėję tos pačios lyties asmenys. Žurnalistes nustebino civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojų reakcija. Tikėjomės, kad galbūt būsime išvarytos ar bent apšauktos. Tačiau mumis iš tiesų patikėjo, o darbuotojos elgėsi mandagiai ir nepriekaištingai.

Kabinete sėdėjusi moteris, išgirdusi dviejų merginų pageidavimą paduoti prašymus santuokai įregistruoti, sutriko. Darbuotoja stengėsi ramiai paaiškinti, kad Lietuvoje tai neįmanoma. Susituokti galėtume nebent kurioje nors užsienio šalyje. Tačiau šito geriau klausti vedėjos. Darbuotoja prasitarė, kad šiame pastate teko matyti moterį, po lyties keitimo operacijos tapusią vyru ir pageidavusią ištekėti. Tačiau kad susituokti norėtų dvi moterys, jai dar netekę girdėti.

Pokštauja ir vaikinai

Panašiai kalbėjo ir Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Gražina Misevičienė. Moteris prisipažino, kad per penkiolika darbo metų su tokiu atveju susidurianti pirmą kartą. Pasitaiko, kad papokštauti nusprendę vaikinai į santuokos registracijos kabinetą užsuka nešini pareiškimais. Vėliau paaiškėja, vienas jų jau būna padavęs pareiškimus tuoktis su mergina.

Vedėja mūsų pageidavimą, paremtą tariamu noru įteisinti partnerystę ir taip susitvarkyti buitį, išklausė santūriai ir paaiškino, kad Lietuvoje tai neįmanoma. Tačiau jei ir sumanytume susituokti svetur, grįžus į Lietuvą mūsų santuoka būtų negaliojanti. Pagal Civilinį kodeksą partnerystė įteisinimas pripažįstamas tik tarp vyro ir moters.

Vyras su moters pavarde

Direktorė leido suprasti, kad mūsiškė „bėda" nėra pati didžiausia. Bet gali būti, kad ateis laikas ir jos sprendimui. Tiesa, labai negreitai. Kol kas apie homoseksualių porų santykių įteisinimą Lietuvoje nekalbama.

G.Misevičienė pasiūlė kreiptis į Teisingumo ministerijos atstovus, kuruojančius civilinės metrikacijos klausimus. „Galbūt jie turėtų žinoti, kad Lietuvoje gyvena šito pageidaujančių porų", - svarstė vedėja.

Gėjai rašo skundus

Skundų dėl netradicinės seksualinės orientacijos Lygių galimybių kontrolierės tarnyba kasmet sulaukia vis daugiau. Visi jie būna vienodo pobūdžio - gėjai ir lesbietės reiškia susirūpinimą homoseksualų situacija Lietuvoje.

Pasak tarnybos patarėjos teisės klausimais Laimos Vengalės, skunduose keliama problema labiau retorinė - ką daryti dėl aplinkinių žmonių nepakantumo.

Sulaukta keleto skundų ir dėl to, kad banko klientams nebuvo leista ant kreditinių kortelių pavaizduoti vaivorykštės spalvos vėliavos, simbolizuojančios toleranciją seksualinėms mažumoms.

Pernai tarnyba gavo 18 skundų dėl diskriminacijos lytiniu pagrindu. Daugiausiai jų parašė Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija "Amnesty International".

„Apie homoseksualių porų santuoką ar partnerystės įteisinimą nekalba net pati gėjų lyga. Lietuva dar nėra tam subrendusi", - išgirdusi klausimą, ar negauta skundų dėl diskriminacijos santuokos atžvilgiu, juokėsi L.Vengalė.

Nuo viešumo sulaiko baimė

Lietuvos gėjų lygos valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko teigė, kad tautiečių nepakantumas netradicinės seksualinės orientacijos žmonėms pasiekė viršūnę.

Kol šalies gyventojai nebus tolerantiški, tol gėjai ir lesbietės bus priversti neviešinti savo santykių. Bandymas įteisinti partnerystę, jau nekalbant apie santuoką, priverstų išeiti viešumon. „Tačiau nuo tokio žingsnio sulaiko baimė", - atviravo V.Simonko.

V.Simonko prognozavo, kad Lietuva bus paskutinė valstybė, kurioje gėjai ir lesbietės galės sumainyti aukso žiedus.

Prieš kelias savaites Seime įnirtingai svarstytas įstatymas, V.Simonko manymu, prilygo homofobų cirkui, kur klounų vaidmenį atliko išrinktieji.

Seimo narys Petras Gražulis posėdyje stebėjosi: „Kokia mūsų tauta iškrypusi, jei rūpinasi visokiomis mažumomis".

Pasak gėjų lygos vadovo, šį posėdį stebėjo visa Europa ir negalėjo patikėti, kad tokie dalykai vyksta ES šalyje.

Informacija

Vienos lyties santuoka įteisinta Nyderlanduose, Belgijoje ir Ispanijoje, nuo birželio vidurio - Kalifornijoje.

Pirmoji valstybė, dar 1989 metais įregistravusi vienos lyties asmenų partnerystę, yra Danija.

Registruoti partnerystę leidžiama 14 šalių.

Mirties bausme už homoseksualius santykius baudžiama kai kuriose Azijos ir Afrikos valstybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių