„Valve“ įkūrėjas Gabe'as Newellas: „Windows 8“ yra katastrofa

Gabe'as Newellas, kuris 12 metų dirbo korporacijoje „Microsoft“ prie operacinės sistemos „Windows“, nelabai žinomas už žaidimų industrijos ribų, tačiau jo kompanija negali būti nepastebėta. „Valve“ šiuo metu yra ne tik hitais tapusių žaidimų kūrėja, tačiau ir populiariausios skaitmeninės žaidimų distribucijos sistemos „Steam“ autorė.

Kai kuriais vertinimais, ši kompanija verta maždaug 3 mlrd. JAV dolerių. Praėjusią savaitę, birželio 24 – 26 d, Sietle (JAV) vykusios kasmetinės konferencijos „Casual Connect“ metu su G. Newellu bendravo Edas Friesas, buvęs „Microsoft“ žaidimų leidybos padalinio viceprezidentas bei atvirosios „Android“ žaidimų konsolės „Ouya“ kūrėjų patarėjas.

„Valve“ vadovas mano, jog skaitmeninės distribucijos ateitis bus visiškai kitokia, ji smarkiai skirsis nuo tų laimėjimų, kurie pasiekti šiandien. „Valve“ labai domisi kūrimu tokios platformos, kurioje žmonių veiksmai sukurs vertę kitiems žaidėjams, todėl skirtumai tarp autorių ir vartotojų bus labai nežymūs. „Valve“ padalinys, kuris užsiima virtualių daiktų žaidimų viduje pardavimu, kasmet kompanijai uždirba 150 000 JAV dolerių – ir tai tik pradžia, pažymi G. Newellas.

Tokia situacija paskatino „Valve“ kreiptis į „Adobe“ su pasiūlymu išleisti naują „Photoshop“ versiją, kuri naudos nemokamų žaidimų principą, tačiau gavo tokį atsakymą: „Jūs visiškai nesuprantate, apie ką kalbate, ir tai, iš tiesų, skamba labai blogai“. „Valve“ vėl paaiškino, jog pasiūlymas skirtas sukurti rinkai, kur „Photoshop“ vartotojai galėtų kurti savo virtualias paslaugas, o „Adobe“ iš to gautų pelno tarptautiniame lygmenyje. Tiesa, tam reikėtų numatyti daug ilgesnį pardavimų laikotarpį.

Gabe'as Newellas palietė ir platformų atvirumo temą ir mano, jog nei „Valve“, nei „Epic“, nei „Zynga“ su „Google“ neegzistuotų šiandien be tradicinio PC, be šios platformos atvirumo, ir pridūrė: „Egzistuoja labai didelė pagunda padaryti platformą uždara: kai kas mano, jog galima daug ką pasiekti, apribojant konkurentų prieigą prie platformos“. „Valve“ į platformą žiūri kitaip, toliau laikydamasi laisvo priėjimo principo, tokiu būdu jai pavyksta gauti naudos iš visko, kas praeina per asmeninį kompiuterį.

Viena iš didžiausių problemų, kuri sulaiko „Linux“ plėtrą, Gabe'o Newello manymu – tai žaidimai, ir jis kartu pažymi, jog žmonės nesupranta, kokie svarbūs yra žaidimai, stimuliuojant vartotojų norą pirkti.

 

„Valve“ siekia į „Linux“ sistemos „Steam“ pagalba perkelti 2500 žaidimų, tokiu būdu, apsidraudžiant savo verslą. „Aš manau, jog „Windows 8“ – tai katastrofa visiems, kas susijęs su PC platforma. Aš manau, mes prarasime keletą pirmaujančių kompiuterių gamintojų, kurie panorės pasitraukti iš rinkos, daugelis praras galimybę gauti pajamų. Jei mano spėjimai pasitvirtins, neblogai būtų turėti alternatyvą, esant tokiam scenarijui“. Matyt, G. Newellas kalba apie korporacijos iš Redmondo nuosavą aplikacijų parduotuvę, platformų apjungimą ir firminį planšetinį kompiuterį „Surface“ – visa tai gali tikrai skaudžiai smogti „Microsoft“ partneriams.

Kalbėdamas apie vartotojo sąveiką su kompiuteriu, „Valve“ vadovas teigė, jog klaviatūra ir pelė buvo pagrindiniu kompiuterio valdymo metodu per paskutinius 25 metus; sensorinė įvestis, jo teigimu, bus populiari maždaug 10 metų, o vėliau pasirodys kitoks valdymo metodas, kuris taps pagrindiniu daug ilgesniam laikotarpiui, ilgiau nei 25 metus.

Ką gi Gabe'as Newellas turi galvoje, kalbėdamas apie ateities valdymo būdus? Jo teigimu, tai priklauso nuo to, kokia mokslinė fantastika bus patraukli žmonėms – tai gali būti keletas įvairių technologijų, apjungtų viena su kita. „Valve“ įkūrėjas mano, jog valdymas balsu nėra pats geriausias variantas, kadangi kalba – tai tik puikus mechanizmas, išreiškiantis mūsų mintis, tačiau bendravimas su kompiuteriu suteiks nepatogumų aplinkiniams.

Taigi G. Newellas mano, jog balso įvestis netaps pagrindine. Vietoj to jis siūlo naudoti tam tikrus žiedus ant riešų, kurie skirti manipuliacijoms rankomis ir kurie, jo teigimu, iš tikrųjų yra įspūdingi. Kaip jau rašėme anksčiau, „Valve“ kuria nešiojamą (o gal net ir labiau dėvimą) kompiuterį, o tam tikra informacija apie žiedus ant riešų jau buvo pasirodžiusi.

Kalbėdamas apie nešiojamus kompiuterius, „Valve“ vadovas teigė: „Aš galiu įeiti į kambarį, apsivilkti sistemą už 70 000 JAV dolerių, kurią mes sukūrėme, apžiūrėti kambarį mūsų sukurtos programinės įrangos pagalba ir „aprengti“ reikiama informacija aplinkinius objektus, ir tam netrukdys nei galvos, nei akių judesiai“. Tokiu būdu, Gabe'as Newellas pranešė, jog anksčiau paviešintas „Valve“ nešiojamo kompiuterio prototipas pasižymės įspūdinga kaina, lyginant kad ir su tokiu projektu, kaip „Google Glass“, kurio prototipai kūrėjams neseniai buvo pardavinėjami už 1500 JAV dolerių..




NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Skonio reikalas, kas kam patinka. Windows 8 palyginti su Windows 7 man tas pats, kas Windows 7 palyginti su Windows XP.

nuello

nuello portretas
pats su malonumu galutinai pereiciau prie linux jei valvas zengtu toki zingsni.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių