Vakar paleistas pirmasis Š. Korėjos palydovas tapo nekontroliuojamas

JAV pareigūnai pareiškė, kad vakar (gruodžio 12 d.) į orbitą pakilęs pirmasis istorijoje Šiaurės Korėjos kosminis palydovas tapo nekontroliuojamas, praneša „NBC News“.

Kosminis aparatas aplink Žemę skrieja nekontroliuojama orbita, o JAV pareigūnai nėra įsitikinę, kokia tikroji jo paskirtis ir galimybės, „NBC News“ cituoja „Space.com“.

Š. Korėja pirmąjį savo palydovą į beorę erdvę išsviedė ant ilgo nuotolio raketos „Unha-3“. Palydovo startas vyko trečiadienį, 9:49 vietos laiku (2:49 Lietuvos laiku) iš „Sohae“ palydovų paleidimo centro šalies šiaurės vakarinėje pakrantėje. Palydovo startas sukėlė tarptautinių protestų laviną.

„Baltųjų Rūmų Nacionalinio saugumo taryba raketos startą vertina kaip „ypač provokuojamą veiksmą, keliantį grėsmę regiono saugumui ir grubiai pažeidžiantį Jungtinių Tautų Saugumo tarybos rezoliucijos 1718 ir 1874 punktus“, - pranešime spaudai pareiškė Nacionalino saugumo tarybos atstovas spaudai Tomis Vietoras (Tommy Vietor).

Apie Š. Korėjos raketos paleidimą JAV pajėgas perspėjo gynybinė raketų stebėjimo sistemos. Anot Šiaurės Amerikos Aerokosminės gynybos štabo NORAD pareigūnų, raketos „Unha-3“ pirmosios pakopos nuolaužos nukrito į Geltonąją jūrą, o antrosios – į Filipinų jūrą.

„Turimi duomenys rodo, kad raketa sėkmingai iškėlė objektą (palydobą) į suborbitinį aukštį. Nei raketa, nei jos nuolaužos JAV saugumui grėsmės jokiu momentu nekėlė“, - pažymima NORAD pareigūnu pranešime spaudai.

Tai buvo ne pirmas, tačiau kol kas sėkmingiausias Š. Korėjos mėginimas į orbitą pakelti palydovą. Tiesa, šį pasiekimą aptemdė naujiena apie tai, kad kosminis aparatas tapo nekontroliuojamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių