Vakar Jupiteryje sprogusį asteroidą nufilmavo astronomo-mėgėjo kamera

Vakar į Jupiterį bloškėsi didžiulis asteroidas – susidūrimo sprogimą pro teleskopus matė keletas stebėtojų iš Žemės. Laimei, vienas iš astronomijos mėgėjų kaip tik tuo momentu buvo įjungęs filmavimo kamerą – susidūrimą pavyko nufilmuoti.

Su nemenku asteroidu Jupiteris susidūrė rugsėjo 11 d., 14.35 Lietuvos laiku ir buvo matomas JAV, ankstyvais rugsėjo 11-osios paryčiais. Susidūrimą netyčia nufilmavo astronomijos mėgėjo Džordžo Holo iš Dalaso vaizdo kamera – 5:35 ryto vietos laiku.

Tiesa, pats astronomijos entuziastas susidūrimo ir po jo įvykusio sprogimo nematė, o apie visa tai sužinojo internete perskaitęs kito kolegos astronomo pastabą apie tai, jog Jupiterio paviršiuje jis tik ką savo akimis pro asmeninio teleskopo objektyvą matė žybtelėjimą. Tai reiškia, jog didžiausioje Saulės sistemos planetoje turėjo įvykti galingas sprogimas. Dž. Holas nuskubėjęs prie vaizdo kameros ir atsukęs įrašą atgal įsitikino, jog kolegai nepasivaideno – Jupiteris iš tiesų susidūrė su asteroidu ir tai nufilmavo jo vaizdo kamera.

Dabar astronomai laukia, kada Jupiteris atsisuks į Žemę ta puse, kurion nukrito asteroidas, ir tikisi, jog Jupiterio atmosferoje bus likę susidūrimo pėdsakai.

Susidūrimai su visokio dydžio dangaus kūnais Jupiteriui – jokia naujiena. Mat Jupiteris – savotiškas Saulės sistemos „dulkių siurblys“, kolosalia savo gravitacija sutraukiantis daug smulkių meteoritų, asteroidų, kartais – net ir kometų. Paskutiniai Jupiterio susidūrimai su asteroidais užregistruoti 2009 ir 2010 m. O 1994 m. dujinis milžinas prarijo Šumakerio-Levio kometą.

Žybsnis truko vos porą sekundžių, - pasakoja Dž. Holas. – Jupiteris vakar paryčiais buvo idealioje padėtyje – beveik tiesiai virš galvos.“

Žybsnį matė ir astronomas Denas Petersenas. Apie Jupiterio susidūrimą su asteroidu jis pranešė Mėnulio ir planetų stebėtojų asociacijos forume. Jame apsilankęs Dž. Holas ir pamatė informaciją, jog Jupiteryje kažkas įvyko.

„Tą naktį aš planavau tik stebėti planetą, - pasakoja D. Petersenas. – Jei būčiau planavęs filmuoti, ko gero, susidūrimo būčiau nematęs, nes tuo metu būčiau derinęs vaizdo kamerą.“

Šiąnakt Jupiteris turėtų atsisukti į Žemę susidūrimo su asteroidu puse, tad astronomijos mėgėjai viliasi pamatyti susidūrimo pėdsakus. Tačiau praėjusios nakties herojus neslepia, jog artimiausiomis naktimis jis tikriausiai miegos.

„Man jau beveik 70 metų, tad atsikelti 4:30-5:00 ryto man reikalauja nemenkų pastangų“, - kalbėjo astronomijos entuziastas iš Dalaso.

Vaizdo įrašą galite pažiūrėti čia.


Šiame straipsnyje: jupiterisasteroidaiastronomija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių