Tunguskos katastrofa – iki šiol neišaiškinta Rusijos kosminė paslaptis

Stulbinamas liepsnojantis bolidas, penktadienį praskriejęs virš Rusijos ir sukėlęs smūginę bangą, kuri sužeidė šimtus žmonių, bus ko gero dramatiškiausias kosminis incidentu šioje šalyje po istorinės Tunguskos katastrofos 1908-ųjų birželį.

Atokiame Sibiro rajone prie Podkamennaja Tunguskos upės, dabartinio Krasnojarsko krašto šiaurėje, 1908 metų birželio 30 dieną driokstelėjo milžiniškas sprogimas.

Daugelis mokslininkų įsitikinę, kad jį sukėlė masyvus meteoritas arba asteroidas ar kometa, tačiau nebuvo rasto jokių nukritusio objekto nuolaužų arba aiškaus smūginio kraterio, todėl buvo prikurta visokių neįtikėtinų teorijų.

Vieninteliai žmonės, anuomet pasitaikę netoli numanomos dangaus kūno kritimo vietos, buvo saujelė vietos čiabuvių evenkų.

Pagal sprogimo bangos išversto miško plotą buvo apskaičiuota, kad to dangaus kūno skersmuo turėjo siekti 70 metrų. Sprogimas net sukėlė seisminę bangą, Sibire kelias dienas dar buvo stebimas neįprastas dangaus švytėjimas.

Sprogimo garsas buvo girdimas už tūkstančių kilometrų.

Tačiau kai kurios teorijos spėja, kad šį sprogimą sukėlė ne kosminis akmuo, nes nebuvo rasta jokių nuolaužų. Kai kurie ekspertai kelia prielaidą, kad galėjo sprogti iš grunto išsiskyrusios metano dujos.

Minėtas įvykis tebeduoda peno įvairioms keisčiausioms hipotezėms - nuo prielaidos apie susidūrimą su maža juodąja skyle iki ateivių iš kosmoso nusileidimo arba amerikiečio išradėjo Nikolos Teslos eksperimentų už tūkstančių kilometrų esančiame Niujorke.

Pirmasis mokslininkas, nuvykęs į numanomą meteorito kritimo vietą, buvo mineralogas Leonidas Kulikas, kuris surengęs kelias ekspedicijas nuo 1927 metų, ieškojo metalo nuolaužų šimtų kvadratinių kilometrų teritorijoje ekstremaliomis sąlygomis. Šios paieškos nuolat strigo dėl lėšų stygiaus ir darbuotojų ligų.

Nors tyrėjai iškasinėjo daug įtariamų kraterių, nebuvo rasta jokių nuolaužų, panašių į meteoritą.


Šiame straipsnyje: KosmosasTunguskameteoritas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių