„Titaniko“ nuolaužas naikina bakterijos

Naujai atrasta rūdis graužiančių bakterijų rūšis naikina vandenyno gelmėse esančio „Titaniko“ nuolaužas, teigia mokslininkai.

Iki šiol nematyti mikroorganizmai padeda ardyti Atlanto vandenyno dugne esantį garsųjį laivą. Mokslininkai šiuos mikroorganizmus aptiko ant iš 3,8 kilometrų gylyje esančio laivo iškeltos rūdžių dalelės ir pavadino juos Halomonas titanica, rašo britų „Daily Mail“

Tyrėjai iš Kanados Dalhousie universiteto ir Ispanijos Sevilijos universiteto tvirtina, kad bakterija gali kelti mikrobinę grėsmę laivų išorinėms dalims ir povandeniniams statiniams, pavyzdžiui, naftos gręžiniams.

Savo tyrimus leidinyje „International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology“ paskelbę mokslininkai taip pat tiria bakterijos gebėjimą sukelti rūdijimą.

Tyrėjai jau nustatė, kad šie mikroorganizmai geba prisitvirtinti prie plieninių paviršių ir sukuria į gumbus panašias korozijos produktų sankaupas. Manoma, kad dėl panašaus proceso formuojasi rūdžių „varvekliai“, kuriais apkibęs „Titaniko“ korpusas.

Nors šie „varvekliai“ panašūs į tvirtus darinius, jie smarkiai akiuoti ir juose gyvena gausybė bakterijų. Naujojo tyrimo rezultatai leidžia manyti, kad H. titanicae gali darbuotis greta kitų organizmų ir spartinti metalo koroziją.

„Manome, kad H. titanicae tam tikrame gylyje prisideda prie geležinių konstrukcijų perdirbimo. Tai gali būti naudinga atsikratant senų karinių ir prekybinių laivų ir naftos gręžinių, kurie išvalomi nuo nuodingų medžiagų ir paskandinami“, – teigė tyrimo vadovai Bhavleenas Kauras ir Henrietta Mann iš Dalhousie universiteto.

Jie įsitikinę, kad šis tyrimas atvers kelią kitiems tyrimams.

„Mes dar nežinome, ar ši rūšys į „Titaniką“ atkeliavo prieš ar po to, kai jis nuskendo. Mes taip pat nežinome, ar ši bakterija taip pat pažeidžia po vandeniu esančius dujotiekis ir naftotiekius. Atsakymų į šiuos klausimus ieškojimas ne tik leis geriau pažinti mūsų vandenynus, bet galbūt taip pat padės sukurti dangas, kurios užkirstų kelią tokiam metalinių konstrukcijų pažeidimui“, – kalbėjo tyrėjai.

Į savo pirmąją ir paskutinę kelionę iš Southhamptono į Niujorką 1912 metų balandžio 10 dieną išplaukęs „Titanikas“ buvo pagamintas iš 50 tūkst. tonų geležies, kuri pastaruosius 98 metus yra po vandeniu.


Šiame straipsnyje: Titanikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių