Tinkamų gyvybei planetų sąrašą papildė dar dvi kandidatės

1diena.lt jau rašė, kad kol kas mokslininkams pavyko atrasti penkias planetas, kurių sąlygos gali būti tinkamos gyvybei. NASA pranešė, kad kitų pasaulių sąrašą papildė dar dvi planetos.

Sunku patikėti, kad visos planetos rastos vos per metus. Prie gyvybei tinkamų egzoplanetų katalogo („The Habitable Exoplanets Catalog“ arba KEC) dirbantys mokslininkai džiaugiasi, kad minėdami pirmąjį gimtadienį gali pasauliui pranešti apie dar du laimikius.

Prie projekto dirbantis mokslininkas Abelis Mendezas prisipažino, kad pradedama darbą jo komanda tikėjosi atrasti daugiausiai vieną ar dvi planetas, o ne septynias.

A. Mendezas priduria, kad žiniasklaidoje nuolatos atsiranda pranešimų apie gyvybei tinkamas planetas, tačiau nemažai jų būna melagingi. Pasak jo, gyvenamų planetų katalogas padės žmonėms atsirinkti patikimą informaciją.

Tiesa, visos septynios planetos dar bus ilgai stebimos ir tyrinėjamos mokslininkų. Dabar jų „tinkamumas gyvybei“ yra tik preliminarus.

Kol kas aktyviausiais egzoplanetų medžiotojais laikomi spektrometras HARPS (angl. „High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher“) Čilėje ir kosminis teleskopas „Kepler“, apie kurį 1diena.lt taip pat jau rašė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių