Tiksliųjų mokslų atstovai švenčia „pi“ dieną

Šeštadienį matematikai bei kiti tiksliųjų mokslų atstovai švenčia π (pi) dieną. Kovo 14-oji šio skaičiaus paminėjimui pasirinkta dėl jo reikšmės - 3,14, praneša Lietuvos radijas.

π, reiškiantis apskritimo ilgio ir jo skersmens santykį, yra bene labiausiai žinomas skaičius pasaulyje.

Daugeliui žinoma π reikšmė yra 3,14, tačiau mokslininkai šią reikšmę yra patikslinę daugiau nei milijardu ženklų. Nors viso šio skaičiaus įsiminti neįmanoma, tačiau matematikai bei šio mokslo mėgėjai varžosi, kas daugiau jo reikšmės išmoks mintinai.

Skelbiama, kad pasaulio rekordas priklauso kinui, kuris nesuklydęs išvardino beveik 7 tūkst. skaičių po kablelio. Skaičius π , kuris pavadintas pagal graikų abėcėlės raidę, kelia žmonių susidomėjimą jau daugiau nei 3 tūkst. metų.

Paskaičiuota, kad pagal π santykį pastatyta Didžioji Gizos piramidę, šį skaičių analizavo tokie antikos matematikai kaip Archimedas.

π įdomus ne tik mokslininkams, bet ir menininkams. Jį galima pastebėti įvairiuose kūriniuose ir net Šventajame Rašte.

Matematikai sako, kad šis skaičius neturi pabaigos ir vargu, ar kada nors bus apskaičiuota tiksli π reikšmė. 


Šiame straipsnyje: pi diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

rwc

rwc portretas
"Matematikai sako, kad šis skaičius neturi pabaigos ir *vargu*, ar kada nors bus apskaičiuota tiksli π reikšmė." Nesunkiai įrodoma, kad PI yra begalinė dešimtainė trupmena, *o bet vis dėlto gal tačiau* kas nors užrašys ją visą?

G.

G. portretas
Tiksli π reikšmė - 22/7 (dvidešimt dvi septintosios).

BUSTER

BUSTER portretas
o kokia smagi svente
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių