Tasmanijos velniai perkeliami gyventi į kitą salą

Grupelę Tasmanijos velnių planuojama perkelti į mažą Australijos salą, kurioje tikimasi juos apsaugoti nuo ligų, pridariusių žalos visai populiacijai. Kaip rašo telegraph.co.uk, 14 kruopščiai atrinktų velnių iš visos Australijos lapkričio 21 dieną bus paleisti Marijos saloje, kuri laikoma Australijos rytinės pakrantės gamtos šventykla.

Australijos Aplinkos ministras Brianas Wightmanas teigė, kad tai yra didžiulis žingsnis į priekį siekiant apsaugoti šiuos sterblinius gyvūnus nuo plintančio veido naviko, kuris išnaikino nemažai velnių populiacijos atstovų.

Velnių padėtis šiuos metu yra itin sudėtinga, dėl ko atsakingos institucijos sugalvojo planą, kaip nelaisvėje išveisti šių žinduolių, kad jų populiacija neišnyktų.

„Marijos salos geografinė padėtis leidžia sukurti uždarą saugų prieglobstį, kuriame būtų galima išveisti velnių populiaciją, neapsikrėtusią veido naviku“, - sakė B. Wightmanas.

Tasmanija yra vienintelė vieta pasaulyje, kur velniai veisiasi laukinėje gamtoje. Nuo 1996 m. kuomet buvo nustatytas velnius puolantis veido navikas, jų populiacija sumažėjo 91 proc.

Marijos sala, kurioje bus apgyvendinti Tasmanijos velniai, gali būti pasiekiama tik laivu arba lėktuvu. Joje nėra jokių transporto priemonių, parduotuvių. Saloje niekada nėra gyvenę velnių, todėl tikimasi, kad naujieji salos gyventojai bus apsaugoti nuo jų populiaciją naikinančių ligų plitimo. Velnių perkėlimas į salą bus atliktas laikantis visų saugumo taisyklių, pagal visas mokslininkų rekomendacijas.  Jeigu gyvūnai saloje gerai adaptuosis, tikimasi, kad per ateinančius dvejus metus jų populiacija galėtų išaugti iki 50 naujų gyvūnų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių