Tarptautinė apklausa Pasauliniame interneto valdymo forume įsibėgėjo

Per dvi pirmąsias Pasaulinio interneto valdymo forumo dienas, apklausoje, organizuojamoje Lietuvos verslo konfederacijos „ICC Lietuva“ kartu su partneriais „Microsoft Lietuva“, įmonių grupe „Penki kontinentai“ ir „Skaitmeninio sertifikavimo centru“ sudalyvavo respondentai iš Lietuvos, Jungtinės Karalystės, Armėnijos, JAV, Tuniso, Argentinos, Belgijos, Bangladešo, Baltarusijos, Indijos, Filipinų, Serbijos, Botsvanos, Filipinų ir daugelio kitų šalių.

Dauguma apklausos dalyvių atstovauja tarptautines ar užsienio kompanijas, nevyriausybines ir valstybines organizacijas. Tikimasi, kad apklausoje, vyksiančioje iki penktadienio, sudalyvaus iki 500 dalyvių.

Apklausos tikslas - išsiaiškinti, ką iš įvairių šalių atvykę forumo dalyviai galvoja apie tokias šiandienos interneto aktualijas, kaip vaikų saugumas internete, suaugusiųjų vartotojų įgūdžių tobulinimas, interneto demokratija ir prieigos ribojimas, subsidijos internetui socialiai jautrioms visuomenės grupėms bei elektroninio parašo naudojimas. Nors apklausa dar nesibaigė, LVK „ICC Lietuva“ ir partneriai skelbia tarpinius rezultatus.

Dauguma apklausoje dalyvavusių respondentų, net 70 procentų, mano, kad jų atstovaujama kompanija ar organizacija skiria nepakankamai dėmesio darbuotojų interneto raštingumui didinti.

„Gebėjimas pasinaudoti informacinėmis technologijomis ir interneto sprendimais tapo neatsiejama daugelio žmonių privataus gyvenimo dalimi ir tuo pačiu metu yra vienas svarbiausių veiksnių, nulemiančių gyventojų galimybes sėkmingai dalyvauti darbo rinkoje ar naudotis elektroninėmis paslaugomis, - sako Mindaugas Glodas, „Microsoft“ generalinis direktorius Baltijos šalims, LVK „ICC Lietuva“ prezidiumo narys.  -  Siekdamos dirbti kuo efektyviau ir sėkmingai konkuruoti globalioje rinkoje, verslo įmonės ir valstybės organizacijos turi skirti didžiulį dėmesį darbuotojų kompiuteriniam ir internetiniam raštingumui stiprinti”.

Apklausa taip pat parodė, jog elektorinį parašą savo asmeninėms ar darbo reikmėms naudoja 32 procentai Interneto valdymo klausimus sprendžiantys forumo dalyvių.

„Trisdešimt du procentai - tai gana neblogas rodiklis turint omenyje respondentų geografiją. Esame pirmas Lietuvoje sertifikavimo centras, jau daugiau negu 6 metus stebime tendencijas ir galime teigti, kad šis rodiklis stabiliai auga visame pasaulyje, o elektroninis parašas tampa kasdienybė vis didesniam vartotojų skaičiui“, - teigia Edgaras Dadašovas Skaitmeninio sertifikavimo centro komercijos direktorius.

Interneto valdymo forumo dalyviai palaiko idėjas, kuriose skatinamas didesnis valdžios dėmesys, susijęs su Interneto saugumu ar prieigos didinimu. Dauguma, net 86 procentai, apklausos dalyvių pritaria, jog valdžia turėtų skirti daugiau dėmesio užtikrinant vaikų saugumą Internete.

„Manome, kad vaikų saugumo Internete problemą sėkmingai spręsti gali ir privatus sektorius, bendradarbiaudamas su švietimo įstaigomis: kartu rengdami mokymus bei kurdami programinius apsaugos sprendimus “, – teigia „Penkių kontinentų“ atstovė ryšiams su visuomene Aina Kirdulienė.

58 proc. dalyvavusių apklausoje mano, jog valdžia turėtų subsidijuoti internetą socialinės atskirties grupėms. Dauguma dalyvių taip pat pritaria globaliai interneto reikšmei, teigdami, jog internetas yra puiki priemonė nuomonių įvairovei bei visuomenės informavimui užtikrinti.

„Tai, kad kiek daugiau nei pusė apklausos dalyvių pritaria valdžios subsidijoms interneto prieigai, reiškia, kad dar ir šioje srityje yra kur pasitempti, nors viešųjų interneto prieigos taškų koncentracija bent mūsų šalyje iš tiesų labai didelė. Džiugu, kad maža Lietuva lenkia galingas pasaulio ekonomikas šviesolaidžio sklaida, tad galime užtikrintai teigti, jog lietuviai išnaudoja virtualią erdvę nuomonėms, diskusijoms, komentarams, el. paslaugoms pasiekti“, –  sako Aina Kirdulienė.

 „Organizuodami apklausą, siekėme atkreipti galingiausių pasaulio korporacijų, valdžios atstovų ir kitų suinteresuotų institucijų dėmesį į interneto vartotojams aktualias problemas, kvietėme palyginti  nuomones dėl siūlomų sprendimų. Džiaugiamės, kad konfederacija, būdama Tarptautinių prekybos rūmų - ICC narė, turi unikalią galimybę ne tik prisistatyti tūkstantinei auditorijai bet ir atkreipti dėmesį į Interneto vartotojų aktualijas,  “- aiškino Andrius Iškauskas, LVK „ICC Lietuva“ E-verslo, IT ir telekomunikacijų bei intelektinės nuosavybės apsaugos komisijos pirmininkas.

Forumo metu aplankę  LVK „ICC Lietuva“ ir partnerių stendą, jutiklinio ekrano pagalba dalyviai atsakinėja į virtualios anketos klausimus. Sudalyvavę apklausoje dalyviai gali palyginti savo atsakymus su daugumos dalyvavusių apklausoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių