Šveicarų mokslininkai žada jutiklį, kuris perspės apie infarktą

Šveicarijos Federalinio techologijų instituto (EPFL) mokslininkai sukūrė mažiausią implantuojamą kraujo „laboratoriją“, kuri gali siųsti informaciją į išmanųjį telefoną ar planšetę ir perspėti gydytojus apie pacientui gresiantį infarktą.

Vos 14 milimetrų ilgio daugiajutiklinis lustas gali būti implantuotas po paciento oda. Energiją jis gauna iš elementų po specialiu pleistru. Mažoji laboratorija nuolat stebi paciento kraują ir geba atpažinti tam tikrus jo požymius, įskaitant troponino molekules, kurias širdis pagamina prieš pat infarktą – vos tik sutrinka širdies raumens veikla. Laiku gauta informacija apie tokią ligonio būseną padėtų išgelbėti daugiau gyvybių.

EPFL mokslininkai teigia, kad jų įrenginys yra universalus. Jis gali ieškoti kraujyje ne tik troponino, bet ir kitų cheminių medžiagų. Gydytojai su jo pagalba gali stebėti, kaip paciento organizmas reaguoja į chemoterapijos metu taikomą gydymą, kitų vaistų poveikį.

Nors pademonstruotas modelis tėra tik prototipas, EPFL atstovai teigia, kad daugelį kraujo tyrimų pakeisiantis implantas gali būti paruoštas masinei gamybai per ketverius metus. Spėjama, jo kaina yra mažesnė nei vienas JAV doleris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių