Sukurtos kulkos, galinčios keisti skrydžio trajektoriją

Amerikiečių kariuomenė labai patenkinta savo naujais šautuvais XM25, kurių šoviniai, esant reikalui, gali keisti savo skrydžio trajektoriją. Šią paprastai kulkai skirtą alternatyvą sukūrė Sandia nacionalinės laboratorijos mokslininkai: jų pagaminti šoviniai juda ten, kur nurodo lazerinis taikiklis. Ir nesvarbu, jog kulka jau iššauta.

Kariuomenei daug problemų kyla dėl savaime nusitaikiančios ginkluotės trūkumo. Analogišku būdu ir artilerija iki atitinkamų raketų išradimo turėjo naudoti taip vadinamo „kiliminio bombardavimo“ metodą, kai nėra tiksliai nusitaikoma, o bombarduojama ištisa teritorija.

Naujoji kulka nelabai panaši į įprastą, jog ilgis sudaro apie 10 cm, „išmaniosios“ kulkos paviršiuje išdėstyti stabilizatoriai, o pati kulka skrydžio metu nesisuka.

Viršutinėje kulkos dalyje yra optinis sensorius, kuris skenuoja 30 kartų per sekundę, sekdamas lazerinio taikiklio nurodytą tašką. Viduje esantys mechanizmai valdo stabilizatorius, tokiu būdu koreguodami kulkos skrydžio kryptį.

Sandia laboratorijos inžinieriai atliko bandymus ne tik virtualioje erdvėje, tačiau ir realiomis sąlygomis. Nustatyta, jog jei taikinys nutolęs maždaug 800 metrų atstumu, pataikymo su naująja kulka paklaida sudaro vos 20 cm, tuo tarpu su įprastais ginklais šis rodiklis sudaro apie 10 metrų.

Vienas iš svarbiausių „išmaniosios“ kulkos privalumų yra tai, jog visi jos komponentai pagaminti, naudojant įprastus šiai dienai, komerciškai prieinamus komponentus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių