Subtropiniame Sočyje rusai privers debesis gaminti sniegą

2014 m. Sočio žiemos olimpinės žaidynės turėtų tapti į prezidento postą sugrįžusio Vladimiro Putino Rusijos šlovės viršūnė. Bet kas nutiks, jei subtropinėje zonoje esančiuose olimpiniuose objektuose nebus sniego? Šis klausimas tapo didžiausiu Rusijos valdininkų ir mokslininkų galvos skausmu.

Kaip sutramdyti lietų?

Federalinė Rusijos hidormeterologijos ir aplinkos monitoringo tarnyba “Rosgidromet” dar rudenį pranešė pradėjusi Sočio regiono gamtos sąlygų tyrimą, kurio tikslas – galimybė olimpinių žaidynių metu reguliuoti orą.

Rusijos aplinkos ministerijos atstovė Elena Koverga tuomet dienraščiui “Izvestia” pripažino, kad iki šios šis regionas mažai meterologiškai ištirtas.

“Mes mokame išvaikyti debesis virš didelių miestų švenčių dienomis, - tegė ji. – Tačiau, kaip šis metodas gali būti panaudotas esant sunkiam kalnų reljefui, kol kas neaišku.”

Sočio žaidynės bus pirmoji žiemos olimpiada, kuri vyks subtropikuose. Vietoje sniego, čia dažnai lija.

“Techniškai nėra nieko sunkaus norint priversti sniegą iškristi tam tikroje vietoje, - teigė meterologijos ekspertas Dmitrijus Korolenka. – Lėktuvas išskrenda priešais debesį, išpila ekologiškai nekenksmingą mišinį ir šiame rajone iškrenta krituliai. Tai gali būti ir sniegas, ir lietus, priklausomai nuo sezono.”

Dažniausiai tokiai užduočiai atlikti naudojami lėktuvai Il-18, An-12, An-26, An-28, An-72, M-101 ir net naikintuvai Su-30.

Virš žemutinio debesų sluoksnio, kelių tūkstančių metrų aukštyje išpilamas sausas ledas, o virš lietaus debesies – skystas azotas. Sidabro jodido užtaisais šaudoma į ypač didelius debesis. Vietose, kur panaudojamas skystas azotas arba sidabro jodidas, iškart prasideda krituliai.

Milžiniška kaina

Iki šiol tokios priemonės buvo bandomos virš lygumų teritorijų ir jokių neigiamų pasekmių neužfiksuota. Tačiau kalnuotose vietovėse, kur vėjai dažnai keičiasi, gali kilti nenumatytų reiškinių.

Dar vienas gan svarbus faktorius – finansai. Reguliuoti orą kainuoja labai brangiai. Pavyzdžiui, tokia procedūra per Maskvoje vykusį Miesto dienos minėjimą kainavo 50 mln. rublių (beveik 4,3 mln. litų), o lietaus vis tiek neišvengta Rusijos sostinės centre ir pakraščiuose. Vis dėlto privatūs tokių paslaugų tiekėjai mano, kad tokia kaina išpūsta.

“Dažniausiai oro sąlygų reguliavimo kaina prasideda nuo 200 tūkst. rublių (17 tūkst. litų) už valandą. Tai leidžia debesis išsklaidyti 4-5 km spinduliu nuo vietos, kur vyksta renginys”, - teigė D.Korolenka, kurio kompanija verčiasi privačia oro sąlygų reguliavimo praktika.

Pliusinė temperatūra nebaisi?

Kol meterologai aiškinasi dėl galimybės įtakoti oro sąlygas Sočyje, olimpinio miesto statytojai tikina, jog jie padarė viską, kad sniego slidinėjimo trasose bus net esant +10 laipsnių pagal Celsijų temperatūrai. Vidutinė temperatūra Sočio regione esančiuose kalnuose būna nuo -2 iki +4 laipsnių.

Praėjusių metų pabaigoje statyboms vadovaujanti valstybinė kompanija “Olimpstroi” pranešė, kad buvo pastatytos tam būtinos sniego saugyklos ir sniego patrankos.

Tai bus dirbtinis sniegas, kuris tirpsta kaip ir natūralus, o vienintelis jo palaikymo būdas yra vis naujo gaminimas. Tam vienas iš olimpinio miestelio statytojų įrengė daugiau nei 400 generatorių, tris pompavimo stotis ir du tvenkinius, kuriuose sniegu gali būti paversta 130 tūkst. kubų vandens. Sniego tiekimo sistemą kuria užsienio kompanijos “SMI Snowmakers” ir Johnson Controls Inc.”, kurios tiekė įrangą Solt Leik Sičio ir Vankuverio žiemos olimpiadoms.

Vis dėlto jei nugalės gamta ar koją pakiš rusiškas aplaidumas ir iš viso pasaulio susirinkę žiemos sporto entuziastai neišvys sniego, tikėtina, kad nuriedės ne vieno valdininko galva. Juk pats V.Putinas viešai visam pasauliui pažadėjo, kad Sočyje 2014-aisiais bus labai daug sniego.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių