„SpaceX“ surengė istorinį skrydį į kosminę stotį

JAV kompanija „SpaceX“ antradienį tapo pirmąja komercine įmone, pasiuntusia savo nuosavą erdvėlaivį į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS).

„Trys, du, vienas ir “SpaceX„ raketos “Falcon 9„ paleidimas, NASA atsigręžiant į privatųjį sektorių Tarptautinei kosmoso stočiai toliau aprūpinti“, - sakė NASA komentatorius George'as Dilleris, kai erdvėlaivis su krovinių kapsule „Dragon“ 3 val. 44 min. (10 val. 44 min. Lietuvos laiku) pakilo į dangų.

Šis bandomasis skrydis, kurio metu kapsulė turėtų kurį laiką skrieti greta TKS ir prie jos prisišvartuoti, turi pademonstruoti, kad privatusis sektorius gali atkurti JAV prieigą prie TKS po to, kai NASA pernai užbaigė savo daugkartinių erdvėlaivių eksploataciją.

„Dragon“ neskrenda jokie žmonės, bet 100 mlrd. dolerių kainuojančioje TKS jau yra šeši astronautai, kurie padės kapsulei prisišvartuoti, iškraus atgabentas atsargas ir sukraus į ją krovinį, kuris turi būti nugabentas atgal į Žemę.

Misiją šeštadienį teko atidėti dėl vieno sugedusio vožtuvo pagrindiniame raketos variklyje, bet jis jau tą pačią dieną buvo sutaisytas.

Kalifornijoje įsikūrusi „SpaceX“, kuri priklauso milijardieriui interneto verslininkui Elonui Muskui, yra pirmoji iš kelių konkuruojančių JAV kompanijų, bandančių pasiųsti į TKS erdvėlaivį su tikslu iki 2015 metų atkurti JAV galimybes siųsti į kosmosą ir žmones.

2010 metų birželį „SpaceX“ sėkmingai išbandė savo raketą „Falcon 9“, o tų metų gruodį pateko į istoriją paleidusi „Dragon“ - ji tapo pirmąja komercine kompanija, pasiuntusia į kosmosą erdvėlaivį ir sugrąžinusi jį atgal į Žemę.

Daugkartinio naudojimo kapsulė „Dragon“ buvo sukurta taip, kad galėtų gabenti ir krovinius, ir įgulas iki septynių žmonių.

Iki šiol krovinius į TKS galėjo siųsti tik Rusijos, Japonijos ir Europos kosmoso agentūros.

Tris dešimtmečius vykdyta JAV daugkartinių erdvėlaivių programa, pagal kurią į TKS buvo gabenami astronautai ir kroviniai, buvo baigta 2011 metais, ir Rusija liko vienintelis „taksi“ į TKS, kol įsitrauks privatusis sektorius.


Šiame straipsnyje: TKSSpaceXKosmosas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių