„SpaceX“ kosminė kapsulė pliumptelėjo Ramiajame vandenyne

Kosminis krovininis laivas „Dragon“, kurio savininkė yra JAV bendrovė „SpaceX“, ketvirtadienį grįžęs iš kosmoso tekštelėdamas nusileido į Ramųjį vandenyną, atlikęs istorinę misiją - susijungęs su Tarptautine kosmine stotimi (TKS) ir nušviesdamas naują kelią privatiems skrydžiams į kosmosą, pranešė JAV kosmoso tyrimų agentūra NASA.

„Nutūpimas su tekštelėjimu sėkmingas (“Splashdown successful!!)„, - parašė savo tinklaraštyje “Twitter„ tinkle “SpaceX" misijos vyriausiasis pareigūnas Elonas Muskas, kai nepilotuojama kapsulė atsidūrė vandenyje ties Meksikos pakrante - tai įvyko 11 val. 42 min. JAV rytų pakrantės (18 val. 42 min. Lietuvos) laiku - dviem minutėmis anksčiau negu buvo planuota.

Pasak NASA, gelbėjimo laivai nuskubėjo link kapsulės „Dragon“, kuri leidosi palaikoma trijų didžiulių dryžuotų raudonai baltų parašiutų netoli planuotos vietos už 560 mylių nuo Bachos, Kalifornijoje.

„Bendrovės “Space X„ kapsulė “Dragon„ saugiai nutūpė į Ramųjį vandenyną - baigta pirmoji komercinės bendrovės misija - papildyti Tarptautinės kosminės stoties atsargas“, - pranešė NASA tinkle „Twitter“.

Sėkmingai sugrįžęs į Žemę, nepriekaištingai atlikęs savo misiją - pristatęs krovinį į 100 mlrd. dolerių vertinamą stotį orbitoje, „Dragon“ tapo vieninteliu komerciniu krovininiu laivu, galinčiu ne tik nugabenti, bet ir pargabenti krovinį iš TKS.NASA ir JAV vadovai sveikino šią misiją kaip pirmą žingsnį į kosminių skrydžių ateitį, kaip atvertą kelią privačioms bendrovėms ateityje gabenti krovinius ir astronautus į TKS.

Gegužės 22 dieną „SpaceX“ bendrovės raketa „Falcon 9“ su nepilotuojama kapsule „Dragon“ ir apie pusantros tonos maisto ir įrangos kroviniu orbitoje veikiančiai laboratorijai pakilo iš Kanaveralo kyšulio karinių oro pajėgų bazės Floridos pietuose, o šį ketvirtadienį pargabeno į Žemę 660 kilogramų krovinį.

Ištrauktas iš vandens laivas „Dragon“ bus pervežtas į Teksasą, o jo krovinys pristatytas agentūrai NASA.18 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku NASA numatė surengti spaudos konferencija ir smulkiau papasakoti apie šią misiją.


Šiame straipsnyje: NASADragon

NAUJAUSI KOMENTARAI

TaigiTaigi

TaigiTaigi portretas
Ir niekam tai neįdomu... - liūdna.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių